Özelleştirmelerden 66 milyar dolar gelir elde edildi!
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)'nın 2015 yılı Faaliyet Raporu tamamlandı. Rapora göre 1986-2015 döneminde idare tarafından gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 66,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)'nın 2015 yılı Faaliyet Raporu tamamlandı. Rapora göre 1986-2015 döneminde idare tarafından gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 66,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.
1986-2003 yıllarında 8 milyar dolar gelir geldi
Gerçekleştirilen özelleştirme uygulama tutarlarına bakıldığında 1986-2003 yılları arasında 8 milyar 240 milyon dolar olurken, bu rakam 2004’te bir milyar 283 milyon, 2005’te 8 milyar 22 milyon, 2006’da 9 milyar 96 milyon, 2007’de 4 milyar 259 milyon, 2008’de 6 milyar 259 milyon, 2009’da 2 milyar 225 milyon ve 2010 yılında 3 milyar 82 milyon dolar oldu.
Son Yıllarda Hızlandı
Özelleştirme çalışmaları kapsamında son yıllarda ciddi artışlar yaşandı. Özellikle 2013 yılı idaresi çalışmaları kapsamında tarihinin en yüksek özelleştirmesi yapıldı. 2011 yılında bir milyar 358 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken, rakam 2012’de 3 milyar 21 milyona yükseldi. 2013 yılında gerçekleştirilen 12 milyar 486 milyon dolarlık özelleştirme cumhuriyet tarihinin en yüksel özelleştirmesi olurken; bu yıl Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ, Sümer Holding-Türk Arap Gübre AŞ, Gayrimenkul AŞ-İzmir Menderes taşınmazı, Hamitabat Elektrik Üretim Ve Tic. AŞ, TEDAŞ - Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ, TEDAŞ-Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ, TEDAŞ-Gediz Elektrik Dağıtım AŞ, EÜAŞ-Seyitömer Termik Santrali, TEDAŞ-İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ, EÜAŞ-Kangal Termik Santrali, TEDAŞ-Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ gibi dev özelleştirmeler gerçekleştirildi. 2013 yılında yapılan özelleştirmelerde bir milyar 306 milyon 693 bin 523 dolarlık blok satış gerçekleştirilirken, 11 milyar 159 milyon 609 bin 257 dolarlık tesis ve varlık satış veya devri, 67 bin 283 dolarlık İMKB’den satış ve 19 milyon 178 bin 263 dolarlık bedelli devir işlemleri yapıldı.
DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR
2015 yılı itibarıyla özelleştirme çalışmaları çerçevesinde; Halk Hayat ve Emeklilik AŞ ve Halk Sigorta AŞ’nin hisselerinin özelleştirilmesini teminen ihale şartnamesi, tanıtım dokümanı, taslak hisse satış sözleşmesinin hazırlanmasına ilişin çalışmalar tamamlanarak ihale ilanına çıkıldı ancak ihale ilanına çıkılan her iki ihale de 13 Ağustos 2015 tarihinde iptal edildi. Özelleştirme programına alınan; Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye ait maden sahası onay süreci devam ediyor. Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri Santrali ve Bursa Doğalgaz Santrali ile santral tarafından kullanılan taşınmazların ‘Varlık Satışı’ yöntemi ile özelleştirilmesi ihalesine ön yeterlilik ve son teklif verme tarihi bir sonraki yıla sarktı. Kesikköprü, Derbent, Çamlıgöze, Köklüce, Almus, Yenice, Adıgüzel, Kemer, Karacaören 1, Karacaören 2, Kepez 2, Manavgat, Fethiye, Kadıncık 1, Kadıncık 2, Doğankent, Kürtün, Torul, Seyhan 1, Seyhan 2, Yüreğir, Kılavuzlu, Menzelet, Tortum, Çamlıca 1 ve Şanlıurfa Hidroelektrik Santralleri özelleştirme programına alındı.
Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ özelleştirme kapsam ve programına alındı. Şirketin özelleştirilmesine yardımcı olmak üzere danışmanlık hizmet alımı süreci başlatıldı. Bu çerçevede özelleştirme hazırlık çalışmaları devam etmekte. Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir, Ankara ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Çevre Otoyolları, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile bunların bağlantı yolları, üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıkları özelleştirme kapsam ve programına alındı. Otoyollar ve köprülerin 25 yıl süre ile işletme haklarının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi çalışmalarında yardımcı olması amacıyla danışman görevlendirilmesine yönelik çalışmalar devam etmekte.
Taraf
Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı
Hükümet, özelleştirme çalışmalarında bir rekora imza attı. 2002-2016 döneminde 14 yılda yaklaşık 160 milyar liralık (57 milyar dolar) özelleştirme gerçekleştirdi, Hazine'ye aktarılan tutar 112 milyar (40 milyar dolar) liraya ulaştı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu yıl için 10.8 milyar liralık özelleştirme geliri öngörüldüğünü anımsatarak, bir bölümü vadeli satış olarak gerçekleştirilen özelleştirmelerden 149 milyar lira (53 milyar dolar) dolarında tahsilat yapıldığını belirtti. Mega projelerin ve yapısal reformların hız kazandığı 2016'da özelleştirmeler de devam edecek. Bu yıl Milli Piyango, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş (TP), Elektromekanik Sanayi A.Ş gibi önemli özelleştirmelerin de tamamlanması hedefleniyor.
MİLLİ PİYANGO'DA YENİ SÜREÇ
Öncelikle küresel gelişmeler de dikkate alınarak Milli Piyango ihalesinin tamamlanması öngörülüyor. İhale için yatırımcılarla görüşmeler sürerken, mevcut şartname gözden geçirilerek üçüncü kez ihaleye çıkılacak. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan TP'nin satışı da vizyon özelleştirmelerden biri olması bekleniyor. Maliye Bakanı Ağbal da, Milli Piyango'nun bu yıl özelleştirilmesi konusunda kararlı olduklarını sıkça dile getirirken, Özelleştirme İdaresi mevcut şartnameyi gözden geçiriyor.
RAKAMLAR HAZİNE 'NİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Maliye Bakanı Ağbal, özelleştirme çalışmalarına yönelik soru önergesine verdiği yanıtta, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi ilgili kurumlara da 3 milyar 644 milyon dolar yatırıldığını kaydetti. Ağbal'ın verdiği bilgiye göre son 14 yılda özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 57 milyar 910 milyon dolara ulaştı. Bu sürede özelleştirme kapsamında istihdam edilen geçici personel sayısı da 37 bin 797 kişi oldu. Bakan Ağbal, özelleştirmedeki birinci amacın devletin küçültülerek, piyasa faaliyetleri kapsamında devlet tarafından yürütülen işlerin özel sektöre devredilmesi olduğunu belirtti. Ağbal, "Bu şekilde ekonominin çok daha sağlam temele oturtulması hedefleniyor" dedi.
SATIŞLARDA SEKTÖREL ÖNCELİK
Hükümet programında da özelleştirmelere yönelik kararlılık vurgulanıyor. Özelleştirme uygulamalarının uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde belirlenmiş bir program dâhilinde sürdürülmesi öngörülüyor. Özelleştirme uygulamalarına devam ederken, diğer taraftan kamunun işletmeci olduğu alanlarda etkinliği artırılacak. KİT faaliyetlerini, piyasa mekanizmasını bozucu etkiye neden olmayacak şekilde sürdürecek.
Sabah