Sektörel

Özen Kuzu: Ülkemiz yatırım için ideal bir yer!

Yurt içindeki büyük projelerinin yanı sıra yurt dışında da birçok taahhüt projesi gerçekleştiren Kuzu Grup, bu yıl tüm enerjisini devam eden projeleri üzerine yoğunlaştırıyor.

Sea Pearl, Kuzu Effect ve Kumru Ankara... Bu projeler Kuzu kardeşlerin küresel hedeflerinin ilk adımlarını teşkil ediyor. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Özen Kuzu, şirketinin İstanbul, Florya’daki merkezinde milyar dolarlar harcadığı bu projeleri gayet sakin bir şekilde anlatıyor. Özen Kuzu, 2016’nın başında
FORBES’a verdiği söyleşide firmasının gelecek hedefini “10 yıl içinde dünyanın en büyük 20 inşaat şirketi arasına girmek” olarak açıklamıştı. Aradan geçen iki yılda “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” (ENR) listesinde ilk 150 içindeki konumlarını korudular -142’nci sırada yer alıyorlar.

Babası Abdülkerim Kuzunun ve üç amcasının 75 yıl önce memleketleri Siirt’te kurdukları şirket, Asya, Afrika ve Avrupa olmak üzere üç kıtada faaliyet göstererek 500’den fazla projede 100 binin üzerinde konut tamamladı. Ankara’da toplam 1 milyar liralık yatırım ile hayata geçirdikleri Kuzu Effect ve Kumru Ankara projelerinin yapımı ise devam ediyor. İstanbul’da da 2,7 milyar dolar değerindeki SeaPearl Ataköy’ün birinci etabı tamamlanırken Batı etabında ve işletmesini Jumeirah Group’un üstlendiği otel biriminde çalışmalar sürüyor. SeaPearl Ataköy’ün 631 konutluk ilk etabında yaşam başlarken 770 konutluk ikinci etabın da 2019’da bitirilmesi planlanıyor. SeaPearl Ataköy, aynı zamanda FORBES’un “en yüksek getiri vaat eden 50 gayrimenkul projesi” listesinde ilk sırada yer almıştı.

SeaPearl Ataköy’e Körfez ülkelerinden yoğun talep olduğunu vurgulayan Kuzu, “Bu alıcılar Körfez ülkelerinin zengin kesimi diyebiliriz. Hatta prensler de bunlar arasında yer alıyor” diyor. Projeden ev alanların yüzde 90 oturum, yüzde 10 yatırım amaçlı tercih ediyor. Kuzu, 1 milyon dolar gayrimenkul yatırımı yapan yabancıya Türk vatandaşlığı hakkı tanınmasıyla ilgili maddenin düzenlenerek sınırın 250 bin dolara
düşürülmesinin de sektörü hareketlendireceğini düşünüyor.

Yurt içi projelerin yanı sıra Ortadoğu’da da işler devam ediyor. 2010’da ilk yurtdışı projeleri ve aynı zamanda dünyanın tek kontratla imzalanan en büyük sosyal konut projesi olan İran Mesken Meher’in ihalesini kazanan grup, 2013’te İran, Parand’da 20 bin konutun teslimini gerçekleştirmişti. İnşasını devam ettirdikleri 58 bin 600 konutun, toplam 5 milyon 600 bin metrekarelik inşaat alanındaki faaliyetleri sürüyor. Pardis’te ise 37 bin konut, 17 camii, 31 spor tesisi, 76 okul, yedi sağlık ocağı, yedi kültür merkezi ve diğer sosyal donatıların inşası devam ediyor. Cezayir’de de 21 bin 600 konutun inşası sürdürülüyor.

Geçen aylarda dövizdeki ani yükselişin inşaat sektörünü de olumsuz etkilediğini söyleyen Kuzu, “Bu dönemde de yatırımlarımıza hız kesmeden güvenle devam ettik. Döviz kurundaki dalgalanma ile inşaat maliyetinde yaşanan artışı konut fiyatlarımıza yansıtmadık” diyor. Kuzu aynı zamanda konut satışlarında KDV oranlarının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi, tapu harçlarının da yüzde 4’ten yüzde 3’e indirilmesi gibi gelişmelerle stokların yılsonuna kadar eriyeceğini ve gereken tedbirler alındığı takdirde ülkeye girecek sıcak para akışının 2019’da hızlanarak piyasaların beklenen hale geleceğini düşünüyor. KDV indiriminin yılsonuna kadar uzamasını tüm sektör gibi bekleyen Kuzu, sektörün çatı kuruluşları önderliğinde başlatılan “Türkiye için kazanç vakti” kampanyasının 2019’da da devam etmesini sektör olarak beklediklerini ve bu konudaki taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kuruma da ilettiklerini söylüyor.

Türkiye’de inşaat sektörünün uzun yıllar karlı bir iş olmasından dolayı cazip görüldüğünü söyleyen Kuzu, “Avrupa’nın tamamında 20-30 bin müteahhit bulunurken Türkiye’de müteahhit sayısının 300 bini aştığı biliniyor. İnşaatın yüksek kazançlı bir Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Özen Kuzu iş olarak anılması sektördeki oyuncu sayısını katlanarak artırdı. Hatta birçok sanayici kendi işini bıraktı, inşaata soyundu. Meclise sunulan kanun teklifi yasalaştığında müteahhitlere çekidüzen gelecek” diyor. Buna göre müteahhitlerin projelere başlarken belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliğe sahip olması istenecek. Bu düzenlemenin hem vatandaşa hem de ülke ekonomisine fayda sağlayacağına inanan Kuzu, “Böylece hem sektör disiplin altına alınacak hem de sektörün sağlıklı büyümesinin önü açılacak” diyor.

Yarım kalan projelerin vatandaşı zor durumda bırakmaması için gündemdeki diğer konunun bina tamamlama sigortası olduğunu hatırlatan Kuzu, “Mecliste görüşmeleri süren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bina tamamlama sigortası da zorunlu olacak. Teklifin yasalaşması halinde müteahhitler yapı ruhsatı almadan önce bina tamamlama sigortası yaptıracak, böylece vatandaşın mağduriyeti önlenecek” diyor ve ekliyor: “Ülkemiz yatırım için ideal bir yer.”