Sektörel

Özge Koksal: Çarpık yapılaşmanın nedeni imar planları!

TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Özge Koksal, kentlerin gelişiminde planlamanın önemine dikkat çekerek, kendilik bilinci ve Mimarlar Odası'nın çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Özge Koksal, kentlerin gelişiminde planlamanın önemine dikkat çekerek, kendilik bilinci ve Mimarlar Odası'nın çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 


Antalya'da Mimarlar Odası'nın özellikle son dönemde ön plana çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

Mimarlar Odası, kentlerin çarpık gelişmesinin önlenmesi, sağlıklı gelişebilmesinin hep takipçisi olmuştur. Plan değişiklikleri ile planların bütünlüğü ve sürekliliğini bozan, yapı ve nüfus yoğunluğunu artıran plan değişikliklerinin karşısında olmuştur. Bu bir kültürdür ve mimarlar odasının geleneğinde vardır. Eleştirir, önerir, sonuç alamazsa da hukuk yoluna başvurur. Tüm bu çalışma ve mücadelelerinde gücünü üyelerinden almaktadır. Zaten üyesi olmazsa oda da olmaz. Zaman içerisinde bu kent, sadece Mimarlar Odası'nın değil diğer meslek odalarının ve meslek örgütlerinin birlikte mücadele etme, birlikte hareket etme ortamının da hazırlanmasını sağlamıştır. 

KENTLİLİK BİLİNCİNE DESTEĞİMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ 

Son yıllarda biraz kentlilik bilinci oluşmaya ve kentlilerin yapılan hatalar karşısında duyarlı olmaya başladıkları doğrudur. Mimarlar Odası olarak bu kentlilik bilincinin ve duyarlılığının oluşması için ciddi çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Birçok hukuk mücadelemizi vatandaşlarımızla birlikte açtık veya onlara dava açtırarak giderlerini biz karşıladık, teknik destek verdik. Bunu çok önemsiyoruz çünkü kentte yaşayan kent halkının çevresine ve kentine sahiplenme, yapılan hatalara karşı mücadele etmesi, kentlilik bilincinin oluşması için önemli, bu nedenle kentlilerin duyarlılığının artması için her türlü çalışma ve desteği sonuna kadar vermeyi sürdüreceğimizin bilinmesinde yarar görüyoruz. 


Kentin gelişimine katkı bir tarafa çarpık yapılaşmada mimarların payı yok mu? Çarpık yapılmasının kaynağında ne var? 

Kentteki çarpık yapılaşmanın arkasında mimarların olduğu görüşüne katılmıyoruz. Mimari yapılaşmalar için proje hazırlayan olarak önemlidir. Ancak çarpık yapılaşmanın nedeni planlardır. 

Ne yazık ki planlama sürecinde mimarlar yer almamıştır. 


Antalya bölgesindeki su taşkınlarına çözümde neden geç kaimdi? 

öncelikle bunun sebebinin uygulama hatası olduğu, yani altyapı yapılmadan üstyapmm 

oluşturulması olarak söylenebilir. Ancak 1980'li yıllardan sonra bilimsel ve teknik çalışmalar yapılmadan yoğunluk artırıcı plan revizyonları ve plan değişikliklerinin olduğunu söylemek yanlış olmaz. 

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN DE PAYI VAR 

Konut alanlarında, rant amaçh yoğunluk artırıcı plan revizyonları ve değişiklikleri yapılarak her taraf beton kaplanmış, dereler kapatılarak yerleşime açılmış, su akışlarının önü kesilmiştir. Tabi bunun sonucu da sel baskınları yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Sel, dolu gibi tabii afetlerin yaşanmasında altyapı yetersizliği kadar iklim değişikliklerinin de payının olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak bakıyorsunuz, meclis gündemlerinin yüzde 80'nini plan tadilatlarını oluşturmaktadır. Planlamayı beceremedik. Planlamayı yapamadık. Buradan gelmek istediğim nokta sadece Antalya, merkez ilçeler bazında Alanya, Manavgat anlamında da değil. Türkiye genelinde bunu görmek mümkün. 


Tam bu noktada "En kötü plan plansızlıktan daha iyidir"e inandığımı belirtmek isterim. Neticede ortaya bir plan koyup, tartışılması iyi bir şeydir. Mimarlıkta vardır. Proje veya bir konu olabilir. Ortaya bir taslak çıkar, toplanırız bu taslak üzerinde tartışırız ve en doğrusunu bulmaya çalışırız. Doğru şeyler ortaya çıksın diye 'atış serbest' deriz. Tasarım aşamasında birçok şey tartışılır, harmanlanır ve en iyisi, en doğrusu bulunmaya çalışılır. Kötü bir plan iyinin elde edilmesi için bir tartışma ortamı yaratır. Bu plan tartışılarak en iyisinin elde edilebilmesinin önünü açar ve tartışmalar sonunda daha iyi yeni bir plan ortaya çıkmış olur.