Özhan Aşkın Öztürk: Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmasın!
Gebze Mimarlar Odası Başkanı Özhan Aşkın Öztürk, ilçede yapılması düşünülen kentsel dönüşümle ilgili olarak, "Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmasın" dedi, yetkilileri uyardı.
Gebze Mimarlar Odası Başkanı Özhan Aşkın Öztürk'e göre Gebze'de yaşanan sorunların çözülmemesinin en büyük nedeni ortak akıl olmayışı ve STK'lara, odalara fikir danışılmaması. İlçedeki kentsel dönüşüm hakkında da düşüncelerini paylaşan Öztürk, bu konuda kesinlikle kendilerinden fikir alınması gerektiğine inanıyor. Başkan Öztürk, "Gebze'nin kanayan yarası kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme dönüşmemesini istiyoruz" diyor. İşte Gebze'nin mimarı yapısının yer aldığı, Özhan Aşkın Öztürk ile gerçekleştirdiğimiz sohbetin detayları...
? Kendinizi biraz tanıtır mısınız?
-1974 Gebze doğumluyum. Doğma büyüme Gebzeliyim. Son 1,5 yıldır Gebze Mimarlar Odası Başkanlığı yapıyorum.
Daha önce Gebze Ticaret Odası Mimarlık-Mühendislik Grubu'nda meclis üyesi seçildim.
?Oda faaliyetleriniz ile ilgili olarak biraz bilgi verir misiniz, neler yapıyorsunuz?
-Mimarlar odası olarak öncelikle meslektaşlarımız için buradayız. Mesleğimizi daha iyi nasıl bir yere getirebiliriz, meslektaşlarımızın sorunlarını nasıl çözebiliriz, üyelerimiz arasında birliği ve beraberliği nasıl sağlayabiliriz, odanın asıl amacı bu. Biz odada mesleki denetim uygulaması yapıyoruz. Projeler belediyelere gitmeden önce proje odaya geliyor. Biz burada projenin gerekli denetimini yapıyoruz. İmar yönünden bir aykırılığı varsa ya da projede bazı eksiklik ve aksaklıklar varsa buradaki denetimci arkadaşlar kontrollerini yapıyor. Biz onay verdikten sonra proje yapı denetimlere gidiyor. Mesleki denetim ve projelerin doğru olup olmadığını kontrol ediyoruz.
RANTSAL DÖNÜŞÜME...
Gebze'nin Hürriyet ve Yavuz Selim Mahallesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşümle ilgili oda olarak siz ne düşüyorsunuz?
-Öncelikle şunu söyleyeyim. Tapuların verileceği yerler var. Neden bu insanların tapusu verilmiyor? İnsanların öncelikle tapularını verin, insanlar tapularını alsın. Ada bazında planlama yapılacak deniliyor. Ada bazında nasıl yapılacak?
Bu konuyla ilgili olarak mimarlar ve mühendisler olarak Gebze Belediyesi ile genişletilmiş bir toplantı talebimiz oldu.
Belediye başkanın da bu toplantıya katılmasını istedik. Mimarlar, inşaat mühendisleri, elektrik ve makine mühendislerinin yönetimleri olarak biz 20 kişi bu konuyu masa yatırıp konuşmak istiyoruz. Gebze'nin kanayan yarası şuanda kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme dönüşmemesini istiyoruz. Kentsel dönüşüm yapacaksanız önce oraya gidip oradaki insanlarla konuşun. 0 mahallelere psikologlar ve uzmanlarla gitmelisiniz.
'Ben kentsel dönüşüm yapıyorum' demekle kentsel dönüşüm olmuyor.
?Sizce Gebze'deki askeri kışla alanı nasıl değerlendirilmeli?
-Duyumlarımıza göre askeri kışla alanının inşaata açılması gibi bir durum söz konusu. Biz oda olarak tamamen buna karşıyız. Mimarlar odası olarak buna karşı olduğumuzu her platformda ve her yerde ifade edeceğiz. Askeri kışladaki mevcut binalar restore edilerek yurt yapılsın. Etraf park olsun. Bunun dışında kışlanın dört parçaya bölünüp dörtte üçünün yeşil alan olarak kalması, geri kalan kısmına ise kamu kuruluşlarının yapılması düşünülüyor.
Bununla ilgili olarak belediyeyle yapacağımız toplantıda bu konuyu da konuşmak istiyorum. Gebze'nin mimarları olarak bu kentte yaşıyoruz.
GEBZE OSB'YE DOYDU
?Gebze hızla şehirleşiyor fakat plansız bir büyüme var. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Gebze OSB'ye doydu. Şuan OSB'lerin doluluk oranı yüzde 70-80. Başka OSB'lere gerek yok. Gebze'nin artık sosyal ve beyaz yakalıların kalacağı yerlere ihtiyacı var. Kültürel alanlara ihtiyaç var. Gebze'deki bütün oto sanayiler bir yere toplanmalı. Bu da belediyenin görevi. Şimdiye kadar yapılmadığı hata. Ancak şimdi yapılacak yer de yok.
?Bölgemize çok büyük yatırımlar yapılıyor veya yapılması düşünülüyor. Bu yatırımlar için bölgenin altyapısı ve şehirleşmesi uygun mu?
-Mühendislik hizmeti alınması gerekiyor. Buranın mimarına, mühendisine danışılmadığı sürece, odaları, STK'ları toplayıp fikirleri alınmadığı sürece o projeler patlar. En büyük örneği de Gebze Belediyesi'nin Topçular Köprülü Kavşağı projesi. Zemin etüt çalışması yapmadan 'oraya bir köprü yapacağım' dedin ne oldu? Aylarca E-5 kapalı kaldı, insanlar çile çekti. İnsanlar Gebze'den geçerken 'böyle şehir olmaz' deyip kızarak gitti. Sonra ne dediler? Zemin zayıfmış. Bu proje için jeoloji mühendisleri odası orada duruyor. Neden bir fikirlerini sormuyor ve 'gelin taşın altına elinizi koyun' demiyorsunuz? Bir kere sordun mu? Demek ki burada çok ciddi bir eksiklik var. Çok ciddi yatırımlar yaparak bir proje yapıyorsun ancak proje fos çıkıyor. Böyle bir şey olmaz. Biz siyaset yapmıyoruz. Bizim derdimiz mesleğimiz.
?Geçtiğimiz günlerde bölgemizde etkisini gösteren sağanak yapışta trafik adeta felç oldu. Bu sorunun çözümü yok mu?
-0 gün Cuma Pazar vardı, onun yüzünden oldu gibi söylemler doğru değil.
Cuma Pazarı'nı kaldırmak belediyenin görevi, neden kaldırmıyor? Bir sene önce Cuma Pazarı'nın olduğu gün yangın çıktı. Yangına itfaiye ancak arka caddeden müdahale edebildi. Bu kadar zor mu Cuma Pazarı'nı kaldırmak? İhalesi yapılmamış. Başka ihaleler hemen
MİMARA, MÜHENDİSE SORULMALI
? Bir mimar olarak Gebze Kent Meydanı'nı nasıl buluyorsunuz?
-Gebze Kent Meydanı yapıldı ve çok güzel. Ama insanları çekecek hiçbir şey yok. Bir aktivite var mı, yok? Avrupa'da insanlar kent meydanında çalar-söyler veya onları çekecek bir yerler vardır. Bir gölgelik var. Oysa Gebze Kent Meydanı'nda kuru taşın üstüne koydun bankı. 40 derece sıcaklıkta millet ne yapacak? Bir gölgelik yok. Hep taş hep taş. Biraz yeşil alan yapılsaydı keşke. Tarihi bir caminin karşısında sevimsiz iş yerleri var. Böyle bir tarihi dokunun yanında bu sevimsiz iş yerlerinin olması doğru değil. Bu tür yerler veya projeler yapılırken burada yaşayan her gün bu kentte olan mimara veya mühendisine sormazsanız böyle bir meydan olur. Buradaki mimarın, mühendisin fikri sorulmuyor, yapılıyor, bunun ihalesi neden yapılmıyor? Belediyenin en asli görevlerinden biri alt yapıyı oluşturmaktır. Eskihisar Topçular Kavşağı gibi büyük yatırımlar yapıyorsun. Ancak her yağmurda araçlar su içinde yüzüyor. Bu kabul edilebilir mi? Biz buradayız. Ancak kimse fikrimizi sormuyor. Sormayınca bu tür sorunlar yaşanmaya devam ediliyor.
Bütün STK'lar ve derneklerle bu konuyu masaya yatırmayınca bu sorunu çözemezsiniz. Gebze'ye ilk defa gelen birini 'bizim odanın önünden Mustafa Paşa Camii'nin orada bir yere gideceksin' de, inan orayı bulamaz. Milli servet harcanıyor. Birde milleti kent meydanı etrafında döndürüp duruyorsunuz. Hesap ettiniz mi bir aracın yaktığı yakıtı? Gebze Kent Meydanı'nın altından trafiği verip Akse Sapağı'nın oradan çıkabilirdi. İşte tam burada mühendislik ve mimarlık devreye giriyor.
Bizim Kocaeli