27 / 04 / 2024

Özsüt yaklaşık 25 franchise şube açacak!

 Özsüt yaklaşık 25 franchise şube açacak!

Özsüt, fırın ye kafe konseptiyle yaklaşık 25 franchise şube açacak. Bir Özsüt şubesi için belirlenen aylık ciro hedefi ise 80 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor



Özsüt, kazandibi, muhallebi, ekmek kadayıfı, peynir tatlısı ve aşure gibi geleneksel tatlılar üreten bir tatlıcıydı. Sonrasında ise klasik tatlıcı dükkanlarından kafe konseptine geçiş yaptı. Ürün yelpazesine pasta, kurabiye, dondurma, kahve ve çikolatayı da ekledi. 2009 yılı itibariyle çikolata üretimine de başladı. Fransa'nın en büyük kahve üreticisi Cafes Richard ile işbirliği yaptı. Ayrıca, 2009 yılından bu yana yemekli konsept 'atölye' ile yemeğe, 'fırın' konsepti ile de ekmek üretimine başladı. Bugün Özsüt'ün 160 şubesi bulunuyor. Üç Özsüt şubesi hariç tüm mağazalar franchiselar tarafından işletiliyor. 

 

2012'yi 160 şube ile tamamladıklarını ifade eden Özsüt Genel Müdürü Yıldırım Çullu, bu yıl 20 ile 25 arasında yeni franchise şube daha açmayı hedeflediklerini söylüyor. 

 

10 YILLIK KİRALAMA 

 

Franchise modellerinin markanın belirli bir süre ile kiralanması olarak da adlandırılabileceğini belirten Çullu, "Franchise'larımız belirli bir yatırım karşılığında markamızı 10 seneliğine kiralıyor, bizi ve markamızı temsil ediyorlar" diyor. 

 

100 BİN TL CİRO HEDEFİ 

 

Büyük kentlerde açılan yeni ana arterlerde ve henüz şubesi olmayan illerde, şubeleşme hedefleniyor. Şubelerin lokasyonunun önemli olduğunu belirten Çullu, "Şartlara göre 'Bugün asla girmeyiz' dediğimiz yere, yarın şartların değişimi ile birlikte girmek isteyebiliriz. Hazırlanan projenin uygulanma maliyetleri franchise'a ait. Dekorasyon maliyetleri dükkan metrekaresine göre değişiklik gösteriyor" şeklinde bunu ifade ediyor. Sözleşme gereği, tutan yatırım yapılacak bölgenin potansiyeline göre değişen, fakat asgari 50 bin TL'lik banka teminat mektubu alınıyor. Franchising sözleşmeleri 10 yıllık yapılırken kafe konsepti için isim hakkı bedeli 25 bin dolar + KDV, fırın konsepti için ise 30 bin dolar +KDV olarak belirlenmiş. 

 

Dekorasyonun ise ortalama metrekare maliyeti bin 250 dolar. Yatırımcının 250 bin dolar civarındaki başlangıç yatırımını karşılayabilecek seviyede finansal güce sahip olması gerekiyor. Aylık ciro hedefleri konseptlere göre değişiklik gösteriyor. Ortalama bir Özsüt Cafe için aylık 80 ile 100 bin TL arasında ciro öngörülüyor. Kafe ve fırın konseptlerinde cirodan pay alınmıyor. Reklam katkı payı adı altında, satılan ürünlerden yüzde 3 fee bedeli alınıyor. Bunun karşılığında bayilere yüzde 4 oranında prim ödeniyor. Atölye yemekli konseptinde ise cirodan yüzde 5 pay alınıyor. 

Burcu Tuvay /Ekonomist


Geri Dön