Sektörel

Öztürk Holding'ten 400 milyon dolarlık 3 bin 100 konutluk proje!

Öztürk Holding’in yönetim kurulu başkanı Yusuf Öztürk Gaziosmanpaşa'da 400 milyon dolarlık 3 bin 100 konutluk projeye hazırlandıklarını dile getirdi.

Yusuf Öztürk, Öztürk Holding’in yönetim kurulu başkanı. 9 yıl önce Afrika pazarına açılarak ağabeylerinin kurduğu şirketi 15 kattan fazla büyüttü. 2016’yı 3,1 milyar dolar ciroyla kapatacaklarını söyleyen Öztürk, Türkiye’de kentsel dönüşüm ve eğitim sektörüyle ilgilendiğini belirtiyor. “Bütün paramızı kaybetsek de Türkiye’de eğitim sektöründe mutlaka yatırım yapacağız” diyen Öztürk, yönettiği 32 milyar dolarlık fonun da Türkiye’de yatırım fırsatlarını araştırdığını söylüyor.



Yusuf Öztürk, 44 yaşında, Türkiye’nin yurt dışındaki en genç ve başarılı patronlarından biri. ITÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu. 9 yıl önce ağabeylerinin kurduğu şirketi yurt dışına açarak 3 milyar doların üzerinde cirosu olan büyük bir holdingin sahibi oldu. 2007’de Afrika pazarına girmesinin dönüm noktası olduğunu söyleyen Öztürk, sahra altı Afrika’da aldığı müteahhitlik işleriyle dev birimparatorluk kurdu.


Afrika’dan sonra Orta Doğu’ya ve Asya Pasifik’e açıldığını belirten Öztürk, “Kendime Enka ve STFA’nın kurucularını örnek aldım” diye konuşuyor.


Onların hayat hikayelerini okuyup kendi yol haritasını çizdiğini belirten Öztürk, 2015’te dünyanın en büyük müteahhitlerinin yer aldığı ENR Listesi’nde 18’inci sırada yer aldı. Son 10 yılda ağırlıklı yurt dışında büyüyen Öztürk’ün hedefinde Türkiye’de kentsel dönüşüm projelerine ve eğitim sektörüne girmek bulunuyor.Öztürk Holding Yönetim Kurulu BaşkanıYusuf Öztürk’le yatırım ajandasını, Afrika ve

Asya’da yürüttüğü projeleri konuştuk:


• Hikayeniz nasıl başladı? 


Şirketin ilk kuruluşu 1989. Girişimcilik serüvenimiz kardeşlerimle başladı. Babam subay emeklisi. Bu işler onun çok bildiği ve bizi yönlendirdiği bir proje değil.



10 KAT FAZLASINI KAZANMAK MÜMKÜN"


ÇOK TEKLİF ALIYORUZ 

Türkiye’de inşaat alanında çok fazla ortaklık teklifi geliyor. Eğitim sektöründen de çok teklif alıyoruz. Ancak konjonktürel olarak ortam çok kritik. Kimin kim olduğunu bilemediğimiz zaman zarar almamak için ince eleyip sık dokuyoruz.


RAFİNERİ-ÇİMENTO PROJELERİ 

Yurt dışında rafineri, çimento üretimi ve enerji alanında çok fazla projeyle yakından ilgileniyoruz. Rafineri dünyanın daha 100 yıl boyunca tüketeceği bir ürün. Ayrıca bunlar parası hazır projeler.


1,5 YIL SÜRÜYOR 

Yeni proje aldığınızda devlet finansmanını sağlıyorsa yapım aşaması 6 ay, projenin finansmanını siz ayarlıyorsanız 1,5 yıl sürüyor. Devletin borçlanmasını, parlamentodan onay almasını bekliyorsunuz.


“YAP-SAT İŞİNDEN KÂRLI” 


Türkiye’de yap-sat piyasasından kazandığınız para 1 yılda 50 milyon TL ise Afrika’da 1,5 ya da 2 yıl içinde bu rakamın 10 katını kazanabilme lüksüne sahip oluyorsunuz. Bu nedenle biz yurt dışında proje alma konusunda sabırlıyız. Çok fazla yurt dışına gidip geliyoruz, çok fazla entegre oluyoruz. Bir ayın 2,5 haftasını sürekli seyahat ederek geçiriyorum.



• Siz ne zaman şirketin başına geçtiniz?


1995’te İTÜ’yü bitirdikten sonra kaptanlık köşküne oturdum. Bizimkisi böyle başlayan bir macera oldu. 1995’ten 2004’e kadar Türkiye’de çok fazla taahhüt işi yaptık. 2 milyon 800 metrekare taahhüt işine imza attık.


•Yurtdışına açılmanız nasıl oldu?


 Yurt dışına ilk açılmamız Fransız medikal devi Alliance ile başladı. Alliance ile Afrika’da 33 büyük hastane projesine girdik. Bu sayede Afrika’nın 33 farklı ülkesine gittik, buraları gezdik. Bu ülkelerde hastaneler yaptık. Bunları yaparken devlet başkanlarıyla tanışma fırsatı bulduk. Zamanla ilişkilerimiz gelişti, bizi sevdiler. Daha sonra enerji projelerine girdik, bunları başarıyla tamamladık.


•Afrika'dan sonra yurtdışı ilerlemeniz naısl gelişti?


Afrika'dan sonra Orta Doğuya girdik. Suudi Arabistan’da büyük bir projemiz var. Ortadoğu’nun en büyük banka zinciriyle Hac projesi yapıyoruz. 100 bin hacıyı barındıracak konut yaptık. Projede 5 yıldızlı bir otel de var. 2017 için ilk davetleri alıyoruz. İlk etapta 60 bin hacı bizim tesislerimizde kalacak.


•Afrika pazarına ilk hangi ülkeden girdiniz?


 Madagaskar’dan başlayıp aşağı doğru in dim. Gine, Gana, Kamerun, Angola, Zambiya, Mozambik, Tanzanya ve daha sonra Sudan’açıktık.


•Afrika’da sizin için dönüm noktası olan işler hangileri oldu?


Afrika’nın genel sorunu enerji. Çok büyük enerji ihtiyacı var. Enerjisi olmayan şehirlere 15 günlük montaj süresinde taşınabilecek enerji santrali üretti. Bu proje Afrika’da çok tuttu.


•Orta Doğu’da başka neler yapıyorsunuz?


Dubai’de El Maktunı Ailesi’yle ortaklığımız var. Şirketin yüzde 20’si onlara, yüzde 80’i bize ait. Onların Orta Doğu’daki planlamasında yer aldık. Bu sayede Suudi Arabistan ve Kuveyt kapımız açıldı. Şu anda Kuveyt’te yürüttüğümüz projeler var. 2,5 yıldır bu pazarla uğraşıyoruz.


•Son dönemde yurt dışında hangi ülkelere ağırlık verdiniz?


Son 2 yılda Asya ülkelerine yöneldik. Malpler’de 15 bin konutluk yeni bir projeye başladık. Ayrıca Malpler’de İbrahim Nasır Havalimanı projesini aldık.


•Son 10 yılda yurt dışına açılmanızın sonucu ne oldu?


2007’de 200-220 milyon TL civarındaydık. İşlerimizin tamamı Türkiye'deydi. Geldiğimiz noktada işlerimizin yüzde 100’ü yurtdışında.


Son 10 yılda Öztürk Holding yüzde 100 yurt dışı sermayeli, yurt dışı ortaklı ve bütün operasyonu yurt dışından yöneten bir grup oldu. Merkezimizi Dubai’de kurduk.


•Yurt dışında hızlı büyümenizi neye bağlıyorsunuz? 


201 l’e kadar sahada birebir çalışıyordum. 2011’den sonra işler genişleyince “Samsung, Hyundai gibi büyük firmaları kendimize örnek aldım.


Şimdi onlar gibi projeler alıp yönetiyoruz, ondan sonra da bunları taşeron firmalara yaptırıyoruz. İşin başına gidip sahada durmuyoruz.


•Yeni yapıyı ne zaman kurdunuz? Bu sayede ne kadar büyüdünüz?


Bu yapı 3 yıldan beri var. 17 bin çalışanımız var. 2015’te 2,7 milyar dolar olan ciromuz 20l6’da 3,1 milyar dolara ulaştı. İşlem hacmimize bakarsak elimizde devletlerden imzalanmış 57 milyar dolarlık projemiz var.






TÜRKİYE'DE HEDEFİMİZ SU VE NİTELİKLİ TARIM VAR!


KONUT YETERLİ DEĞİL


Biz bugün elimizdeki 32 milyar dolarlık fonu kentsel dönüşümde kullanarak Türkiye’yi kalkındıramayız. Zaten Türkiye’de kentsel dönüşüm yapanlar var. Türkiye’de çok yap-satçı var. Keşfedilmiş bir şeyi keşfetmek istemiyoruz. Doğru noktalara temas etmek istiyoruz. Türkiye’de eğitim açığı varsa eğitim açığına, yeni proje açığı varsa yeni projelere kaynak ayırmak istiyoruz.

Su olabilir, nitelikli tarım olabilir. Biz devlet eliyle olduğu sürece doğru projelere kaynak ayırmak istiyoruz. Devletle beraber bunları yapabiliriz. Bizim devletten beklentimiz bu. Devletle birlikte Türkiye’de proje geliştirmek istiyoruz. Türkiye’de yeter ki bize görev versinler. Devletin eli olan her projeye girebiliriz. Bizim tek şartımız gireceğimiz projelerde devletin olması.





TAŞIYAN KİLOMETRE TASLARI


  1. Şirketi 1989’da kurduk, 2004’e kadar Türkiye’de 2 milyon 800 U metrekare taahhüt işine imza attık.
  2. 2004-2006 yılları arasında yaptığım Türkiye ve Dünya Türk İş Adamları Derneği’nin başkanlığı iş hayatımda bir dönüm noktası oldu.
  3. Edindiğim yurt dışı tecrübesini kendi şirketimizde uygulamaya karar verdim. İlk yurt dışı atılımımız 2007’de başladı.
  4. Yurt dlşına Fransız medikal devi Alliance ile açıldık. Afrika’nın 33 ülkesinde hastaneler inşa ettik.
  5. Hastanelerini yaparken devlet başkanlarıyla tanıştık. Daha sonra bu deneyim ve ilişkilerle enerjiye girdik.
  6. Sonra Orta Doğu’ya girdik. Suudi Arabistan’da ve Dubai’de büyük projelere girdik.
  7. Dubai’de El Maktum Ailesi’yle ortağız. Bu sayede Suudi Arabistan ve Kuveyt kapısı açıldı.
  8. Son 2 yılda Asya’ya yöneldik. Malpler’del5 bin konut ve bir havaalanı işini aldık.
  9. 2007’de ciromuz 200-220 milyon TL idi. Tamamı yurt içindeydi. Şimdi Dubai merkezli global bir şirket olduk.
  10. Son 3 yıldır Samsung ve Hyundai gibi projeler alıp, taşeron firmalara yaptırıyoruz.
  11. 17 bin çalışanımız var. 2015’te 2,7 milyar dolar olan ciromuz 2016’da 3,1 milyar dolara ulaştı.
  12. Elimizde 32 milyar dolarlık bir fon var. Bunu Türkiye’ye de aktarmak istiyoruz.



AFRİKA PAZARI İÇİN 10 KRİTİK ÖNERİ



“DOĞRU MESAJI VERİN”


Afrika’da “Sizin paranızı almaya gelmedik, size para getirmeye geldik” diyoruz. Doğru mesajları verdiğinizde insanlar sizi kendilerinden gibi görür.


SAHRA ALTINA YÖNELİN!


Afrika’nın her tarafında fırsat var. Ancak sahra altı Afrika’yı öneriyorum. Mısır, Tunus, Cezayir, Fas çok karışık.


ESKİ FRANSIZ SÖMÜRGELERİ 


Afrika’da tercih ettiğim ülkeler eski Fransız sömürgeleri. Bu ülkeler daha güvenli geliyor. Orta Afrika ile Nijerya’dan uzak durmak gerekiyor. Nijerya’da şeriat yönetimi var ve petrolden dolayıbüyük bir karmaşa yaşanıyor.


BATI KORİDORUNDAN BAŞLAYIN! 


Afrika’da bir proje yapmak ya da ürün satmak istiyorsanız, batı koridorunu seçmek lazım.


“PATRON KİMSE O GİTSİN” 


15 bin dolarla Afrika’ya gidip bebek bezi ticareti yapabilirsiniz. Ancak patron kimse o gitsin. “Elemanımı göndereyim o baksın derse” bırakın Afrika’ya yayılmayı, Türkiye’nin kapsından dışarı çıkamayız!


“PARAYLA GİTMEYİN!” 


Afrika’ya parayla kesinlikle gitmeyin. Afrika'ya parayla giden para kaybeder, parasız giden para kazanır. Bunlar tecrübeyle sabit.


KUÇUK BİR OFİS TUTUN! 


Afrika’ya gidip küçük de olsa bir ofis tutun, bir personeliniz olsun! Piyasayı koklasın, pazarı araştırsın. Otel odalarını 1 yıllığına ofis gibi kullanabilirsiniz. Bu şekilde 1 ay içinde çok ciddi siparişler alabilirsiniz.


BANKACILIK SİSTEMLERİ İYİ DEĞİL


 Afrika ülkelerinin bankacılık sistemleri çok çalışmıyor. Ödeme sistemleri çok gelişmemiş. Ancak parayı ödeme konusunda inanılmaz dürüstler. Limana getirdiğiniz bir ürünü limanda parasını almadan indirmezsiniz.


KANUNLARINI İYİ ARAŞTIRIN!


Yurt dışında yeni bir pazara girdiğimizde o ülkenin sıfırdan hukuk sistemini öğreniyoruz. Bankacılık kanunlarına bakıyoruz. İş yaparsak korunur muyuz? Kazandığımız parayı Türkiye’ye getirebilir miyiz diye araştırıyoruz.


SEÇİM ZAMANINDA GİTMEYİN! Afrika’da güvenlik anlamında önemli zafiyet yok. Terör olayları her yerde olabilir. Ancak seçim zamanında kimse Afrika’ya gitmesin! Seçim dönemlerinde birbirine düşüyorlar.


• Bu projeler kaç yıllık?


Bunlar 10 yıl içinde bitecek projeler. Her yıl elimizden çıkan projelerin yerine yenisini koyuyoruz.


•Türkiye’de yürüttüğünüz projeler var mı?


İki tane kentsel dönüşüm projemiz var. İlki Fikirtepe’de, 1.100 konutluk bir proje olacak. Yatırımın büyüklüğü 175 milyon dolar. Getiri büyüklüğü ise 400-420 milyon dolar seviyesinde.


•Diğer proje nerede?


İkincisi Gaziosmanpaşa’da olacak. Burada

3 bin 100 konutluk karma bir proje planlıyoruz. Bu proje için 420 milyon dolar yatırım yapacağız. 1,1 milyar dolar getiri büyüklüğü var.


•Başka gayrimenkul projeleriniz olacak mı?


Duyuldukça çok çeşitli projeler geliyor. Ancak çok seçiciyiz, yapmış olmak için proje yapmak istemiyoruz. Türkiye’de şu anda yapı stoku çok fazla, ancak talep çok az. Doğru zamanı bekliyoruz.


• Doğru zaman nedir?


Projeyi planlarken 15 Temmuz’u hiç hesaba katmadık. 15 Temmuz olmasaydı, Fikirtepe’deki projeye eylül ayında başlayacaktık. Bu durum bizi biraz daha beklemeye itti.


•Gayrimenkulün dışında hangi- alanda yatırım planlıyorsunuz?


Türkiye’de eğitim sektörüne girmek istiyoruz. Bununla ilgili çok heyecanlıyız.


•Nasıl bir eğitim kurumu hayal ediyorsunuz?


Türkiye’de Büfen, Doğa gibi anaokulundan liseye kadar eğitim alanında isim yapmış çok sayıda firma var. Biz de çocuğun anaokulundan girip üniversiteden çıkacağı bir model oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili ciddi yatırım planımız var.


•Kendi markanızı mı kuracaksınız yoksa satın mı alacaksınız?


Türkiye’de doğru, iyi bir markayla eğitim sektörüne girmek istiyoruz. Bu konuda görüştüğümüz Ankara’da hizmet veren özel bir okulu alma hazırlığımız var. Sahibiyle de görüştük, prensipte anlaştık. En kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hesapta olmayan 15 Temmuz olunca biraz bekliyoruz, ancak bütün altyapısını kurduk.


•Eğitime ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız?


Türkiye’de son dönemde çok fazla okula el kondu. Biz de bir taneyi alalım, bir anda 20 kampüs açalım istiyoruz. Başlangıç olarak 50 milyon dolarlık projeyle başlayacağız. 5 yıl içinde eğitim sektörüne kampüslerle birlikte 600 milyon dolar yatırım öngörüyoruz. 2018 sezonuna yetiştirebiliriz. 


"DOĞRU PROJELERE KAYNAK YARATACAĞIZ"


•Önümüzdeki dönemde, Türkiye’ye yaptığınız yatırımlar artacak mı?


Elimizde bir fon var. Bu fonu Türkiye pazarında kullanmak istiyoruz. Dünyada çok fazla ortaklıklarımız var. Bu insanlar dünyada para koyacak yer bulamıyor. Her şeyi planladık.Bizim elimizde 32 milyar dolarlık fonumuz var.Bu fonla doğru projelere kaynak yaratıyoruz. Maipler’deki projenin yatırımını biz yaptık.Kendi finans modelimizi yaptığımız projelere kendimiz götürüyoruz. Bu finans modellerini Türkiye’de de çok rahat uygulayabiliriz.


• 32 milyar dolarlık fon kimin?


Orta Doğu’daki büyük ailelerin bizimle paylaştığı paraları. Havuzda para topladılar ve bize yönettiriyorlar. Bizim de içinde paramız var.


• Fonu ne zaman kurdunuz?


2015’in başında kurduk. Fon benim adıma ve Hong Kong’da bulunuyor. Öztürkler Holding Hong Kong Private Foundation olarak geçiyor. Yatırım kapasitesini artırma potansiyelimiz de var. Dubai merkezliyiz ve bu rakamlar yurt dışındaki işlerimizden kaynaklanan tutarlar.



Capital