26 / 11 / 2024

Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy'de çevreci kampus inşa ediyor!

Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy'de çevreci kampus inşa ediyor!

Özyeğin Üniversitesi´nin yeni kampusunun inşaatı Çekmeköy - Alemdağ´da başladı




100 bin metrekarelik alanda inşa edilen Çekmeköy kampusunun, çevre dostu binalara yönelik uluslararası arenada kabul görmüş bir sertifika sistemi olan LEED sertifikasına sahip ilk Türk kampusu olması hedefleniyor. Özyeğin Üniversitesi lisans öğrencileri 2011-2012 akademik yılı itibariyle Çekmeköy kampusunda öğrenim görecekler.

İlk üç yılında İstanbul´un en merkezi noktalarından Altunizade´de akademik hayatını sürdüren Özyeğin Üniversitesi´nin yeni kampüs inşaat çalışmaları Çekmeköy, Alemdağ´da başladı. Özyeğin Üniversitesi kampusu, dünyanın önde gelen pek çok üniversitesinin kampüs ve binalarını da tasarlayan RMJM firması tarafından tasarlandı. RMJM mimarlık grubunun üniversiteler için tasarladığı diğer projeler arasında Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi, Cambridge Üniversitesi William Gates Binası, Princeton Üniversitesi Bowen Binası, Oxford Üniversitesi Kimya Araştırma Binası, University of West Scotland Ayr Kampusu bulunuyor. Doğal malzeme kullanımının ön plana çıktığı Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampüsü binalarının tanımlayıcı özellikleri ışık ve şeffaflık olacak. Esnek ve modüler bir anlayışla inşa edilen kampüs, kaynak ve işletme maliyetlerinin ekonomik kullanımıyla sürdürülebilirlik konusunda bir örnek teşkil edecek.

Fakülte binaları, araştırma laboratuvarları, öğrenci yurtları, öğrenci merkezi, sosyal yaşam alanları ve spor alanlarıyla 100 bin metrekarelik alanda inşa edilen Özyeğin Üniversitesi kampusu Boğaz geçişi için yapılması planlanan yeni köprünün de güzergahı üstünde bulunuyor. 100 bin metrekare kapalı alana sahip kampüsün ilk etapta bir fakülte binası ve öğrenci merkezi hizmete girecek. Özyeğin Üniversitesi lisans öğrencileri 2011-2012 akademik yılı itibariyle yeni kampusta öğrenim görecekler. Yeni kampüs ile Altunizade kampüsü ve öğrenci konukevleri arasında servislerle kesintisiz ulaşım sağlanacak. Özyeğin Üniversitesi´nin dil hazırlık okulu, işletme yüksek lisans programları, yönetici eğitimleri ve kuluçka merkezinin faaliyetleri Altunizade kampüsünde devam edecek.
Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampüsünün üç boyutlu videosu üniversitenin www.ozyegin.edu.tr adresindeki internet sitesinden izlenebiliyor.
Çevreci Kampüs: Özyeğin Üniversitesi Kampusu LEED Sertifikasına Sahip İlk Türk Kampüsü Olacak
Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampüsü çevre dostu binalara yönelik uluslararası arenada kabul gören bir sertifika sistemi olan LEED sertifikasına sahip ilk Türk kampusu olacak. 1998 yılında ortaya çıkan LEED sertifika sistemi, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilmiş bir çevre dostu bina sertifikasyon sistemidir. LEED sertifikasının alınabilmesi için Özyeğin Üniversitesi kampüsünde bulunacak bazı özellikler şunlar olacak:

o Bina arazisinde, inşaat esnasında ve sonrasında doğal yaşamın korunmasına azami ölçüde dikkat edilecek. Bina arazisinde bitkilendirilecek alanların oranı %50´nin üzerinde olacak.
o Yapılaşmanın altyapıya ve özelikle yağmur suyu şebekesine getireceği yükün en aza indirgenmesi için sert zeminlerin oranı düşük tutulacak, mümkün olduğunca geçirgen yüzeyler kullanılacak. Ayrıca çatıya ve diğer sert zeminlere düşen yağmur suyu toplanarak tekrar kullanılacak.
o Bina ve daha sonra oluşturulacak kampüs çevresinde toplu taşıma imkanları oluşturularak, bireysel araç kullanımı en aza indirgenecek.
o Bitkilendirilmiş yeşil çatı uygulamasıyla ısı adası miktarı azaltılacak.
o Çevreye daha az zararlı hibrid ve düşük emisyonlu araçların kullanımını teşvik etmek amacıyla bu araçlara özel park yerleri ayrılacak.
o Musluklardan toplanacak gri suyun arıtılarak, sifonlarda tekrardan değerlendirilmesi ile su tasarrufunda önemli bir adım atılacak.
o Binadaki enerji harcayan tüm sistemler, LEED tarafından belirtilen prosedürlere uygun olarak denetlenecek.
o Bina kapsamında kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerinde enerji verimliliği ön planda tutulacak.
o Binada her türlü sistemin enerji sarfiyatları enerji analizörleri ve akıllı bina otomasyon sistemleri vasıtasıyla gözlemlenecek.
o Proje kapsamında soğutma sistemlerinde çevre dostu soğutucu akışkanlar tercih edilecek.
o İnşaat esnasında oluşacak atıkların geri dönüşümü ile ilgili kapsamlı bir atık yönetim planı hazırlanacak.
o Projede kullanılacak bazı inşaat malzemelerinin yerel olması ve en az %20 oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olması şartı aranacak.
o Binada inşaat esnasında iç mekanlarda kullanılacak yapı kimyasalları, insan sağlığına zararlı VOC (uçucu organik bileşik) içerikleri en az olanlardan tercih edilecek.
o Bina kullanıcılarının sağlıkları ve yaşam konforu ön planda bulundurulacak. Isıtma ve aydınlatma sistemlerinde bireysel kontrole önem verilerek enerji tasarrufunun artırılması hedefleniyor.
o Bina tasarımında günışığından en üst düzeyde faydalanılacak.


Özyeğin Üniversitesi hakkında:

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından kurulan Özyeğin Üniversitesi, yaşamla iç içe, yenilikçi, yaratıcı ve girişimci bir öğrenim merkezi olarak topluma hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Özyeğin Üniversitesi, Türkiye ortamında olduğu kadar bölgesel ve küresel ölçekte de geçerli olacak yaratıcı, özgün, faydalı ve uygulanabilir bilgi üretmeyi ve üretilen bilginin uygulamaya geçirilmesi sürecinde aktif bir rol oynamayı hedeflemektedir. Öğrenim programlarını, yükselen mesleklerde derinlemesine bilgi sahibi, yabancı dile hakim, iletişim ve bilgi teknolojileri kullanımında yetkin ve uygulama becerisi olan gençler yetiştirmeye yönelik şekillendiren Özyeğin Üniversitesi, bireysel sorumluluk alabilen, ilkelerine bağlı, sonuç odaklı, teorik bilgi ve uygulama deneyimine sahip, sürekli öğrenmeyi ilke edinen mezunları sayesinde sahip olduğu vizyonu gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.


Geri Dön