02 / 05 / 2024

Pakistan'a 2 bin 500 prefabrik konut gönderilecek

Pakistan'a 2 bin 500 prefabrik konut gönderilecek

Başbakanlık Pakistan'a 2 bin 500 prefabrik konut gönderecek...



Pakistan´da sel felaketi sonrası milyonlarca kişi hayatta kalma savaşı veriyor. Yardım kuruluşlarına göre 5 liralık bağış bile hayat kurtarabilir

Pakistan´ı vuran yüzyılın sel felaketinin ardından milyonlarca kişi açlık ve salgın hastalıkların pençesinde hayatta kalma savaşı veriyor. Yaklaşık 2 bin kişinin ölümüne, 20 milyon insanın da evsiz kalmasına yol açan felaketin boyutlarının netleşmesiyle, uluslararası toplum gecikerek de olsa Pakistan´ın yardımına koştu. Bölgeye ilk ulaşan ekipler arasında yer alan Kimse Yok Mu Derneği´nin Başkanı Mehmet Özkara, felaketle ilgili gözlemlerini star´a anlattı. Halkın başlıca gıda kaynağı olan pirinç tarlalarının tamamının sular altında kaldığını söyleyen Özkara, 17 Ağustos depreminde Türkiye´nin yardımına ilk koşan ülkelerden biri olan Pakistan için Türkiye´den kişi başı 5 TL´lik bir yardımla bile binlerce hayatın kurtarılabileceğini söyledi.

BİR ŞİŞE SU HAYAT DEMEK

Selin vurduğu Pencap´ta günde 1.500 kişilik iftar çadırı kurduklarını ve 1.500 aileye gıda verdiklerini belirten Özkara, uluslararası kuruluşların yeterli yardımı getirmediğini söyledi. Selzedelerin Türk ekiplerini görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Özkara şunları kaydetti: "Ne yazık ki birkaç yerde BM´ye ait yardım noktalarının dışında herhangi bir yardıma rastlamadık. Bize `Siz de bizdensiniz. Sizi yabancı olarak görmüyoruz´ diyorlar. En temel ihtiyaç temiz su. Bir şişe su burada hayat demek."

BEBEK BİDONDA ANNE KAYIP

Pakistan Başkonsolosu Yusuf Cüneyd, de "Pakistan´dan yardımlarınızı esirgemeyin" diyerek İstanbul´dan tüm dünyaya çağrıda bulundu. İki hafta boyunca Pakistan´da yardım kampanyalarına katılan İHH Başkan Yardımcısı Yavuz Dede ise yaşanan trajediyi şu örnekle anlattı: "Pencap´ta bir kadın, seli görünce bir bidonun içini boşaltıp 2 yaşındaki çocuğu içine koymuş. Sel sularına kapılan bidondaki çocuğu 2 gün sonra canlı olarak bulmuşlar. Ama annesinden haber yok."

Pakistan bu felaketle yalnız başa çıkamaz

o Pakistan´ın yaralarını sarmaya çalışan Ankara, bir adım daha atarak, ülke genelinde yardım kampanyası başlattı. Başbakan Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgede böylesi bir felaketle tek bir ülkenin başa çıkmasının güçlüğüne dikkat çekilerek, olayın haber alınmasından itibaren ilk harekete geçen ülkelerden Türkiye´nin, 4 uçak dolusu 2 milyon ABD Doları değerinde ayni yardım ile 10 milyon ABD Doları para gönderdiği belirtildi. Genelge uyarınca Valilikler, belediyeler ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca toplanan yardımlar, ilgili Başkanlığın hesap numaralarına aktarılacak. Yardım kampanyası kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma namazı sonrasında camilerde nakdi yardım toplayacak, Türk Kızılayı ise ayni yardımları koordine ederek bölgeye ulaştıracak. Bölgeye şimdiye kadar 2 bin 880 adet 5´er litrelik su, 140 ton temel ihtiyaç maddesi ulaştırıldı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, sel felaketiyle ilgili BM´de yapılacak toplantı için ABD´ye gitti. Bağış, iki ülke arasındaki kardeşlik duygusunu anımsatırken, Başbakan Erdoğan´ın da ilk fırsatta Pakistan´a gitmeyi düşündüğünü söyledi.
Star/Gül Çelikkol- Erdinç Akkoyunlu


Geri Dön