Genel

Pakistan'a 600 konutluk köy kuruluyor!

İslam Konferansı Teşkilatı, ağustos ayında son 50 yılın en şiddetli muson yağmurlarına maruz kalan Pakistan'a 600 konutluk köy kuruyor...  

İlk etapta 100 konutluk 'İKT Köyü' projesi için başkent İslamabad'da düzenlenen törene Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani de katıldı.

İslam dünyası, tarihinin en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan'a kucak açmaya devam ediyor. İslam ülkelerini çatısı altında toplayan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), Pakistan'ın 6 değişik bölgesinde 600 konutluk köy kurmak için harekete geçti. Önceki gün başkent İslamabad'da düzenlenen 100 konutluk ilk etabın başlangıç törenine İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, üst düzey devlet yetkilileri ve hayırseverlerden oluşan bir grup katıldı. İlk etaptaki 100 konutluk 'İKT Köyü' projesi, büyük bir kısmı İKT ve kurumları çalışanlarının bağışları olmak üzere, Kamerun ve Guyana'dan gelen yardımlarla kurulacak.

Törende konuşan İhsanoğlu, geçen yılki sel felaketinde büyük zarar gören Pakistan halkına yapılan yardımlarda İKT'nin büyük katkısı olduğunu belirtti. Selden etkilenen bölgelerde yapılacak İKT köylerinde oturacak felaketzedelerden birkaçının da katıldığı törende İhsanoğlu'nun, İslam dünyasının bu felakete hızlı ve yeterli yardımı yapmasında oynadığı lider rol övüldü. İKT'nin çabaları sonucu; İslam ülkeleri, sivil toplum kuruluşları ve yardım derneklerinden 680 milyon doları tamamlamış toplam bir milyar dolarlık ayni ve nakdi yardım sözü vermişti. Selin hemen ardından ayni ve nakdi olmak üzere Suudi Arabistan krallığı 250 milyon dolar, Türkiye 200 milyon dolar ve İran 100 milyon dolarlık yardımda bulunmuştu.

Bursa'dan Pakistan'a içme suyu desteği

Sağlıklı su temini, Pakistan'daki sel felaketinin ardından bölge halkının yaşadığı en önemli sorunlarından biri. Bu hareketle yola çıkan Bursa Büyükşehir Belediyesi, iki adet seyyar içme suyu arıtma tesisini Pakistan'a gönderilmek üzere Kızılay'a teslim etti. Su arıtma tesisleri sayesinde günlük toplam 20 bin kişinin temiz su ihtiyacı karşılanmış olacak.
Zaman