Sektörel

Pamuk işleyen Pakmil, enerjiye de yatırım yapıyor!

Linter pamuk üretimi gerçekleştiren Pakmil, enerjiye de yatırım yapıyor. Pakmil Genel Müdürü Rafet Milli. 2014 yılında planladıkları enerji yatırımlarını 2015 yılının Haziran ayında devreye almayı beklediklerini kaydetti.

Enerji tesislerinin inşaat halinde olduğunu belirten Milli, tesis için 2.5 milyon euro'luk bir yatırım maliyeti öngördüklerini, ancak gerek inşaat gerekse ekipman masraflarının artmasıyla bu maliyetin yaklaşık 3.5 milyon euro'ya ulaştığını vurguladı. Milli, bu yatırımla eneıji maliyetlerinin düşeceğinin altını çizdi. 


DÜNYA Elektrik enerjisinin Türkiye için büyük önem taşıdığını belirten Rafet Milli, artan nüfus yoğunluğu ile birlikte enerjide dışa bağımlığm da arttığını belirtti. Rafet Milli, hayata geçirmeyi planladıkları bu tesisle hem ülkenin enerji ihityacının karşüanmasına katkı sağlayacaklarını hem de işletmelerinin en büyük giderlerinden biri olan elektrik maliyetini azaltacaklarını söyledi. Milli, "Bizim en büyük giderlerimizden biri elektrik. Bu tesis sayesinde elektrik giderlerine ayrıdığımız bütçeyi yeni yatırımlara yönlendirebileceğiz. Böylece firmamız büyüyecek. Yani bu tesisin hem ülkemize hem de firmamımıza getirişi olacak" şeklinde konuştu. 


Enerji tesisi yatırımları tamalandıktan sonra ekstrasyon tesisi kurmayı hedeflediklerini aktaran Rafet Milli, bu yatırımla da pamuğun yanı sıra ayçiçeği, soya, kanola, aspir gibi diğer yağlı ürünleri de işleyebüeceklerini söyledi. Milli, böylece hammadde sıkıntısını çok aza indirerek, yılda 12 ay çalışabüeceklerini vurguladı. Bu yatınmuı maliyetinin de yaklaşık 5 müyon euro olacağı bilgisini veren Milli, yağ üretimi için yılda 30 bin ton çiğit işleyen firmalarının söz konusu yatırımla işlediği hammadde kapasitesinin 100 bin tonu aşacağım söyledi. 


Pakmil'in Adana'nın değerli ürünlerinden biri olan pamuğu işlemek için 1972 yılında kurulduğunu büdiren Rafet Milli, "Firmamız kurulduğu günden bu yana, hayata geçirdiği yatırımlarla büyüdü. Bugün nötralize pamuk yağı, yaprak ve toz küspe, linter pamuk üretimi gerçekleştiriyoruz. Dedemizin kurduğu fabrikayı her geçen gün geliştirmeye devam ediyoruz" diye konuştu. Kütlü pamuk işlemek için faaliyete geçirdikleri rollergin tesisinden sonra sawgin tesisini de kurduklarım söyleyen Milli, günlük 100 tonluk pamuk işleme kapasitelerini sawgin tesisi ile 240 tona çıkardıklarım vurguladı. Milli, bu yatırımın yanında 2010 yılında çırçır sayılarını da 43'ten 80'e çıkardıklarını söyledi. 


Günde 300 ton kütlü pamuk işliyor 

Kaliteli pamuk üretimi için pamuk temizliğine önem verdiklerini bu yüzden de fabrikaya ön temizleme tesisi kurduklarını anlatan Milli, "Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla günlük 300 ton kütlü pamuk işleme kapasitesine ulaştık. Bu kapasitemizin 170 tonunu çırçır, 130 tonunu ise sawgin tesisleri işliyor. Ayrıca firmamız, günlük 250 ton pamuğun çekirdeği olan çiğit işleme kapasitesine de sahip" dedi. Ürettikleri pamuk küspesinin proteini ve enerjisi yüksek; selüloz, alfatoksinve nem bakımından çok düşük olduğunu ifade eden Milli, "Bu küspe üe beslenen hayvanlarda süt ve et verimi artıyor" iddiasında bulundu. 


Firma olarak özellikle hammadde konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Rafet Milli, "Bizim hammaddemiz pamuk. Özellikle son yıllarda çiftçi pamuktan zarar ediyor. Durum böyle olunca bizim çiftçimiz pamuk yerine para kazanabileceği ürünlere yönelmeye başlıyor. Pamuk, Türk tekstü sektörü için çok önemli bir hammadde ve biz bu hammaddede neredeyse tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz" dedi. "Türkiye'de pamuk ekimi kalmazsa tekstil sektörü tamamen yok olur" uyarısında bulunan Milli, tekstü sektörünün yok olmasmm da ihracattaki en önemli kanallardan birinin kaybedümesi anlamına geleceğinin altını çizdi. 


"Serbest piyasaya göre prim belirlenmeli" 

Çiftçiyi pamuk ekimine teşvik etmek için verüen primlerin artınlması ya da serbest piyasaya göre prim belirlenmesi gerektiğini dile getiren Rafet Milli, "Örneğin serbest piyasada kütlü pamuk 1.20 TL ise prim 1 TL olmalı. Ayrıca özellikle ithal yerine Türk çiftçisinin pamuğunu kullanan iplik sanayicüerine teşvik de verüirse hem ülkemizin beyaz altını pamuk yok olmaktan kurtulur hem de özellikle tekstü sektörü ana hammaddesi pamuğu bulmakta zorlanmaz" diye konuştu. Hükümetin şu anda ithal pamuğa anti damping vergisi konulması konusunu incelediğine de değinen Milli, bu soruşturmanın pamuk ekimini artırmasını umut ettiklerini söyledi. Milli, 2015 yılının oldukça zor bir süreç olarak geçeceğini savunarak, bu yü büyümeye gitmeyi planlamadıklarını, zaten hammadde sıkıntısı yüzünden kapasitelerinin altında çalıştıklarını sözlerine ekledi. 


Dünya Bölge