Pamukkale'deki kentsel dönüşüm termal turizmi canlandıracak!
TOKİ Başkanı Turan, Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki kentsel dönüşüm projesi kapsamında konutlarla inşa edilen pansiyonlarda son aşamaya gelindiğini belirtti. Turan, dönüşümün Pamukkale için, önemli yeni bir cazibe merkezi olacağını söyledi.
Pamukkale ilçesine bağlı Karahayıt Mahallesinde farklı versiyonda bir kentsel dönüşüm yaptıklarını dile getiren Turan, turizm anlamında ciddi bir iş yaptıklarını, termal turizmin olduğu Karahayıt bölgesinde dönüşüme katkı sağlayacak 10'a yakın tesisin olduğu projeyi bitirmek üzere olduklarını dile getirdi.
Projenin ikinci etabıyla ilgili görüşmelerin sürdüğüne işaret eden Türkiye'nin turizm alanında önemli bir detinasyonunu kazanacağı kanaatindeyim. Bölgeye inşa ettiğimiz yapılar bölgeye değer katacak, kentsel dönüşüm projesi kapsamında konutlarla birlikte inşa edilen pansiyonlar, bölgenin termal turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesine önemli katkı sağlayacak. Turizme dönük talebin artmasıyla işletmecilerimiz açısından da olumlu bir durumun oluşacağı kanısındayım" diye konuştu.
Projenin TOKİ için de farklı bir uygulama olduğunu vurgulayan Turan, şöyle konuştu:
"Proje, Türkiye'de gerçekten de termal turizm alanında en derli toplu uygulama. Karahayıt'taki bu termal potansiyeli bir elden derleyip toparlayan bir master plan çerçevesinde ortaya koyan bir proje. KesinlikleDenizli ve Pamukkale'ye yüksek manada çok değer katacağını düşünüyorum. İnşallah bu proje şu anda hayata geçmek üzere. Belediye başkanlarımızın da ilgi ve alakası ile ikinci etabı da tamamlamak amacındayız. Sadece bölge için değil Türkiye için de çok önemli bir turizm detinasyonunu ülkemiz kazanmış olacak. Bu proje, bizim açımızdan da, ülkemizde turizm anlamında yaptığımız en önemli yatırım. Onun için aslında Denizli açısından da çok önemli bir proje."
Turan, proje kapsamında Karahayıt'ta 40 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarını ve buradan hiçbir kar beklentilerinin olmadığını kaydetti.
Denizli Valisi Şükrü Kocatepe ise Karahayıt'ın termal turizm bakımından bir hazine olduğuna işaret etti.
Karahayıt'ta yenilikçi projelere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Kocatepe, "Bu bölgedeki en yüksek kapasiteli termal kaynağın olduğu bir bölge. Şu anda Karahayıt'ta TOKİ tarafından yürütülen bir proje var. Birinci etabı tamamlanan kentsel dönüşüm projesi var. Birinci etap tamamlandı, şu an ikinci etabın hazırlıkları yapılıyor. Hatta 2. etabın ihale hazırlıkları da başlamıştı. Ama birinci etapta gördüğümüz eksiklikler tekrarlanmasın, hem işletmecilerin, o bölgede yaşayan insanların beklentilerine cevap veren hem de turistlerin ihtiyaçlarını karşılamada eksiksiz yatırımlar olsun diye projeyi biraz daha geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.
10 termal pansiyon yapıldı
TOKİ tarafından Pamukkale ilçesine bağlı "kırmızı su"yu ile ünlü termal tesislerin bulunduğu Karahayıt Mahallesinde iki yıl önce projelendirilip kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı bölgede sona gelindi. 27 hektarlık alanda konut, iş yeri ve pansiyonların inşa edilmesi planlanan proje kapsamında yeni yaşam merkezinde, yöresel mimariye uygun 42'si 1+1, 90'ı 2+1 ve 126'sı 3+1 olmak üzere 258 konutla 24 derslikli ilköğretim okulu, 4 işyeri ve 10 termal pansiyon yapıldı.
Pamukkale'ye 5 kilometre uzaklıkta bulunan Karahayıt Mahallesi'nde yılın her mevsimi kaynağından 62 derece sıcaklıkla yeryüzüne ulaşan ve içerisindeki demir zenginliği ile kırmızı traverten oluşturmasından dolayı "kırmızı su"yu ile bilinen bölge, sağlık turizmi için önemli bir merkez olmaya aday.
Pamukkale Ünivesitesi'nin Karahayıt'ta hayata geçireceği Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Projesi ile birlikte termal sağlık turizmi için önplana çıkan bölgedeki pansiyonlarda kayıt dışı ve kontrolsüz olarak kullanılantermal suyun projeyle kayıtlı ve kontrollü şekilde kullanımının sağlanması amaçlanıyor.
Karahayıt'ta birinci etabı biten kentsel dönüşüm projesinin ikinci etabında ise termal turizm için 20 pansiyon daha yapılacağı, böylelikle TOKİ'nin bölgede 660 odalı toplam 30 termal pansiyon inşa etmiş olacak.
Akşam