Pandemi emlak piyasasına yaradı!
Pandeminin yol açtığı kriz emlak piyasasına yaradı. Eve kapanma dönemi, şehir dışı olsun olmasın bahçeli ve geniş evlere talebi artırdı. OECD verilerine göre, 37 zengin ülkede emlak fiyatları bir yıl içinde ortalama yüzde 7 arttı...
Emlak piyasası uzmanlarının en kötü senaryoya karşı hazırlıklı olmak gerektiğini açıkladıkları günleri çoktan geride bıraktı. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin ardından ekonomi dara düşmüş, on milyonlarca çalışanın işine mal olmuş, emlak piyasası sekteye uğramıştı. Krediyle ev alanların hesapları altüst olmuş, mortgage ödemelerinin zamanının uzatılması talep edilmişti. Ancak sektör bu günleri geride bıraktı. 2021 yılı emlak sektörüne iyi geldi. Dünya genelinde konut satışlarında patlama yaşandı.
Para'dan Alev Rigel'in haberine göre; uluslararası emlak danışmanlığı işiyle uğraşan ve dünya genelinde 500'den fazla ofisiyle müşterilerinin güvenli, konforlu ve uygun fiyatli evler bulmasına yardımcı olan Londra merkezli Knight Frank şirketinden Kate Everett-Allen, "Bu kez, 2008 krizini yeniden yaşayacağız diye düşünmüştük" diye konuştu.
SON 20 YILIN EN HIZLI ARTIŞI
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD'nin (Organization for Economic Cooperation and Development) verilerine göre 37 zengin ülkede konut fiyatları, 2019'un son çeyreği ile 2020'nin son çeyreği arasındaki dönemde yüzde 7 oranında artış gösterdi. Bu artış, son 20 yılın en hızlı fiyat artışı (OECD, 38 üyelidir). Bir başka deyişle OECD, fiyatların istikrarlı olduğu 2015 yılını 100 kabul etti. 2000'de 80 düzeyine inmiş olan fiyatlar, 2020 sonunda 125 çizgisine ulaştı.
TÜKETİCİNİN EMLAK TERCİHİ DEĞİŞTİ
Birçok ülke, koronavirüs nedeniyle sınırlarını kapatırken, girişleri kısıtlandırdı. Yabancı sermayenin girmesi durumunda emlak piyasalarının daha da hareketlenmesi bekleniyor. Ancak yatırımcılar salgın nedeniyle başka ülkelerde yatırım yapmaktan korkuyor. Bazı hükümetler, konut kredisini ödemekte zorlanan kişilere yardımda bulunuyor.
Emlak piyasası araştırmacılarından olan İngiliz Richard Donnell, "İnsanları aylarca evlerine kapatırsanız, evlerini ofis ya da dershane haline getirirseniz, onlar da hızla yeni bir durum değerlendirmesi yaparlar ve rahat hareket edebilecekleri müstakil, bahçeli konut arayışına girerler" şeklinde konuştu. Zengin kişiler, şehirleri boşaltarak kırsalda geniş evlere taşındı.
''38 yıldır emlak işindeyim. Böyle bir piyasayı daha önce hiç görmedim. İnsanlar, kendilerine uygun kır evi bulmak için aracılara binlerce pound para bile veriyor" diyen İngiliz emlak uzmanı Henry Pryor, şunları söyledi: "On ay önce insanlar, bulamayacakları düşüncesiyle tuvalet Kağıtlarına hücum etmiş, market raflarını boşaltmıştı. Bu düşünceleri doğru çıkmadı ama şimdi de aynı telaş, aynı panik emlak piyasasında yaşanıyor.''
EVİ GÖRMEDEN TEKLİF VEREN VAR
Ev fiyatları İngiltere'de, OECD ortalamasının da üstünde artış gösterdi. Son üç yüzyıldan beri fiyatlar, yüzde 8.5'den fazla arttı. ABD'de de durum değişmedi. 300 bin doların altında alıcı bulamayan evler kapış kapış satıldı. Başkent Washington'da durum daha da çıl bir hal aldı.
Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerde aylar boyunca satılamayan dairelerin bir hafta içerisinde el değiştirdiği öğrenildi. Portekiz'de hem yerli hem yabancıların evi görmeden bile teklif verdiği iddia edildi. İtalya'da birçok kişi Ortaçağ'dan kalan malikanelerin bulunduğu tarihi kasabalara akın etti.
GELECEK FELAKETLERE HAZIRLIK
Konut sektörü en güçlü olan İngiltere, Fransa, Belçika ve Brezilya gibi ülkelerde,yılın ilk üç ayında tarihi rekorlar kırıldı. Portekiz'de faaliyette bulunan Fine&Country emlak danışmanlık şirketinden Charles Roberts, "O kadar çok körlemesine satış yaptık ki, inanamazsınız. Alıcıların çoğu evlerini parayı ödedikten sonra gördü. Örneğin Güney Afrika'dan bir müşteriye, Portekiz'in Cascais sahilinde 3.5 milyon euro'ya ey sattık. Alıcı daha önce Cascais'in nerede olduğunu bile bilmiyordu" diye konuştu. Roberts, insanların müstakil evlere talep gösterdiğini söyledi.
Yeni Zelanda'da ev fiyatları yüzde 24, Çin'de yüzde 12 artış kaydetti. Çin'de satışlar, Beijing. Şenzen, Şanghay, Guangzhou gibi şehirlerde artarken, ailelerin konut sahipliği sınırlandırıldı.
Konut fiyatlarındaki artış hızlanacak mı?
Hangi ilde konut yatırımı yapmak mantıklı?