Pandemi özel okul satışlarını artırdı!
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle birlikte kapanan 938 özel okula yenileri eklendi. Satışa çıkan bazı okullar da öğrencileriyle beraber devrediliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan Mayıs 2021 verilerine göre tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle beraber 2020 ve 2021 yılında toplam 938 özel okul kapandı ve toplam 882 özel okul ise devredildi. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, kapanan ve devredilen bu okullardan yaklaşık olarak 50 bin öğrenci de devlet okullarına geçti. Fakat açıklanan sayılar bununla da sınırlı kalmadı. Okulların 2 Temmuz 2021 tarihinde tatile girmesini bekleyen birçok okul, satışa çıktı. Emlak sitelerine bakıldığında son bir hafta içerisinde gelen yeni ilanlar dikkat çekiyor.
‘50 YILIN EN KÖTÜ GÜNLERİ YAŞANIYOR’
Sektörün son 50 senenin en zor günlerini yaşadığını söyleyen Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay konuyla ilgili olarak, “Pandemiyle birlikte öğrenci sayılarında büyük düşüşler olan özel okullar yıl sonunu zor tamamladı. Velilere ödenen teşviklerin de kaldırılmasıyla zaten yüzde 35 gibi doluluk oranıyla çalışan okullar çok zor günlerden geçiyor. Bu eğitim döneminde 1000’e yakın özel okul kapanmışken dönem sonundan itibaren devir ve kapanma işlemleri hız kazandı” şeklinde konuştu.
Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk konuyla ilgili olarak “Son yıllarda açılmış olan, henüz sistemini oturtamayan okullar sıkıntı yaşadı. Anaokulları büyük oranda kapandı. 300 bin öğrenci özel okullardan ayrıldı. 50 bini devlet okullarına geçti. 250 bini ise bir yere gitmedi. Yani veliler çocuklarına evde baktı” şeklinde konuştu.
‘OKULLARIMI KAPATACAĞIM’
Aydın ilinde 2014 yılından itibaren işlettiği okullarını devretmek isteyen Mehmet Ay, “Pandemide öğrenci sayımız 3’te 1’e düştü. Bundan sonraki süreçte de sağlıklı bir artış beklemiyoruz. Bir taraftan da giderler yüksedi. 3 okulumuzdan birini kapatmıştık. Şimdi tatile girmemizle diğer ikisini de devredeceğim. Önümüzü tam göremiyoruz” dedi. İstanbul Silivri’de yer alan anaokulunu satmayu düşünen Ramazan Atabay da koronavirüs nedeniyle kapatmak zorunda kaldığı okullarını devrederek başka bir sektöre geçmek istediğini belirtti.
TATİLİ BEKLEDİLER
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan da konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Pandemi sürecinde birçok okul kapanmış ya da devredilmişti. Ancak bu okulların sayısı artmaya başladı. Özellikle 2 Temmuz’u beklemeyi planlayanlar vardı. Okulların tam anlamıyla tatile girmesiyle satış ve devir işlemleri arttı. Kapanan okulların bir kısmı bu sektöre girmeyi düşünenler tarafından alınıyor, özellikle zincir okullar arasında bünyesine yeni kampüs katmayı düşünenler talip oluyorlar. Öte yandan bazısı ise bölgelerin ihtiyacına göre otel, hastane, iş merkezi gibi farklı yapılara dönüştürülmek isteniyor”
‘OKULLAR ÖĞRENCİLERİYLE BİRLİKTE DEVREDİLECEK’
Emlak sitelerinde, okulların kapanma tarihi sonrasında ilan sayılarındaki artış dikkat çekiyor. 2 Temmuz 2021 tarihi sonrasındaki ilanlarda anaokulu sayısı fazlayken, kolej sayısı da dikkat çekiyor. Bazı okullar öğrencileriyle beraber devrediliyor.
İlanları şu şekilde:
İstanbul Tuzla’da 24 idari bölümü ve 54 sınıfı olan 12 bin metrekarelik kampüs, 92 milyon TL’ye satışa çıkarıldı.
İstanbul Esenyurt’ta yüksek kira getirisine sahip, toplam1.500 öğrenci kapasiteli kolej 65 milyon TL bedelle satılıyor.
İstanbul Arnavutköy’de aktif hazır öğrencisi olan okul, resmi evrakları ve ruhsatıyla beraber 12 milyon TL'ye satılıyor.
İstanbul Beykoz'da yer alan anaokulu öğrencileriyle beraber devredilecek. Okulun fiyatı 400 bin TL olarak belirlendi.
Başkent Ankara’da toplam 35 aktif öğrencisi olan vir anaokulu, 900 bin lira bedelle satışa çıkarıldı.