Pandemi ve iklim kriziyle konutlarda doğaya dönüş başladı!
Onur Karadeniz Architects Kurucusu Mimar Onur Karadeniz değişen konut tercihleri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla kentin yoğun yaşamı nedeniyle eksikliğini hissetmediğimiz doğanın içinde var olma halinin ağır bastı. Pandemi ve iklim kriziyle mimari ve iç mimari tasarımlar farklı yorumlar kazandı. Birçok konut projesi tasarlayan Onur Karadeniz Architects Kurucusu Mimar Onur Karadeniz de tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin şehirleşme olgusu için bir dönüm noktası olduğunu söyledi ve yaşanan değişimlerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Pek çok farklı projeye imza atan Mimar Onur Karadeniz, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonucunda değişen yaşam alışkanlıkları ve bunun mimari ve iç mimari dizaynına yansımasını analiz etti ve karşılaşacağımız yeni trendlerle ilgili önemli bilgiler verdi.
Şehir-kasaba arakesitinde bulunan yerleşimlere (Bodrum ve Urla gibi) olan ilginin arttığını kaydeden Onut Karadeniz, önümüzdeki beş sene içinde iklim krizinin daha dramatik sonuçlarının görüleceğini söylüyor. Bu trendi, geç kalınmış bir “suburbanization” şeklinde değerlendiren mimar Onur Karadeniz, bu bağlamda bu trendin Bodrum, Urla ve diğer Ege-Akdeniz yazlık yerleşim alanlarının ne kadar plansız bir biçimde yapılaştığını görmemiz ve bu yerleşim yerlerini düzeltmek ve güzelleştirmek için bir adım atabilmemiz için de vesile olacağını düşünüyor.
Türkiye’deki eğitiminden sonra çalışmalarını New York ve İstanbul’daki ofislerinde sürdüren mimar, müstakil eve yerleşme eğiliminin yalnızca ülkemizde değil dünyada da arttığını belirtiyor. New York’ta çoğu kişi kente yeniden yerleşirken bile Upstate, Brooklyn ve Jersey gibi kentin etrafında yer alan daha bol ağaçlı bölgelere gidiyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Onur Karadeniz, “Güncel konut projelerinde dikkat ettiğim en önemli kriter, salon kullanımı. Salondaki masanın büyüklüğü, malzemesi, ölçüleri; oturma grubunun kullanım şekli, büyüklüğü; televizyonun yerleşim biçimi gibi konular daha da önem kazanmakta. Evde geçirilen zamanın artması, müşterilerin masaya olan taleplerini artırmakla birlikte çevrelerinde daha sakin ve yalın renk ve malzemeleri tercih etmeye başladılar. Bu bilinçaltında bir bakıma ofis ortamlarını ev mekanlarına yansıtmaları ile ilgili. Evdeki yapay aydınlatmanın bile daha lüks ve şık olmaktan çok kişisel kullanımının düşünülmeye başlanmasının biz mimarlar için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte müşterilerden gelen talepler doğrultusunda, ev projelerinde ses altyapısı gibi kriterler de önem kazanmaya başladı.” şeklinde konuştu.
İklim krizi konut alma kriterlerini değiştirdi!