Panikle ev değiştirmeyin! Başka şehre taşınmayı düşünenler mutlaka bu haberi okusun!
Gayrimenkul uzmanları ani kararla panik havasında bulunduğu şehirden göç etmek isteyenleri önemli uyarılarda bulundu. Uzmanlar, göç edilecek deprem ve bina güvenliğinin yanı sıra dikkat edilmesi gereken başka kriterler de bulunduğuna işaret ediyor.
Son dönemde yaşadığımız deprem, sel gibi üst üste gerçekleşen afetler sebebiyle deprem bölgelerinden ve özellikle olası İstanbul depreminden daha az riskli bölgelere doğru ciddi bir nüfus hareketliliği yaşanıyor.
Kahramanmaraş merkezli şubat ayında yaşadığımız deprem felaketleri hepimizin hayatını alt üst etti. Toplam 11 şehrimizi derinden etkileyen, onbinlerce insanın yaşamını yitirmesine ve binlerce binanın yakımına neden olan depremler sadece bölgede yaşayanları değil, tüm Türkiye’yi yasa boğdu.
Kahramanmaraş depreminin ardından olası İstanbul depremi yeniden akıllara gelirken, peş peşe yaşanan afetler nedeniyle oturduğu ilin veya evin depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda endişeli olanlar daha az riskli gördükleri bölgelere göç ediyor.
Gayrimenkul uzmanı Şule Alp ani karar ve panikle göç edilmemesi konusunda vatandaşları uyararak ikamet değişikliğinden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlara işaret etti. Göç etmenin genelde riski azaltan bir eylem olarak görüldüğünü belirten Alp, panikle göç etme kararını alanların gidecekleri yerlerin güvenli ve konforlu olmasının yanı sıra iş imkanlarını ve eğitim şartlarını da düşünmesi gerektiğini söyledi.
TERCİH EDİLEN İLLER
Özellikle olası İstanbul depremi nedeniyle insanların göç etmek için harekete geçtiğini söyleyen Alp, genelde ülke genelinde en güvenilir iller arasında; Artvin, Rize, Trabzon, Konya, Karaman, Ordu, Sinop, Bartın, Kırklareli, Giresun, Yozgat, Samsun, Kırşehir, Niğde, Mardin, Aksaray, Mersin, Antalya, Batman, Şırnak ve Siirt’e yoğun ilgi olduğunu dile getirdi.
Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp, fay hattından uzaklığı ve İstanbul'a yakınlığı nedeniyle Edirne ve Kırklareli'ne talebin arttığını belirterek İstanbul'da yaşayan çok sayıda vatandaşın, Edirne ve Kırklareli'nden arsa ve ev almaya ya da kiralamaya başladığını söyledi. Alp, fay hattı üzerinde olan Tekirdağ’ın ise tercih edilmediğini vurgulayarak şu anda bağ evi, köy evi, yayla evi, şehir çeperindeki doğala yakın meskenlerin tercih edildiğini kaydetti. Alp, aynı şekilde okul, hastane ve alışveriş merkezlerine ulaşım kolaylığı olan tek katlı veya az katlı yerlere olan talebin de arttığını ifade etti.
Göçler nedeniyle şehirler arasındaki nüfus orantısının dengesiz bir hal alacağını kaydeden Alp, “Peş peşe yaşadığımız acı depremler büyük bir demografik etki uyandırma potansiyeline sahip bulunmakta. Bu yüzden planlama ve takip gerektiriyor” dedi.