Emlak Terimleri

Pansiyon açmak için ne gerekir?

Pansiyon, umuma açık istirahat ve eğlence yeri olan sıhhi müessesedir. Peki, pansiyon açmak için hangi imar gerekir? Pansiyon açmak için hangi imar gerekir? Pansiyon nasıl açılır? İşte yanıtı...

Pansiyon açmak için ne gerekir?

Pansiyonlar; yönetimi basit, yemek ihtiyacının idare tarafından sağlanabildiği veya müşterilerin kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkanı bulunan, en az beş odalı tesisler olup aşağıda belirtilen asgari nitelikleri taşırlar:

- Giriş holü, emanet hizmeti,

- Oturma, yemek ve kahvaltı ihtiyacını karşılayabilecek, yazlık tesislerde kısmen açık da olabilen, yeterli kapasitede bir salon,

- Yemek ihtiyacının işletme tarafından verilmemesi durumunda pansiyon mutfaklarında ihtiyaca göre yeterli sayıda buzdolabı, pişirme ve ızgara donanımı, bulaşık yıkama, hazırlık ve malzeme istif yerleri, servis malzemesi dolapları,

- İlk yardım malzeme ve gereçleri bulunan dolap.


Peki, pansiyon nasıl açılır?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde işyeri açılmak istendiği takdirde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir.


İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 5. maddesine göre, "özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna, ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması" işyerinde aranacak genel şartlar arasında sayılıyor.


Pansiyon, umuma açık istirahat ve eğlence yeri olan sıhhi müessesedir. 


İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin "Ruhsatın düzenlenmesi" başlıklı 12. maddesinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı müracaatı sırasında bu yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgeler dışında başka herhangi bir belge istenmez ve başvuru formundaki beyana göre ruhsat işlemleri sonuçlandırılır." deniliyor.


Ancak, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin EK-1 Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine göre aranacak nitelikler arasında üçüncü sınıf otel ve pansiyonlar için aranacak şartlar şu şekilde belirlenmiştir:


c) Üçüncü sınıf otel ve pansiyon 

1- Isıtma odalar dahil kalorifer veya soba ile yapılacaktır. 

2- Zemin en az mozaik gibi malzeme ile kaplanacaktır. 

3- Giriş ve salonlarda duvarlar alçı sıva, plastik veya yağlı boya ile kaplı olacaktır. 

4- Müracaat yeri ve vestiyer bulunacaktır. 

5- Dinlenme salonunda yeterli sayıda masa, sandalye ve televizyon bulunacaktır. 

6- Dinlenme salonlarındaki koltuk, sehpa ve benzeri eşya iyi cins malzemeden yapılmış olacaktır. 

7- Odalarda; 

7.1- En az % 20’si banyolu ve tuvaletli olacaktır. 

7.2- Gardırop, ayna, sandalye ve sehpa bulunacaktır. 

7.3- Yatak ortopedik, yatak takımları iyi cins olacaktır. 

8- Katlarda her 10 yatağa bir banyo ve tuvalet bulunacaktır. 

9- Tuvalet ve banyolar kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olacaktır. 

10- Yemek verilmesi halinde üçüncü sınıf lokanta niteliğinde lokantası ve mutfağı bulunacaktır. 

11- Odalarda yatak sayısı her beş metrekareye bir olmak üzere en fazla üç adet olacaktır. 


Burada sayılan özelliklerin gerçekleşebilmesi için esaslı tamir ve tadilat yapılması gerekiyor. Bunun için ise, İmar Kanunu hükümlerine göre yeniden ruhsat alınmasını ve akabinde yapı kullanma izni alınmasını gerektiriyor.