Para biriktirmenin 10 kolay yolu!
Bu 10 yöntemle kısa süre içerisinde kolayca para biriktirebilirsiniz! Peki, nasıl para biriktirebilirsiniz? İşte para biriktirmenin 10 kolay kolu... Her bir kuruşun hesabının detaylıca yapılması gerekiyor
Son zamanlarda pek çok kişi para biriktirmenin bir yolunu arıyor fakat ay sonunda yine elde kalan sıfır oluyor. Her bir kuruşun hesabının detaylıca yapılması gerekiyor. Peki, nasıl para biriktirebilirsiniz? İşte para biriktirmenin 10 kolay kolu...
Adım 1: Ne kadar para ile geçineceğinizi saptayın!
Her maaş günü aldığınız para ile eve getirdiğiniz para aynı değildir. Hatta bunu fark etmezsiniz bile bu böyledir. Zira vergi ödemek çalışıyor olmanın kaçınılmaz bir parçası. Vergiler düşüldükten sonra elinizde kalacak net miktar aylık bütçenizin temelini oluşturacaktır. Yani banka hesabınıza yatan maaş, varsa kira ya da yatırım getirileri gibi aylık düzenli gelirlerinizin ne kadarıysa aylık toplam bütçenizin temeli de burada başlayacaktır.
Bu sebeple ilk iş olarak bütçenizi saptayın.
Adım 2: Bir bütçe planlayın!
Ne kadar para tasarruf edebileceğinizi görmeden önce bir ayda ne kadar para harcadığınızı bilmeniz gerekir. Bunun için önce bütçenizle neleri karşılayacağınızı hesaplayın; kira veya kredi ödemeleri, Kredi kartı ödemeleri, Ulaşım giderleri, benzin, yol gişelerine ödenen paralar... Her ay ne kadar harcadığınızı hesaplarken tek seferlik giderleri de hesaba dahil edip 12 aya bölün. Diğer bir deyişle üyelik gerektiren harcamalar gibi yıllık ödeme gerektiren şeyleri aylık hesaplamalar için 12’ye bölerek yazın.
Adım 3: Harcamalarınızı ihtiyaç ve lüks olarak ikiye ayırın!
Harcamalarınızı listeleyip neye ne kadar harcadığınızı yazdıktan sonra şimdi harcamalarınızı ihtiyaçlar ve lüksler olmak üzere iki bölüme ayırmanız gerekiyor. İhtiyaçlarınız para ayırmak zorunda olduğunuz kira, ulaşım, sağlık ve yiyecek giderleri gibi harcamaları kapsar. Lüksleriniz ise restoranda yenen yemekler ve iş harici alacağınız kıyafetler gibi sahip olması hoş ama olmasa da olur şeyleri kapsar.
Adım 4: Harcamalarınızı net maaşınızdan düşün ve geriye para kalıyor mu diye bir bakın!
Artık neye ne kadar harcadığınızı biliyorsunuz; harcadığınız parayı net maaşınızdan çıkarın. Eğer geriye en az net maaşınızın yüzde 10’u kadar para kalıyorsa şu anki bütçenizledevam edebilirsiniz. Diyelim ki 15 bin lira miktarındaki net maaşınızın 12 bin lirası ihtiyaçlarınıza, 2 bin lirası da liglere gidiyor Geriye bin lira kaldı için lükslerinizden kesmeye gerek yok ama evinize giren 15 bin liradan geriye hiç para kalmıyorsa bütçe ayarlarınızı tekrar yapmanız gerekiyor.
Adım 5: Birikim yapmak için hayatınızda değişiklikler yapmaya başlayın!
Eğer güncel bütçenizden geriye hiç para kalmıyorsa, harcamalarınızdan tasarruf yapmak için bazı kesintiler yapmanız gerekecektir. Öncelikle ihtiyaç dışı harcamalarınıza bir göz gezdirin ve sizi en az etkileyecek harcamaları elimine edin. Örneğin her ay restoranda yemek yemeye 2 bin lira harcıyorsanız bu alışkanlığınızı evde yemek yemeyle değiştirirseniz bunun sonucunda bin 500 lira cebinize kalır ve aç kalma derdiniz de olmaz. Eğer lükslerden yaptığınız kesintiler tasarruf etmenize yetmiyorsa bütün bütçeyi tekrar gözden geçirip daha ciddi değişiklikler yapmanız gerekir; mesela daha küçük bir eve taşınmanız veya arabanızı daha az masraflı bir araba ile değiştirmeniz gibi.
Adım 6: Acil durum fonu oluşturun!
Bütçenize gerekli ayarları çekip para birikimi yapabilecek boşluğu yarattıktan sonra ilk hedefiniz bir acil durum fonu oluşturmak olmalı. Acil durum fonunun altında yatan fikir, hastalık ve işsiz kalma gibi durumlarda, çalışamadığınız durumlarda, gelmeniz halinde parasız kalmamanızdır. Yani elinizin altında bir acil durum fonunun olması, bir süre düzenli gelir olmadan da finansal olarak aşağı batmamanızı sağlar. Eğer bir eviniz ve bakmak zorunda olduğunuz kimse yoksa üç-altı aylık giderlerinizi kapsayacak bir acil durum fonu oluşturun. Eğer bir eviniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz birileri (çocuklarınız vs.) varsa bu fonu altı-dokuz aylık miktara çıkarın.
Adım 7: Kısa dönem fonlarından kurtulun!
Acil durum fonu oluşturduktan sonraki adımınız, kredi kartı borçları gibi kısa dönem borçlardan kurtulmaktır. Örneğin yüksek tutarlı krediler veya KYK benzeri öğrenim kredisi gibi uzun vadeli borçları ödemek şu an için mümkün olmayabilir, o yüzden tasarruftan geriye kalan para kredi kartı borçlarını ödemek için kullanılmalıdır. Zira kısa dönem borçlarınızı ne kadar çabuk öderseniz faizlerinden de o kadar çabuk kurtulursunuz.
Adım 8: Bir birikim hesabı açın
Acil durum fonunuzu oluşturup kredi kartı borçlarınızı ödedikten sonra sıradaki hamleniz, resmen faaliyete geçmek için size uygun bir bankadan birikim hesabı açmak olmalıdır. Bir birikim hesabı açarak, harcamalarınızdan artırdığınız tasarrufları hesabınıza düzenli bir şekilde aktarmanız gerekir. Birikimlerinizi tutmak için herhangi bir bankadan mevduat hesabı açabilirsiniz ancak tercihen hesap işletim ücreti ödemek zorunda kalmayacağınız bir banka seçebilirsiniz.
Adım 9: Kısa vadeli hedefler için tasarruf edin
Kısa vadeli hedefleri halletmeden önce daha uzak bir döneme yönelik hedefler için para biriktirmeye başlamak mantıksız gelebilir ama bu ileride rahat etmenizi sağlayacak bir uygulamadır. Örneğin, eğer bir ev satın almak için para biriktirmeye geç vakitte başlarsanız, bunun için ayırmayı düşündüğünüz birikimlerin büyümek için daha az zamanı olacak ve aynı zamanda yeterince biriktirememe riskiyle karşı karşıya olacaksınız. Diyelim ki 65 yaşında ev satın alma planınız var ve 30 yaşından beri her ay 200 lira kenarı attınız. Eğer birikiminiz yıllık yüzde 8 faiz getirirse, 65 yaşında elinizdeki para 413,000 lira civarı olacaktır. Ama eğer benzeri uzun vadeli bir birikim hedefi için 40 yaşına kadar beklerseniz bu rakam 175,000 liraya düşer, önceki rakamın yarısından bile az! Bu yüzden uzun vadeli hedeflerinizi de kısa vadeli hedeflerinizin önüne koymanız ve planlamanız gerekir.
Adım 10: Geriye kalan parayla yatırım yapın
Bir acil durum fonu oluşturdunuz, kısa vadeli borçlarınızı ödediniz ve para biriktirmeye başladınız. Daha ne için birikim yapacaksınız? Cevap şu; her şey için. Biraz fazla paranın ne zaman işinize yarayacağı hiç belli olmaz. Mesela, o çok istediğiniz mobilyaları alabilir veya yıllardır düşlediğiniz tatili yapabilirsiniz. Eğer diğer önemli şeyleri hallettikten sonra cebinizde hala para kalıyorsa bu parayla yatırım yapın. Elinizde kalan ve yakın zamanda işinize yaramayacak parayı yatırım için kullanmanız her zaman iyi bir seçenektir çünkü tarihin bize gösterdiği kadarıyla hisse senetleri, altın ya da aynı çaptaki yatırım alanları zaman içerisinde ciddi gelir getirisi sağlamaya devam ediyor. 1-2 yıl içerisinde ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz para ile yatırım yapmanız akıllıca olmayabilir çünkü yatırımınız değer kaybederse kayıplarınızı nötrlemek için zamanınız olmayacaktır. Ama daha önemli birikim hedeflerini hallettiyseniz, geriye kalan parayı aklınıza uygun yatırımlara yönlendirmeniz daha fazla para kazanmak için etkili ve doğru bir strateji olabilir. Para biriktirmek emek, ciddi bir planlama ve özdenetim gerektiren bir şeydir.
KAYNAK: https://www.youtube.com/watch?v=V4iaMC_sMIA
İş Bankası'ndan yeni kampanya! 30 Kasım'a kadar acele edin! |
Denizbank'tan müjde! 1 Sene boyunca ücretsiz! 30 Kasım'a kadar faydalanabilirsiniz! |
Goldman Sachs'dan flaş açıklama! |