Kent Haberleri

‘Para kazanmak için bu kadarı da yapılmaz’ dedirten hile! Vatandaşa sucuk diye ot yedirmişler!

İstanbul’un 39 ilçesinden satıştaki sucuk örneklerini toplayarak laboratuvar ortamında inceleyen gıda denetçileri, inanılması güç gerçeği ortaya çıkardı. Hayvansal hücre bulunmayan  ve sadece ot ile üretilmiş sucuklar olduğu tespiti şoke etti.Özellikle sucukta çeşitli hileler belirlediklerini vurgulayan Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, "Et değil, onun yerine ot yiyoruz

İstanbul’un pek çok ilçesinden alınan sucuk örnekleri üzerinde yapılan laboratuvar incelemeleri,  hiç hayvansal içerik olmayan, hatta ottan üretilmiş sucuklar olduğunu ortaya çıkardı.

Özellikle sucukta çeşitli hileler belirlediklerini vurgulayan Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, "Et değil, onun yerine ot yiyoruz. Bazı sucuklarda maalesef bu tür hilelere şahit olduk” dedi.

Bu tür üretimler çok daha profesyonelce yapıldığından dolayı, basit laboratuvarda bu hileleri yakalamalarının mümkün olmadığını vurgulayan Selman Bahadır Orhan, “ Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti” ifadesini kullandı.

SUCUKTA HİLE YAPMAK DAHA KOLAY

İstanbul'un 39 ilçesinden alınan sucukların laboratuvar ortamında incelenmesi sonucu gıda denetçileri hayvansal hücre kullanılmadan sadece ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti.

Sucuk satın alırken üzerindeki etiketin mutlaka okunması gerektiğini vurgulayan GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, Ramazan ayında daha kuvvetli beslenmek isteyen vatandaşların açlığı en iyi bastıran hayvansal gıdalar yöneldiğini belirtti.

FİYATI UCUZSA DİKKATLİ OLUNMALI

Orhan, şöyle devam etti:

 "Vatandaşlarımızı bu konuda uyarmak gerek. Özellikle sucuk, hileye çok açık bir gıda maddesi olduğundan tüketicilerimize ve halkımıza şu uyarıda bulunmak istiyoruz; Gıdanın etiketlerinin çok iyi okunması gerekiyor. Kendi denetimlerini kendileri yapmalılar. Son kullanma tarihini kontrol etsinler. Aynı zamanda üzerinde içlerinde neler olduğunun yazılması, etiket tebliğine göre, zorunludur. Hele hele de fiyat ucuzsa, incelemelerinde dikkatli olmaları gerekir" dedi.

ENTEGRE  ÜRETİM TESİSLERİNDE HİLE DAHA GELİŞMİŞ

Hayvansal gıdaların yüksek fiyatlı olması nedeniyle, özellikle bitkisel proteinlerin kullanıldığın belirten Orhan, şunları söyledi:

“Vatandaşın adeta bir denetçi gibi çalışması gerekiyor. Entegre üretim tesislerinde hileler çok daha gelişmiş bir halde yapılıyor. Bunları yakalamamız çok daha zor oluyor. Çok daha profesyonelce yapılması nedeniyle basit laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmayabiliyor. Soya unu, tatlandırıcı, tuz ile üretilmiş sucuğa et tadı veriliyor. Bu anlamda çok gelişmiş teknolojiler var. Siz soya ununa tuz, tatlandırıcı kattığınızda et yediğinizi sanıyorsunuz. Bunun yakalanması çok zor.  Protein oranı olarak incelendiğinde yüzde 22 protein var ama o proteinin bitkisel mi hayvansal mı olduğu çok önemli”

Çalışanlar için karanlık senaryo! Yapay zekâ, gelecekte 300 milyon işin yerine geçebilir!

En düşük emekli maaşı 7.500 TL oldu sıra promosyonlarda! Artış bekleniyor!

Devlet, bu şartı taşıyanlara 2.684 lira maaş bağlıyor! Başvuru şartları neler?