SPK'nın yakın tarihli bir kararına göre, para piyasası fonları borsada ters repo işlemlerine giremez. Bu nedenle bu sözleşmeler teminat olarak kullanılmaz ve teminat üzerinden işlem görmez.
Kararın uygulama tarihi birinci aşamada 29 Aralık olarak belirlenmiş ancak sektör talebi nedeniyle 30 Ocak 2023'e ertelenmiştir
Vade sonunda para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma fonlarının portföylerinde ters repo işlemlerinin yer alması kısıtlanmıştır. Kararın uygulama tarihi birinci aşamada 29 Aralık olarak belirlenmiş ancak sektör talebi nedeniyle 30 Ocak 2023'e ertelenmiştir.
Hareket aynı zamanda para piyasası fonlarının bu sözleşmeleri teminat göstererek borç verme işlemleri yapmasını da engelledi. Fon, normal şartlarda portföyüne aldığı hisse senetlerini repo eder, karşılığında para alır ve aynı işlemi tekrar yapardı. Böylece örtülü kaldıraç yaratılır. Bu kısıtlama, bu işlemlerin çalışmasını engeller.
SPK, ters repo kısıtlamasına gerekçe olarak Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nin 20. maddesini gösterdi. Bu tebliğe göre kısa vadeli borçlanma fonlarında kalan vadesi hesaplanamayan varlıklar fon portföyüne alınamaz. Kurul, Borsa İstanbul Pay Repo Pazarı'nda ters repo anlaşmalarına konu olan fonların bu hükmü ihlal ettiğini tespit etti. Sonuç olarak, bu sözleşmelerin vade sonunda tekrar portföye alınmaması gerekiyordu.
Arbitraj fonları dahil değil
SPK'nın gönderdiği yazıda, ters repo anlaşmalarında kısıtlamalara tabi olan "diğer kısa vadeli borç temalı fonların" piyasada çalkantıya neden olduğu belirtildi. Yazının ardından arbitraj fonlarının da kısıtlamalara tabi olduğu yorumu geldi. Bloomberg HT'den alınan bilgilere göre, arbitraj fonları bu kısıtlamadan muaftır. Peki, döviz fiyatlarında son durum ne? İşte ayrıntılar...