Ekonomi

Paramız pul olunca piyasada bozuk para da kalmadı! Madeni parada kıtlık var!

Yüksek enflasyon nedeniyle paramız pul olsa da küçük esnaf piyasada madeni para sıkıntısı yaşandığından şikayet ediyor. Madeni paralarda; bakır, çinko ve nikel fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üretim maliyetinin kendi değerini aştığı belirtiliyor. Yüksek enflasyon nedeniyle bozuk paraya talebin azalmasına rağmen perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeler madeni paraya erişememekten şikayet ediyor

Küçük esnaf bakır, çinko ve nikel fiyatlarındaki artış nedeniyle madeni parada kıtlık yaşıyor. Yüksek enflasyon nedeniyle bozuk paraya talebin azalmasına rağmen perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeler madeni paraya erişememekten şikayet ediyor.

Sözcü Gazetesi’nde Gamze Bal’ın haberine göre, madeni parada bir süredir kıtlık yaşanıyor. Sözcü’ye konuşan küçük esnaf yaklaşık bir yıldır madeni para kullanımındaki sıkıntının giderek daha da derinleştiğini belirtiyor.

Çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren esnaf, bankaya gittiklerini, orada da esnafın koştur koştur bozuk para aradığından yakınırken, metal para teminindeki sıkıntı nedeniyle ödemelerini kartla yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Haberde, bankaların ise PTT’den yüklü miktarda aldıkları madeni paralarla aylarca idare etmeye çalıştığı kaydedildi.

İSTANBUL’DA SIKINTI HAD SAFHADA

Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, İstanbul’da madeni para sıkıntısının had safhaya ulaştığını belirtirken, marketlerin fırınlardan topladıkları bozuk para talebinde artış olduğunu dile getirdi.

Yaklaşık 5-6 aydır devam eden madeni para sıkıntısının son günlerde daha da arttığını söyleyen İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise, kendilerinin de bulamadığını ve vatandaşlardan topladıklarını aktardı. Piyasada yaşanan sıkıntının; madeni para üretiminde kullanılan bakır, çinko ve nikel fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı, maliyetlerin para değerinin üzerine çıktığı, bu nedenle piyasada madeni para sıkıntısının yaşandığı belirtiliyor.

1 LİRANIN MALİYETİ 3 LİRA

Darphane’nin verilerine göre, 2022 yılında bu aylarda 8,2 gram olan 1 liranın maliyeti 1,3 liraya ulaşmıştı. 6,8 gramlık 50 kuruşun maliyeti ise 1,1 lirayı bulmuştu. Haberde; geçen yılın son aylarına gelindiğinde ise 1 liranın üretim maliyetinin 3 TL'yi aştığı belirtilince Darphane’den bu konuya ilişkin bir açıklama yapılarak bu hesabın doğru olmadığı kaydedilmişti.

Öte yandan; Darphane madeni para sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla geçtiğimiz nisan ayında madeni paraların gramajında değişikliğe gitti. Darphane ilk etapta daha hafif olan 1 TL ve 50 kuruşları piyasaya sürerken, ancak bugün gelinen noktada bu adımların da piyasayı yeterince rahatlatmadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyon nedeniyle madeni paraya daha az ihtiyaç duyulmasına rağmen yine de piyasada sıkıntının devam ettiğine işaret etti.