Sektörel

Parası olan konut aldı! Satışlar son 24 ayın en yüksek seviyesine çıktı!

Elinde nakit parası olan yurttaşlar konut yatırımına geçti. Beklenen faiz indirimiyle konutta zam öngörüsü ve yüzde 1’le sınırlı kalan fiyat artışlarının reelde yüzde 14,7 gerilemesini fırsatı görenlerin alıma geçmesi, konut satışlarını son 24 ayın en yüksek seviyelerine taşıdı.

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kredi zorluğu, yüksek faiz oranları ve sürekli olarak artış gösteren maliyetlerin etkisiyle uzun bir zamandır düşüş gösteren konut satışları, ağustos ayında yakaladığı canlılığı Eylül ayına da taşıdı. Satışa dönen taleplerde, piyasalarda beklenen faiz indirimi sonrası konut fiyatlarında artış beklentisi, yüzde 1 artışla sınırlı kalan fiyatların reelde yüzde 14,7 gerilemesinin alım fırsatı görülmesi ve ileride satış ve kiralama yoluyla kar beklentilerinin de  yükselmesi etkili oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre, kiralar Eylül ayında aylık yüzde 7,6, yıllık yüzde 117,4 artış gösterdi. Dünya’dan Hamide Hangül imzalı habere göre böylece de  elinde nakit parası olanların zam gelmeden konut sahibi olmak ve durgun giden fiyatları kaçırmamak için düğmeye basmasıyla konut satışları bu yıl eylül ayında yüzde 37,3 artışla 140 bin 919’a yükseldi. Böylelikle son 24 ayın en yüksek konut satışına ulaşıldı. Konut satışları en son 2022 yılının Haziran ayında  150 bin 509 adetle en yüksek seviyesini görmüştü.

SATILIK KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 1’DE KALDI

Emlakjet, Eylül 2024 gayrimenkul piyasası raporuna göre, Türkiye genelinde konut piyasasında fiyat değişimleri sınırlı kaldı. Mega kent İstanbul'da kiralık konut fiyatları sabit kalırken, satılık konut fiyatlarında yüzde 1’lik bir artış gözlendi. Kullanıcıların platformda yapmış olduğu aramalara bakıldığında, Eylül ayında tüketicilerin yüzde 61'inin satılık konut, yüzde 35'inin ise kiralık konut arayışında olduğu belirtildi.


FİYATLAR ARTAR ENDİŞESİYLE TALEP HAEREKETLENDİ


Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Fiyat artar endişesiyle talep hareketli

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son zamanlarda konut kredi faizlerindeki küçük de olsa aşağı yönlü hareket konut alıcısını harekete geçirdiğini belirterek, talepkar konut yatırımcısının, beklemekten sıkıldı ve fiyatların daha da artacağı endişesiyle farklı tasarruflarda tuttuğu parasını konuta yatırdığını söyledi. Tamer Özyurt ayrıca açıklamasında bu ivmenin sürmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

 

Tebernüş Kireçci sordu: Konut yatırım aracı olur mu, olmaz mı?

İmar hattına yakın araziyi bulmanın yöntemi nedir?

Fiat Egea Sedan’a tam 130 bin TL indirim geldi! İşte Egea Sedan Ekim 2024 yeni fiyat listesi!