Emlak Terimleri

Paratoner nedir?

Yıldırımsavar olarak da bilinen paratoner nedir? Paratoner nasıl çalışır? Paratoner ile ilgili merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Paratoner nedir?

Paratoner, havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan araca deniyor. Paratoner, yapıların çatısında bulunan ve antene benzeyen cihaz olarak karşımıza çıkıyor.


Ucu sivri olan bir metalin bakır şeritle binanın yanından yerdeki metalle birleşiminden oluşan paratoner, Benjamin Franklin tarafından 1752 yılında icat edildi.


Yıldırımsavar olarak da bilinen paratoner, yıldırımı düşmeden, düşmesini engellemek için çalışıyor. Peki "Paratoner nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra "Yıldırım nasıl oluşur?" sorusunu yanıtlayalım.


Yıldırım nasıl oluşur?


İki bulutun sürtüşmesi, çarpışması veya kendi aralarında elektron boşalması yapmaları sonucu oluşan şimşek meydana geliyor. Şimşeklerin yıldırıma dönüşebilmesi için bulutların yeryüzüne yakın bir şekilde paralel olarak durup, elektron alışverişi yapması gerekiyor.


Bu olaydan sonra elektronların izlediği yol şiddetli bir ateş topuna dönüşüp ve yıldırım oluşuyor. Paratoner sayesinde  demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale geliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com