Otomobil

Parça problemleri nedeniyle o fabrikada üretim duruyor!

Toyota Türkiye'de üretim parça problemleri nedeniyle duracak. Toyota Türkiye'nin 5 binden fazla kişiyi istihdam eden Sakarya'daki fabrikasında üretime ara verilecek.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ, yaşanan yarı iletken parça problemi nedeniyle üretime bir süre ara vereceğini açıkladı.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Anonim Şirketi tarafından yapılan duyuruda üretime verilen aranın sebebinin, yarı iletken parça temininde yaşanan problemler olduğu ifade edildi. Gazete Duvar'da yer alan habere göre Toyota'nın Sakarya'da bulunan fabrikasında, önümüzdeki hafta itibarıyla üretim duracak ve 14 gün boyunda çalışmaya ara verilecek. 14 gün süreyle üretimin duracağı fabrikada bu süre zarfında fabrikada bakım ve onarım çalışmaları yapılacağı kaydedildi. 

2021'DE 230 BİN ARAÇ ÜRETİLDİ

Toyota Türkiye tarafından açıklanan resmi verilere göre, 2021 yılında toplamda 230 bin araç üreten Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, bu araçların 188 bin adetlik kısmını ihraç etti. Öte yandan 2021 yılında 3 milyonuncu aracını üreten Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 3,6 milyar dolar tutarındaki ihracat geliri ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından "Türkiye’nin 2. Büyük İhracatçısı" ödülünü kazanmıştı.

ÇİP KRİZİNİN ETKİSİ SÜRÜYOR

Geçtiğimiz yıl otomotiv sektörünü etkisi altına alan çip krizi ve ardından gelen tedarik sorunlarının yeni yılda da sürmesi tüm üreticileri olduğu gibi Toyota'yı da etkiledi. Küresel sorunlarla baş etmeye çalışan şirket stratejik bir karar alarak Çekya fabrikasında da üretim şubat ayı boyunca duracağını açıklamıştı. Söz konusu fabrikada, Toyota’nın B segmentte yer alan hatchback modeli Yaris ve Aygo X adlı mini crossover modeli üretiliyordu. Toyota ayrıca hafta içinde yaptığı açıklamada, 66 yaşındaki Toyota CEO'su Akio Toyoda'nın 1 Nisan'da görevinden ayrılacağını duyurmuştu.

150 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., Toyota'nın Avrupa'daki en büyük üretim tesislerinden biri. Corolla ve Toyota C-HR modelini üreten Toyota Türkiye, Sakarya Arifiye İlçesinde gerçekleştirdiği üretimin büyük bir bölümünü 150'den fazla ülkeye ihraç ediyor. Toyota Türkiye hisselerinin yüzde 90'ı Toyota Motor Europe NV/SA (TME) şirketine, yüzde 10'u ise Mitsui & Co., Ltd. şirketine ait. Toplamda 2,15 Milyar Euro'luk bir yatırımı olan Toyota Türkiye, 5 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Toyota Türkiye yıllık 280 bin adetlik üretim kapasitesiyle Toyota'nın Avrupa'daki en büyük tesisi aynı zamanda Türkiye'nin 2. büyük ihracatçısı konumunda.