Dış Piyasalar

Paris çatılarında tarım!

Dünya kentlerinde boş bina ve depolar da dikey çiftlikler olarak değerlendirilmeye başlandı. Paris'in ünlü Bastille Opera binasında 2 bin 500 metrekarelik çatısında dev bir bahçe kuruldu.

Dünya nüfusunun hızla artması beslenme sorununu doğuruyor. Nüfusun yüzde 2'sini oluşturan şehirler, olağan kaynakların yüzde 75'ini tüketiyor. 

 

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, dünyanın tüm büyük şehirlerinde kentleşme ve yeşil alan sorununu çözmek için şehir tarımına geçiliyor. Amerika, Kanada gibi Avrupa ülkeleri boş binalarda dikey çiftlikler oluşturmaya başladı. 

 

 

Paris'te bu trende ayak uydurdu. Paris'in ünlü Bastille Opera binasının 2 bin 500 metrekarelik çatısında dev bir bahçe kuruldu. Bahçenin açılışı Belediye Başkanı Anne Hidalgo tarafından yapıldı. Oldukça önemli bir kentsel dönüşüme imza attıklarını söyleyen Hidalgo, bundan birkaç yıl önce "Paris çatılarında tarım yapacağız" dediklerinde herkesin kendileriyle alay ettiğini, ancak sonunda plandıkları projeyi hayata geçirdiklerini anlattı.

 

 

Hidalgo, "Şehir tarımı yapacağımızı söylediğimizde, bizimle dalga geçtiler. 'Yine mi Paris'in boboları, küçük bir bahçede bahçecilik oynayacaklar! Parisliler, sütün inekten değil, süt kutusundan geldiğini sanıyor hala’ diye alay ettiler. Ama gördüğünüz gibi burada 2 bin 500 metrekarelik çatısında önemli bir kent bahçesi oluşturduk. dedi. Üstelik Bastille Operası'nın gücüyle bu proje daha da güçlendi. Şu anda dünyanın en güzel çatılarından birisindeyiz. Bu proje bütün Paris'e yayılmaya başladı bile. Parislilere daha temiz hava, daha kaliteli gıda sunacağız'' şeklinde konuştu. 

 

 

Çatı bahçeciliğinin dünyanın bütün başkentlerinde yayıldığını vurgulayan Hidalgo, "Şehirlerde yeni adımlar atılıyor. Paris'te kendi bahçesini ekecek, mutlaka bu çaba başka kentlere de örnek olacaktır. Paris’te hep birlikte ve kaliteli bir hayat yaratmak için çalışıyoruz. Bunda dinamik, yeniliklere açık Parisliler'in de rolü çok. Bizi hep daha ileri gitmek için itiyor, motive ediyor" ifadelerini kullandı.

 

 

Bu trendin ilk olarak Detroit şehrinde başladığını söyleyen Hidalgo, "Ama dünyanın tüm büyük kentlerinde böyle bir akım var artık. New York başta olmak üzere, pek çok belediye bu akımı destekliyor. Çünkü bu alanların yeniden ve akıllıca kullanımını sağlıyor. 2006'dan bu yana aldığımız bir kararla, tüm Paris'teki park ve bahçelerde sağlığa aykırı ürünlerin kullanımını yasakladık. Yani temiz bir altyapı hazırladık. Üstelik bu yeni tarım biçimi çok sayıda yeni iş alanı yaratıyor. Bu ayrıca küresel ısınma ve iklim sorunlarına karşı mücadele yöntemlerinden de birisi" dedi.

 

 

Opera binasının çatısında, her yıl, 5,5 ton kabak, patlıcan, soğan ve aromalı otlar, domates, biber, fasulyenin yetiştirilmesi planlanıyor. Çatı bahçesinde üretilen biyo-ürünler sepeti 10 Euro'dan satılacak.

 

 

Paris Belediyesi'nin 2016'da tanıttığı "parisculteurs" projesi bugün 65 sitede hayata geçiyor. Proje ile 2020 yılında Paris'teki çatı tarımı, bina yüzü ve duvar yeşillendirme alanı 100 hektar'a ulamış olacak.