Dış Piyasalar

Paris zengin gettolara dur dedi!

Şehirde, özellikle de merkezi lokasyonlarda ‘zengin getto’larının oluşması bütün büyük metropollerde yaşanan ortak sorun. İşte Fransa’nın başkenti Paris bu gidişata “Dur” demek için eyleme geçiyor.

Kimi şiddetli, kimi sakin olsa da, İstanbul da dahil dünyanın bütün büyük metropollerinde yaşanan sorun ortak: Şehirde, özellikle de merkezi lokasyonlarda ‘zengin getto’larının oluşması; fakir mahallelerle zengin mahallelerin giderek birbirinden kopması. İşte Fransa’nın başkenti Paris bu gidişata “Dur” demek için eyleme geçiyor.


Paris’in Barınmadan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ian Brossat, “Paris’in ‘zengin getto’ları artık olmayacak” dedi. Peki, bu plan nasıl işleyecek? Belediye, şehrin merkezi zengin mahallelerinde orta ve alt gelir grubunun ulaşabileceği fiyatlara 5 bin sosyal konut yapacak. Aslında plan her yıl Paris’in tamamında 7 bin sosyal konut yapılmasını hedefliyor. 2020’ye kadar sürecek bu plana göre, toplam sosyal konut 35 bini bulacak. Buraya kadar her şey güzel, ama arsa nasıl bulunacak? Plan ilk etapta şehir merkezinde bulunan atıl kamu binalarının konuta çevrilebileceğini öngörüyor.


BÜTÇE 2’YE KATLANDI


Öne çıkan örneklerden bir tanesi Devlet Demiryolları binası. Tarihi niteliği olan bu binalar daha ilk başta konut olarak tasarlandığı için bu anlamda sıkıntı çıkacağı sanılmıyor. Keza, zaten bu iş için ayrılan belediye bütçesi 85 milyon Euro’dan 181 milyon Euro’ya çıkmış durumda, yani 2 kattan bile fazla artırılmış durumda. Bu bütçeye renovasyon ve bazen de kamulaştırmanın dahil olabileceği belirtiliyor. Brossat, bu bütçeyi “Burada engel para değil, arsa eksikliği olabilir. Ama bunu da aşmak için çalışıyoruz. Neticede bu şehirde dengeli bir dağılım olmasını istiyoruz. 2 ayrı Paris oluşmasına engel olacağız, çok pahalı olsa bile” diye anlatıyor.





GEÇEN HAFTA 113 KONUT TAMAMLANDI


Paris, şehrin dengeli dağılımı adına uyguladığı bu eylem planının ilk adımını geçen hafta attı. Paris’in en zengin semtlerinden olarak bilinen 16’ncı bölgede 113 ev sosyal konut projesi kapsamında tamamlandı. Önümüzde 76 ev için daha proje yapılması gündemde. Bu evlerin, daha önceden belediyeye yapılan başvurular neticesinde sahiplerine teslim edilmesi öngörülüyor.


YERİNE GETİRMEYEN BELEDİYEYE YASAL CEZA


Aslında Paris’teki sosyal konut hamlesinin tohumları önceki yıllarda atılmıştı. 2000 yılından bu yana Fransız yasaları sosyal konutun toplam konutların en az yüzde 20’sini oluşturmasını şart koşuyor ve yerel belediyelerin buna uymaması halinde maddi ceza uygulanacağı belirtiliyor. Ancak henüz gerçekte bu oranlar tam olarak yakalanmış değil. Şu an Paris’in genelinde sosyal konutların oranı yüzde 16’lar düzeyinde seyrediyor.



Meltem ERSOY/Habertürk