Sektörel

Park Mavera 3 gayrimenkul sertifikası borsada işlem görmeye başladı!

Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, bugün itibariyle borsada işlem görmeye başlayan TOKİ-Park Mavera 3 Projesi’ne ait gayrimenkul sertifikalarıyla ilgili açıklama yaptı.

Bugün itibariyle borsada işlem görmeye başlayan TOKİ-Park Mavera III Projesi’ne ait gayrimenkul sertifikalarıyla ilgili Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin’in açıklamaları aşağıdaki gibidir; 


“Değerli Basın Mensubu, 29-30-31 Mart 2017 tarihlerinde Park Mavera III Projesine ilişkin sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle yapılan Gayrimenkul Sertifikası halka arzında, toplam 143.242.425 TL değerindeki her biri 42,50 TL olan 3.370.410 adet Gayrimenkul Sertifikası satışı gerçekleştirilmiştir. Halka arzda Konsorsiyum Lideri Vakıf Yatırımın yanında 26 kurum konsorsiyum üyesi olarak, 3 katılım bankası gişe hizmetleri sağlayarak halka arz sürecine katkı sağlamıştır.

 

Halka arzımıza toplam 5.244 adet bireysel yatırımcı 2.141.506 adet sertifika talebinde bulunmuş 5.038 yatırımcının talebi karşılanarak 1.775.842 adet sertifikanın bireysel yatırımcılara satışı gerçekleştirilmiştir.


Diğer taraftan 41 kurumsal yatırımcının 2.064.568 adet talebine karşılık 39 kurumsal yatırımcıya 1.594.568 adet sertifikanın kurumsal yatırımcılara satışı gerçekleştirilmiştir.

 

Bilindiği gibi gayrimenkul sertifikalarının en önemli hedeflerinden birisi alım gücü düşük yatırımcıların büyük çaplı gayrimenkul projelerine sermaye piyasaları üzerinden ortak olabilmeleriydi. Halka arza ilişkin talep sonuçları değerlendirildiğinde; bireysel yatırımcılar tarafından geçilen taleplerin en büyüğünün 1,5 milyon TL, ortalama talep büyüklüğünün ise 17 bin TL seviyesinde olduğu görülmüştür. 


Daha da önemli bir nokta ise medyan talep büyüklüğü bu arzda 4.250 TL seviyesindedir  ki bu da 5.244 yatırımcının yarısının talep büyüklüğünün 4.250 TL’den daha az olduğu anlamına gelmektedir. Bu da küçük yatırımcıların ürüne oldukça yüksek bir ilgi duyduğu sonucuna bizi götürmektedir.


Bir diğer önemli konu ise Gayrimenkul sertifikaları ile sermaye piyasalarına yeni yatırımcıların çekilebileceği beklentisiydi. Konsorsiyum lideri olarak sadece Vakıf Yatırım ve Vakıfbank’ta açılan hesap sayısının 1.400’ü aştığı ve bu açıdan bakıldığında sermaye piyasaları için gayrimenkul sertifikaları ile yeni bir açılım kazandırılabileceği görüşümüz pekişmiştir.

  

Gayrimenkul sertifikasına Türkiye’nin her bir yanından talep gelirken, parasal büyüklük olarak gelen talebin %55’i İstanbul dışından gelmiştir. İstanbul dışında en fazla talep gelen iller ise sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Muğla olmuştur”

 

Halka arza gelen talep, halka arz tahsisatı ve dağıtım tutarları yatırımcı grubu bazında aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.