Park Otel'de izne rağmen STK'lar yine yargıya gidiyor!
Yıllardır atıl durumda bulunan Park Otel binasında yeniden inşaat faaliyeti başladı. Koruma Kurulu'nun izniyle bina Alman Konsolosluğu hizasını aşmayacak şekilde yenilenerek otele dönüştürülecek
Taksim'in en çirkin binası olarak gösterilen ve yıllardır atıl durumda bulunan Park Otel binasında, yeniden inşaat faaliyeti başladı. Koruma Kurulu'nun izniyle bina Alman Konsolosluğu hizasını aşmayacak şekilde yenilenerek otele dönüştürülecek. Ancak, Danıştay'a dava açarak ilk projeyi durduran Şehir Plancıları Odası (ŞPO), yeni planı da yargıya taşıdı. Bina çevresinde yaşayan semt sakinleri de plana yönelik itirazlarının dikkate alınmaması nedeniyle mahkeme yolunda. Oda ve semt sakinlerinin ortak fikri; "otel olsun ama silüeti bozan kütle küçülsün."
Gümüşsuyu'nda 1989 yılında yükselmeye başlayan Park Otel inşaatı, benzerine pek rastlanmayan bir emsalle dev bir kütleye dönüşünce Danıştay kararıyla durduruldu. Karar sonrası Sürmeli Grubu'nun yaptığı binanın Alman Konsolosluğu'nun yüksekliğini aşan katları 1994 yılında yıkıldı.
Çirkin görüntüsüne rağmen yıllardır çivi çakılmayan yapı, 2005 yılında Ofer ailesine satılınca bina yeniden gündeme geldi. Aynı yıl, binanın otel olarak tamamlanıp hizmete girmesi için yeni bir proje hazırlandı. Bölgenin turizm alanı olması nedeniyle de proje 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na sunuldu. Kurul plan ve projeyi onayladı ancak ŞPO, 2006 yılında Danıştay'a başvurarak planın yürütmesini durdurdu.
İkinci kez onay
Planın iptali için dava sürerken Koruma Kurulu, ikinci kez hazırlanan projeye de geçtiğimiz Nisan ayında onay verdi. Kurul'a projeyi sunan ise yapıyı 100 milyon doların üzerinde bir rakamla satın alan CVK Grubu oldu. Grup, onay alınır alınmaz oteldeki inşaat faaliyetlerini yeniden başlattı.
Projenin ayrıntıları net olarak bilinmese de, yapının yüksekliğinin Alman Konsolosluğu'nun saçak kotuna eş olacağı ve 2012 yılına kadar bitirileceği belirtildi. Kurul'un da projeye onay verirken, 22 yıldır İstanbul silüetini bozan çirkinliğin sona erdirilmesini dikkate aldığı öğrenildi.
Eğimle birlikte yükseklik azalsın
Danıştay'da ilk plana yönelik iptal davası açan ŞPO ise yeni planı da yargıya taşıdı. Yaklaşık 1 ay önce Danıştay'a yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtıklarını söyleyen ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, "Yeni plan ile eski plan arasında fark olmadığını düşünüyoruz. Sadece nüanslar var. Oradaki esas sıkıntımız yapının silüete olan etkisi. Böyle kalmasını biz de istemiyoruz. Yapı ekonomik faaliyet kazansın ama eğim nedeniyle çok büyük bir kütle ortaya çıkıyor. Alman Konsolosluğu saçak kotunu en yüksek noktada koruyun fakat aşağıya doğru inerken eğimle birlikte kademeli olarak yapı yüksekliği insin istiyoruz" dedi.
İnşaat alanı çevresinde yaşayan Ayaspaşa Güzelleştirme ve Koruma Derneği üyeleri de, inşaat konusunda kaygılı. Planın iptali için dava açacaklarını belirten Dernek Başkan Yardımcısı Erol Alpar, "Plan yerleşiklerin hukukundan çok yatırımcının hukukunu korumak için hazırlanmış" diye konuştu. Dernek üyesi Cem Tüzün de, planda emsale dahil edilmeyen bodrum katların eğim nedeniyle normal kat olcağını ve oluşan fiziki yoğunluğun bölgeyi adeta yutacağını söyledi.
Kayserili milyarder
Oteli yapan CVK Grubu'nun sahibi Mahmut Çevik, madencilik ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Kayserili bir işadamı. Mermer ve traverten üretiminin yanı sıra krom cevherinin üretim, ihracat ve satışı konusunda Türkiye'nin önde gelen isimlerinden biri olan Çevik, Forbes dergisinin "Türkiye'nin en zengin 100 ismi" sıralamasında 73. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Taksim Meydanı'ndaki 4 yıldızlı Savoy Otel'i 25 milyon dolara satın alan Çevik, sahip oldukları maden yataklarının ticari değerinin 8-10 milyar dolar olduğunu söylemişti.
Önemi olan İstanbulu bu manzaradan kurtarmak
Oteli bir yıl kadar önce Ofer Ailesinden alarak bünyesine katan CVK Groups Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çevik ise 150 milyon dolar yatırım daha yaparak İstanbulu bu görüntüden kurtarmak istediğini dile getirdi.
Bu görüntünün kapanması için toplam 250 milyon dolarlık bir kaynak aktardığını dile getiren İstanbulu bir ucubeden ve tinerci barınağından kurtarıyoruz. Otelde tarihi ve çevresel dokuya dikkat edeceğiz. 41 numaralı odayı Yahya Kemalin ismini verirken bir diğer odayı da Adnan Menderese ayırdık. Onun kullandığı eşyaları topluyoruz. Burada muhafaza edeceğiz dedi.
Turizm yatırımları artıyor
Yine Beyoğlunda daha önce satın aldıkları Savoy Otelin ismini değiştirerek CVK Otel olarak turizme kazandırdıklarını belirten Çevik, Kuşadasında da bir otelimiz var. Şimdi Park Otelie ağırlık vereceğiz ve gelecek yıl Haziranda hizmete açacağız. 10 bin 500 metrekare arsa üzerinde 50 bin metrekare kullanım alanı bulunan otelin 5i yer üstünde, 6sı yeraltında olmak üzere 11 katı bulunacak. Otelin 310 odası, 1500 kişilik balo salonu ve 15 toplantı salonu olacak dedi.
GÜRKAN AKGÜNEŞ-İstanbul