02 / 05 / 2024

Parkların altı otopark oluyor!

Parkların altı otopark oluyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğine göre yeni yerleşim alanlarındaki park ve meydanların altları mevcut ağaç dokusu, ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmalarına zarar vermeden otopark olarak değerlendirilecek...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğine göre yeni yerleşim alanlarındaki park ve meydanların altları mevcut ağaç dokusu, ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmalarına zarar vermeden otopark olarak değerlendirilecek. Bakanlık bu uygulama ile yerleşim alanlarındaki otopark sıkıntısını çözmeyi hedefliyor.
Yönetmelikte ayrıca binaların bodrum katlarında bulunan otoparklardan yolların altında bulunan kamuya açık otoparklara geçiş verilecek. Bu uygulama daha çok kentsel dönüşüm kapsamında yeni kurulacak olan şehirlerde her bina altından ayrı bir otopark çıkışını önlemek için hayata geçirilecek. Ayrıca yeni düzenleme ile trafik akışının kesintiye uğramaması da hedefleniyor. İstanbul Şehir Plancılan Odası Başkanı Tayfun Kahraman, her yeşil alanın altına otopark yapmanın mümkün olmayabileceğini belirterek, "Ancak gerekli şartları sağlayan yerlerde kısmen uygulanabilir." yorumunu yapıyor. Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı ve İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş ise parkın altına inilebilmesi için en az 5 metre toprak bırakılması gerektiğini belirterek, "Bu çok maliyetli. Ayrıca, parkın altına otopark yapılabilmesi için tünel sistemiyle kazılması gerekiyor. Bu da parkın üstündeki mevcut bitki örtüsü ve ağaç köklerine mutlaka zarar verir." diyor.

Zaman

Geri Dön