Emlak Terimleri

Parsel yeri öğrenme!

Belediyeler; Taşınmaz malın bulunduğu yerin herhangi bir ölçme işlemi yapılmadan paftasından faydalanarak mahallinde ilgilisine gösterebiliyor. Peki, gerekli belge ve bilgiler nelerdir? İşte parsel yeri öğrenme işlemleri...

Parsel yeri öğrenme!

Parselin yerinde gösterilmesi; Taşınmaz malın bulunduğu yerin her hangi bir ölçme işlemi yapılmadan paftasından faydalanarak mahallinde ilgilisine gösterilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor.


İstenilen Belge ve Bilgiler

-Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği.

-Taşınmaz mal malikinin kimliği ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimliği.

-Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nüfus kaydı örneği ve kimliği.

-Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise yetki belgesi ile kimliği.

-Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi ve kimliği.


İzlenecek Yol

Taşınmaz malın maliki veya hissedarlarından herhangi biri yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte bizzat veya yasal temsilcisi vasıtası ile ilgili kadastro müdürlüğüne sözlü olarak talepte bulunur.


Kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri resmi yazı ile yapılır.


Kadastro Müdürlüğü’nce istem belgesi ve başvuru fişi düzenlenir.


Kadastro değişiklik ve kontrollük işlemleri ücret çizelgesinde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafındanDöner Sermaye işletmesi Saymanlığına yatırılır.


Başvuru fişinde belirtilen gün ve saatte talep sahibinin temin edeceği taşıt ile taşınmazın bulunduğu mahalle gidilerek görevli kadastro elemanınca herhangi bir ölçü yapılmadan pafta örneğinden faydalanılarak taşınmaz ilgilisine gösterilir.



Parselasyon nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com