Parselasyon nedir? Parselasyon planı nasıl yapılır?
Taşınmaz ürünlerden olan arsalar için kullanılan parselasyon, önemli bir terimdir. ‘Parsel’ kelimesinden türetilen bu kelime, belirli bir kavramı ifade etmektedir. Peki parselasyon nedir, parselasyon ne işe yarar ve parselasyon planı nasıl yapılır? İşte parselasyon hakkında tüm merak edilenler…
PARSELASYON NEDİR?
Parselasyon, arsaların birden fazla parçaya bölünmesi işlemidir. Bu işlem genellikle bir arazinin farklı bireyler veya kurumlar arasında paylaştırılması veya mevcut parsellerin daha küçük parçalara ayrılması için uygulanır.
PARSELASYON NEDEN YAPILIR?
Parselasyon işlemi, düzenli kentleşmeyi sağlamak amacıyla yapılan bir planlama ve düzenleme sürecidir. Bu süreç, bir arsanın yapılaşmasına temel oluşturmayı sağlayarak, tapuda kayıtlı olan arsa veya arazinin düzenlenme planını ortaya çıkarır.
PARSELASYON PLANI NASIL YAPILIR?
Parselasyon planı, uygulama haritasına göre yapılmaktadır. Bu plan, araziye uygulanan imar adalarının rövöle ölçüleri baz alınarak hazırlanır. Paftalar açıldığında, mevcut harita anahtarları kullanılarak işlem gerçekleştirilir. Tersim ve mürekkepleme süreçleri, teknik yönetmelik hükümlerine tam uygunluk gösterir. Bu planlar, 1/1000 ya da daha büyük ölçeklerde hazırlanmaktadır ve söz konusu paftada bulunan tüm mevcut nirengi noktaları ile eski ve yeni tesis edilmiş poligon noktalarının koordinat değerlerini içermektedir. Ayrıca, kadastro durumu da usulüne uygun bir şekilde kesik hatlarla gösterilmektedir.
Parselasyon işlemi tamamlandıktan sonra, ilgili idare tarafından bir ay süreyle geçerli olacak olan planlar oluşturulur. Bu planlar, ilgili idare tarafından askıta alınır. Süresi dolduğunda kesin hale gelen planlar, içeriğindeki hükümlere göre uygulanır.
PARSELASYON İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Parselasyon işlemine başlanırken önce ifraz yapılır. İfraz, tarım arazisi olan ve kadastro parselinden oluşan arsayı imar parseline dönüştürme işlemidir. İkinci aşamada ise tevhit uygulaması vardır. Bu uygulamayla farklı imar parselleri üzerinde verimli kullanımı engelleyen durumlar kaldırılır. Bunun kaldırılması için iki ya da daha fazla imar parseli birleştirilir. Zira, imar parseli kullanılabilir halde olmalıdır. Cephenin yeterli büyüklükte olmaması durumunda bu birleştirme işlemi yapılır. Ardından tahsis uygulamaları yapılarak yeni parsellerin imar adalarına dağıtılması sağlanır. Genel olarak bu aşamalarla parselasyon işlemi gerçekleşmektedir.