Parselasyon planlarının hazırlanması!
Parselasyon planı nedir? Parselasyon planlarının hazırlanması ve tescili nasıl oluyor? Diyorsanız yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...
Parselasyon planlarının hazırlanması!
Parselasyon planlarının hazırlanması ile ilgili hükümlere geçmeden önce, "Parselasyon nedir?" sorusunu yanıtlandıralım.
Parselasyon planı
Parselasyon durumunu gösteren ve tapuya tescil işlemlerinde esas alınan arazi ve arsa düzenleme işlemini gösteren plana deniyor. Bu plan uygulama imar planına, mevzuata ve plan notlarına uygun yapılaşmaya temel oluşturmak ve kamu hizmet alanlarının kamu eline geçişini sağlıyor. Parselasyon planını tanımını verdikten sonra "Parselasyon planlarının hazırlanması" hususuna gelelim.
Parselasyon planlarının hazırlanması ile ilgili hükümler İmar Kanunu'nun 19. maddesinde yer alıyor. Buna göre, planlar belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idare kurulunun onayından sonra yürürlüğe giriyor.
İmar Kanunu
MADDE 19- İmar planlarına göre parselasyon planları yapılıp, belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idare kurulunun onayından sonra yürürlüğe girer. Bu planlar bir ay müddetle ilgili idarede asılır. Ayrıca mutat vasıtalarla duyurulur. Bu sürenin sonunda kesinleşir. Tashih edilecek planlar hakkında da bu hüküm uygulanır.
Kesinleşen parselasyon planları tescil edilmek üzere tapu dairesine gönderilir. Bu daireler ilgililerin muvafakatı aranmaksızın, sicilleri planlara göre re'sen tanzim ve tesis ederler.
Bir parsel üzerinde birden fazla bina ve tesislerin yapımı gerektiğinde (Kooperatif evleri, siteler, toplu konut inşaatı gibi) imar parselasyon planları ifraza gerek kalmadan bu ihtiyacı karşılayacak şekilde düzenlenir veya değiştirilir ve burada, talep halinde, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com