Genel

Parsons International Türkiyede ofis açıyor!

İzmir - Çeşme otoyolunu inşa eden Parsons Internationalin BAE proje direktörü Ayşegül Kamut, 3. köprü, Gebze-İzmir otoyolu ve Kuzey Marmara otoyolu projeleri için Türkiyede ofis açacaklarını söyledi

2010 geliri 2.7 milyar dolar olan, 4 bin 500ü aşkın altyapı, otoyol, havaalanı, bina, enerji santrali yapan, 10 bin 500 çalışanı olan ABDli Parsons International Türkiyeye ofis açmaya hazırlanıyor. Birleşik Arap Emirliklerindeki Parsons International Proje Direktörü Ayşegül Kamut, Türkiyenin, dünya çapında radarlara takılan çok büyük altyapı projelerinin olduğunu belirterek, Cumhuriyetin 100üncü yılı olan 2023 yılına kadar yapılması planlanan, 3. köprü, Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu gibi maddi değeri toplamda 15 milyar dolara ulaşan projeler var. Bundan dolayı Parsons International bir yıla kadar Türkiyede ofis açacak. Parsons geçmişte İzmir - Çeşme otobanının inşa etmiş dedi.

Türkİyeyi Asya ülkesi sanıyorlardı
Parsons Internationala geldiğinde IK yöneticilerinin Türkiyeyi Asyada bir ülke olduğunu sandıklarını anlatan Kamut, ABDli şirket olan Parsonsta 3 kademeli ücret sistemi var. Aynı işi de yapıyor olsanız ABDli ve AB ülkelerindenseniz daha çok, Asyalı iseniz daha az maaş alıyorsunuz. Türkiyeyi Asya ülkeleri kategorisine dahil etmişlerdi. IK yöneticilerine Türkiyenin Avrupa Birliğine aday ülke olduğunu ve Asya değil Avrupa ülkelerine dahil olduğunu anlattım. Beni önce anlamadılar. Masaya Türkiye haritası getirdim ve o zaman gerçeği gördüler. Dünyada 10 bin 500 çalışanı olan Parsonsta artık Türkler AB ülkeleri kategorisinde değerlendiriliyorlar hakları onlarla aynı dedi.

1 milyar dolarlık projeyi yaptı
6 yıldır Parsons şirketinin Abu Dabideki merkezinde çalışan Kamut, TAVda çalışırken, bu şirketten teklif aldım ve kısa sürede proje direktörlüğüne getirildim. En son yönettiğim ve mimarisini yaptığım proje Abu Dabideki 1 milyar dolara yapılan Zayed Üniversitesi. Son bir yıldır üst düzey yönetici eğitimi alıyorum ve Türkiyedeki ekibin başında yer alabilirim dedi.

Barack Obama tarafından açılacak
ABD Başkanı Barack Obama tarafından eylül ayında açılacak 1 milyar dolara yapılan Zayed Üniversitesinin mimarı ve yöneticisi olduğunu anlatan Kamut, Mimar Sinanda Mimarlık eğitimi aldım. 30 binadan oluşan Zayed Üniversitesinin mimarisini tasarlarken üniversitemden ilham aldım. Mimar Sinandaki çizim odalarımız İstanbul Boğazı manzaralıydı. Zayed Üniversitesindeki bölümlerden biri de Sanat Fakültesi. Sanat Fakültesindeki çizim odalarının önü açık ve çok güzel görünen çöl manzaralı diye konuştu.
Üniversitenin Abu Dabide çölün içine 1 milyon metrekare araziye üniversiteyi inşa ettiklerini anlatan Kamut, 250 bin metrekare kapalı alanı var. Üniversitenin en ilginç binası merkezde bulunan binaların üstünde yapılan 800 metreye 400 metre diktörgen çatı. Bu çatıyı inşa ederken bir çelik fabrikası tam bir yıl onun çeliklerini yapmak için tüm işlerini bıraktı. Discovery Kanal ilginç inşaatları konu ettiği programında bu çatıyla ilgili özel bir program yaptı dedi.
BAEde binaların enerjisinin bir miktarını kendi karşılaması zorunluluğu olduğunu kaydeden Kamut, Üniversitede ısıtma ve soğutma için yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanıldı diye konuştu.

Nevin Donat/Milliyet