28 / 04 / 2024

Partner Teknik, Irak'ta iki çimento fabrikası işletecek!

Partner Teknik, Irak'ta iki çimento fabrikası işletecek!

Yurtdışında fabrika ve santral kurulumu yapan Partner Teknik, Irak'ta 25 yıllığına iki çimento fabrikasının rehabilite ve işletme ihalesini aldı. 70 milyon dolar yatırım yapılacak iki fabrikadan 25 yılda 700 milyon dolarlık gelir bekleniyor.




Irak, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde fabrika kurulumu ve işletmesi yapan Türk sermayeli Partner Teknik, 2019'da 25 milyon dolar ciroya ulaştı. Yeni bir yatırıma imza atan şirket, Irak'ın Felluce ve Musul kentlerindeki iki çimento fabrikasının rehabilitesi ve 25 yıllığına işletilmesi ihalesini aldı. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, Partner Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öktem, iki fabrikanın rehabilitasyonuna toplamda yaklaşık 70 milyon dolar harcayıp 25 yıl içinde toplamda 700 milyon dolarlık gelir beklediklerini söylüyor.

Şirket, iki fabrikanın işletmesi sırasında Türkiye'den de bölgeye çalışmak üzere işgücü götürme planları yapıyor. Öktem, Türkiye'den 100 civarında kişiyi Irak'a çalışmaya götürüp birçok insanın işsiz kaldığı böyle bir dönemde Türk insanının istihdamına katkı sağlayacaklarını vurguluyor.



HEDEFTE LİBYA VAR
 

Hüseyin Öktem, Covid-19 süreci ve bölgedeki savaş ortamı olmasa Libya'da enerji santralleri ihalelerini alıp şirket olarak 2020 cirolarını çok daha yukarılara taşıyabileceklerini de belirtiyor. Şirket halihazırda Libya'nın güvenli kentleri olan Misurata ve Zılıten kentlerinde enerji santralleri kurulumu işleriyle ilgili görüşmeler yürütüyor. 2019 yılının kasım ayında Irak'taki her iki fabrikanın ihale kontratının imzalandığına dikkat çeken Öktem, Irak'taki hükümet değişimi ve pandemi nedeniyle işlerin bu döneme sarktığını söylüyor.



TAKİPTEYDİLER


Pandemi döneminde ,böyle bir ihaleyi kazanmalarının önemine dikkat çeken Hüseyin Öktem, Irak'ta yaklaşık 4-5 yıldır takibini yaptıkları iki çimento fabrikasının rehabilitesi ve 25 yıllığına işletmesini üretimden hisse paylaşımı modeliyle aldıklarını ifade ediyor. Felluce'de bulunan 290 bin ton/yıl kapasiteli beyaz çimento fabrikasının rehabilitesi için 30 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlayan şirket, bu fabrikadan 25 yılda toplam 400 milyon dolarlık gelir bekliyor. 310 çalışanı bulunan fabrika 15 Temmuz'da devralındı. Musul'da yer alan diğer çimento fabrikasının da 700 bin ton/ yıl üretim kapasitesi bulunurken, fabrika sülfata dayanıklı çimento üretimi yapıyor. 600 çalışanı bulunan bu fabrikaya Türkiye'den ek olarak 50 çalışan daha götürülmesi planlanıyor. 1 Ağustos'ta Partner Teknik tarafından teslim alınan fabrikaya, yaklaşık 40 milyon dolarlık rehabilite yatırımı yapılması planlanıyor. Bu fabrikadan 25 yılda toplamda 300 milyon dolarlık gelir elde edilmesi bekleniyor.

Pandemi nedeniyle Irak'a giriş-çıkışlarda sıkıntılı dönemler yaşanabildiğine işaret eden Hüseyin Öktem, karayolu ya da başka ülkeler üzerinden Irak'a geçip işlerini yürütmeyi planladıklarını ifade ediyor.

 

Bölgedeki şirketlerle yarıştı

 


Libya, Suudi Arabistan, Irak gibi ülkelerde çimento, demir-çelik ve enerji santralleri kurup işleten Partner Teknik, Irak'taki iki fabrikanın ihalesini almak için Arap ülkelerinden şirketlerle yarıştı. Hüseyin Öktem, bölgede daha önce yaptıkları işlerin referansı ile bu ihaleyi almaya hak kazandıklarını söylüyor.


Geri Dön