Paşabahçe, butik mağaza açacak!
Anadolu'nun binlerce yıllık kültür ve tarihini camla buluşturan Paşabahçe mağazaları yönünü yurt dışında butik mağaza açmaya çevirdi. Öncelikli pazarlar arasında ise Avrupa, Rusya ve Ortadoğu bulunuyor...
1934 yılında Atatürk'ün Türkiye'de cam sanayisini kurma ve geliştirme talimatları doğrultusunda temeli atılan Şişecam Topluluğu bugün dünya cam sektörünün en güçlü oyuncuları arasında. 1935 yılında Beykoz'daki Paşabahçe cam fabrikasında el üretimi yöntemi ile başlayan cam ev eşyası serüveni bugün Paşabahçe Cam'ı Avrupa'nın ikinci, dünyanın üçüncü büyük şirketi haline getirdi. Türkiye'de 4, yurtdışında ise Bulgaristan ve Rusya'da olmak üzere 2 fabrikası var. 140 ülkeye ihracat yapıyor. Paşabahçe Cam'ın perakende ayağını ise 1957 yılında kurulan Paşabahçe mağazaları üstlenmiş. 11 ilde 42 mağaza ile hizmet veriyor. Paşabahçe mağazalarının Genel Müdürü Esra Toker ile bir araya geldik. Toker özellikle butik konseptinin yabancılardan yoğun ilgi gördüğünü belirterek, "Bu nedenle İstanbul Nuruosmaniye'de turistik bir mağaza açtık. Yeni stratejinin en önemli ayağı da butik konseptle yurtdışında mağazalaşma" diyor ve ekliyor: "Dev uyandı. Birçok ülkede mağazalaşma için çalışma yapıyoruz. Avrupa, Ortadoğu ve Asya ülkeleri radarımızda". Tabii bu arada internet mağazacılığında da hayli yol alınmış. Lojistik sorunu çözülmüş. Zaten Paşabahçe Cam'ın toplam satışlarının yüzde 65'ini uluslararası satışlar (ihracat ve yurtdışındaki faaliyetlerden satışlar) oluşturuyor.
Cam 5 bin yıllık bir sanat. Paşabahçe Mağazaları da "TarihKültür-Cam Koleksiyonları" sayesinde estetiği yansıtan camı, ustalık, dikkat ve sabırla sanata dönüştürüyor. Bu koleksiyonlar 1999'da Osmanlı'nın 700'üncü yılı nedeniyle geliştirilen ürünlerle başlamış. Sonra Anadolu topraklarındaki diğer medeniyetlerle sürmüş. Toker bugüne kadar 12 farklı koleksiyon ve 400'e yakın ürün yaratıldığını anlatıyor. Özel koleksiyonlar Denizli'de tamamen el işçiliği ile hazırlanıyor. Toker, "Son koleksiyonumuz Zevk-i Selim 1 haftada o konseptte en çok satılanlar arasında 3'üncü sıraya geldi. Geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak anlamında da çok önemli bir misyonu var. Örneğin telkâri vazo... Ustamız 1 ayda sadece 5 telkâri yapabiliyor" diyor.
ÖZLEM YÜZAK/Cumhuriyet