Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası yıkılıyor!
İstanbul'da Paşabahçe semtine adını veren Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası'nın tarihi binasının yıkımına başlandı. Cumhuriyet döneminin endüstriyel mirasının yerinde otel yükselecek…
Boğaz manzaralı Paşabahçe Cam Fabrikası yavaş yavaş yıkılıyor. Yine Paşabahçe'de bulunan Tekel Fabrikası arazisi de 2012'de ihale ile Torunlar GYO'ya verilmişti. Torunlar Tekel arazisine otel yapmak üzere çalışmalarına başladı. Geçmişi cumhuriyet öncesine dayanan Kundura Fabrikası ise film seti olarak kullanılıyor.
1935 yılında Atatürk'ün talimatıyla Türkiye'nin cam ihtiyacını karşılamak için kurulan ve bir semte adını veren Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası'nın yıkımına başlandı. Yerine otel yapılması planlanan fabrika binalarının yıkılmasıyla birlikte Beykoz'daki Cumhuriyet döneminin endüstriyel mirası tamamen silinecek.
OTEL YAPILMASI GÜNDEMDE
Türkiye'nin ilk cam fabrikası Paşabahçe Cam Fabrikası'nın arazisi toplam 117 bin metrekareden oluşuyor. 2014 yılında araziyi satışa çıkarmaya karar veren Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., daha sonra satıştan vazgeçti. 2002 yılında kapatılan ve o günden beri atıl durumda olan fabrikanın depo ve lojman binalarının yıkımı da 3-4 ay önce başladı. 1983 yılından beri imar planlarında turizm tesisi olarak işaretli olan araziye otel yapılması gündemde. Cumhuriyet döneminin mimari özelliklerini ve ilçenin sosyokültürel yapısının en önemli simgelerinden fabrikanın yıkımı ile bir dönem de kapanacak.
CAM İŞÇİLİĞİ DE YOK OLACAK
Yıllardır fabrikanın yıkılmaması için hukuki mücadele veren CHP'li eski Meclis Üyesi Halit Kılıç, “Paşabahçe bir markaya adını vermiş cam işçiliğinin en önemli merkezlerindendi. Burada hâlâ cam atölyeleri işlevini sürdürmeye çalışırken fabrikayı tamamen yıkıyorlar. En azından bir bölümü cam işçiliğini yaşatmak, bir endüstriyel tarihi yok etmemek adına korunabilirdi. Dünyada böyle fabrika binaları müze olarak korunuyor, kültür merkezine dönüştürülüyor” dedi. Beykoz'daki cumhuriyet dönemi mirası olan fabrikanın ve cam işçiliğini tamamen yok edileceğini vurgulayan Kılıç, “Çubuklu'dan Beykoz'un merkezine kadar tüm kıyı şeridini otellerle dolduracaklar. Bu durum hem Kıyı Kanunu'na hem de Boğaziçi Yasası'na aykırı” diye konuştu.
Sözcü