26 / 11 / 2024

Pasaportu olmayan binaya iskan verilmeyecek!

Pasaportu olmayan binaya iskan verilmeyecek!

2011 öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunlu hale getirildi. En az C Sınıfı belge almayan yapılara iskan verilmeyecek. Enerji Kimlik Belgesi, gayrimenkullerin kira ve satış fiyatlarını da etkileyecek.




Toplu yaşam alanlarına profesyonel yönetim hizmeti sunan Astra Yönetim Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.’den İzzet Benveniste, 50 metrekarenin üzerindeki tüm yapıları ilgilendiren bu önemli düzenleme hakkında şu bilgileri verdi:


“Enerji Kimlik Belgesi, binaların enerji ihtiyacının ve dolayısı ile enerji tüketim sınıfının belirlendiği ve beyan edildiği belgedir. Binanın enerji pasaportudur. Enerji Kimlik Belgesi ile binanın ısıtma, soğutma, sıcak su, aydınlatma ve havalandırma sistemlerine ait tüketim değerleri ve bunların enerji sınıfı belirlenir ve beyan edilir.


Enerji Kimlik Belgesi’nde binanın yıllık enerji tüketim miktarı, binanın ısı yalıtım özellikleri, ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi ve binada enerjinin tüketildiği diğer alanlar göz önünde bulundurularak hesaplanır. “A, B, C, D, E, F, G” ile belirtilen ölçek dahilinde sınıflandırılır.


C SINIFI’NIN ALTINDAKİ YAPILARA KULLANIM İZNİ YOK

Enerji Kimlik Belgesi, tıpkı beyaz eşyalardaki gibi verildiği binanın enerji performansını göstermektedir. “A sınıfı” en yüksek, G sınıfı” ise en düşük enerji verimliliği sınıfını temsil etmektedir. Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TS 825) standardına göre ısı yalıtımı yapılmış binaların büyük çoğunluğu “C sınıfı” dır. Ülkemizdeki “B sınıfı ve üstü” binalar, ağırlıklı olarak standartta belirtilenden minimum ısı yalıtım kalınlıklardan daha yüksek ısı yalıtım kalınlıklarına sahip binalardır. “G” harfi ise verimsiz binayı sembolize etmektedir.



Yeni binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için bina enerji sınıfının azami “C” olması gerekmektedir. Eğer bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını karşılamıyorsa binanın enerji sınıfı C’nin altında olacaktır. Böylece Enerji Kimlik Belgesi düzenlenemeyeceği için yapı kullanım izni de alamayacaktır.


A-B-C SINIFI BİNALARA TALEP ARTACAK

2017 yılından sonra tüm bina alım-satım ve kiralamalarında enerji kimlik belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının enerji sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Ayrıca enerji sınıfı yüksek olan binaların yalıtımı, cam-pencere sistemleri ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin kaliteli ve verimli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle enerji sınıfı yüksek (A-B-C Sınıfı) binalara olan talep gün geçtikçe artacak ve bu da mutlaka yapı fiyatlarına yansıyacaktır.


SON GÜN 2 MAYIS 2017

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 2011 öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, 2011 sonrası yapılan yeni binaların ise iskan alma aşamasında Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunludur.”


Astra Yönetim Hizmetleri’nden İzzet Benveniste, 2017 yılından sonra yapılacak düzenlemelerle binaların enerji sınıfına göre yeni bir vergilendirme sistemi getirileceğini de sözlerine ekledi.


Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Türkiye'de Mayıs 2017 itibarıyla tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale geliyor. Ne var ki 22.5 milyon konutun bulunduğu ülkemizde 2002'den bu yana sadece 6 milyon konutun yalıtımı yapıldı. 

"Böylesine önemli bir alanda devlet mutlaka destek vermeli. Destek sektör aktörlerine değil, tüketiciye dönük olmalı" diyen Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcüarı Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, bunları tüketicilere dönük sektör ürünleri ve hizmetleri için KDV'nin yüzde l'e indirilmesi, tüketici kredileri üzerinden alınan vergilerin sıfırlanması gibi mali desteklerle örnekledi. 


Ertuğrul Şen, Ocak 2011'de yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince; yeni inşa edilen binalar için Enerji Kimlik Belgesi alınmasının zorunlu olduğunu anımsatan Şen, "Mevcut binaların ise 2017 yılına kadar bu belgeyi alması gerekiyor. Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil, kimlik belgesine de bakılıyor. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren Enerji Kimlik Belgesi, aynı zamanda sınıfım da belirliyor. Ekonomik yönünün yanı sıra çevreci boyutu da olan belge ile konutların yıllık karbondioksit emisyon salınımları da ölçülüyor. Belge ile konutlar da beyaz eşyalar gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı, tasarruflu ve SEG (Sera Gazları Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük konutları; G sınıfı ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek konutları işaret ediyor. Bu da daha fazla enerji tüketimi ve enerji giderine sahip G sınıfı bir evin daha fazla vergi ödeyeceği anlamına geliyor" dedi. 

'Ürün ve hizmetler için KDV %1'e indirilmeli' İZODER olarak vergi indirimleriyle özellikle tüketicinin teşvik edilmesi gerektiğine inandıklarına dikkati çeken Ertuğrul Şen, şunları kaydetti: "Sektör ürünleri ve hizmetleri; enerji verimliliği, çevre, insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından ülkeye ve bireylere çok önemli katkılar sunuyor. Böylesine önemli bir alanda devlet mutlaka destek vermeli. Devletin vereceği destek, sektör aktörlerine değil, tüketiciye dönük olmalı. 

Örneklerinin dünyada bolca görüldüğü yöntemler belli. Tüketicilere dönük sektör ürünleri ve hizmetleri için KDV'nin yüzde l'e indirilmesi, kullandırüacak tüketici kredileri üzerinden alınan vergilerin sıfırlanması gibi mali destekler, A B, C sınıfı binalardan alman emlak vergilerin

de kullandıkları enerjilerin fatura vergilerinde, alım-satım vergilerinde özendirici teşviklerin nihai tüketicilere sağlanması gerektiğini savunuyoruz." Yalıtım sektörünün, Enerji Kimlik Belgesi'nin zorunlu hale getirilmesinin de etkisiyle, büyümeye ve gelişmeye çok açık bir sektör haline geldiğini söyleyen Şen, kentsel dönüşüm ile 6-7 milyon konutun yenilenmesi hedefinin de sektöre uzun soluklu fayda sağlayacağına inandıklarını vurguladı. Şen, önümüzdeki yıllarda ısı yalıtımı uygulamalar mm büyük bir ivme kazanacağını söyledi. 

'Ses Yalıtımı Zirvesi' 16 Kasım'da


Şen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı Binaların Gürültüden Korunması ve Ses Yalıtımı Yönetmelik taslağı'na da işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Yeni düzenlemeye göre, inşaat halindeki ve mevcut tüm binalara, insanların beden ve ruh sağlığının korunması için gürültü kriteri getiriliyor. Taslakla ilgili sektör dahil tüm tarafların görüşleri değerlendirilecek. İZODER olarak, ses yalıtımı ile ilgili konunun uzmanlarının katılacağı Ses Yalıtımı Zirvesi'nde tüm bu detayları masaya yatırıp çözüm arayacağız. Zirve 16 Kasım'da Sheraton * taşehir'deyapılac k." 


2010-2015 enerji kaybı tutarı 50.18 milyar $ 


Türkiye 2010-2015 yılları arasında 301.3 milyar dolar enerji ithalatı gerçekleştirirken, aynı dönemlerde özellikle binalardaki yalıtımsızlık, elektrik kablolarının eski oluşu gibi nedenlerden ortaya çıkan enerji kaybının tutarı 50.18 milyar doları buldu. Bu kaybı önlemek amacıyla hükümet ciddi bir düzenleme yaptı. Maliye Bakanlığı, bu yıl itibarıyla, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik işlemlerin gider yazılması, damga ve harçlardan istisna tutulması imkanı getirdi. Bu teşvikten şimdilik kurumlar vergisi mükellefleri ile gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahibi mükellefler yararlanıyor. 


Dünya 


Geri Dön