28 / 04 / 2024

Patara Antik Kenti kent kapısı projesinin detayları belli oldu!

Patara Antik Kenti kent kapısı projesinin detayları belli oldu!

Antalya'da bulunan Patara Antik Kenti'nin, 19 metre genişliğindeki 10 metre yüksekliğinde bulunan 2 bin yıllık olduğu düşünülen kent kapısının projesinin detayları ortaya çıkıyor.



Antalya'da bulunan Patara Antik Kenti'nin, 19 metre genişliğine sahip 10 metre yüksekliğinde bulunan 2 bin yıllık olduğu düşünülen kent kapısının projesinin detayları belli oldu. Sabah'ta yer alan habere göre; Patara Antik Kenti Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Kent kapısının Patara'nın simgesi bulunduğu, buranın restorasyonu için hazırlanan projenin de Antalya Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.

DÜNYADA TEK

Ara verilmediğinde çalışmaları bir ay içinde tamamlamayı amaçladıklarını belirten Işık, "Dayanıklılıkları ve fiziki durumları irdelenerek yapıda sadece kendi taşlarını yerine koymayı amaçlıyoruz" dedi. Işık, "Bu kent kapısını tüm Anadolu'da ve dünyada emsalsiz kılan özelliği onun aynı zamanda bir su yapısı olmasıdır. Kapının aynı zamanda bir ters sifon olarak su aktarma görevi vardır. Antik dünyada özellikleri itibarıyla tek olan 2 bin yıllık Patara kent kapısının önemi büyüktür" dedi.
 


Geri Dön