Ekonomi

Patronlar kredi sorununa isyan etti

İş insanlarının krediye erişiminin her geçen gün daha da zorlaştığını dile getiren TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, BESİAD-GESİFED İş İnsanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada enflasyonla doğru mücadelenin, sağlıklı büyüme için önkoşul olduğunu söyledi. Krediye erişimin her geçen gün daha da zorlaştığını belirten Turhan hükümetin Avrupa Birliği ve sığınmacı politikalarını da eleştirdi

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, BESİAD-GESİFED İş İnsanları Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Krediye erişimin her geçen gün daha da zorlaştığını belirten Turhan hükümetin Avrupa Birliği ve sığınmacı politikalarını da eleştirdi.

TÜSİAD Başkanı Turhan “Para politikasının sadece genişleyici değil, aynı zamanda gerektiğinde de sıkılaştırıcı yönde kullanımının dengelenme için gerekli olduğunu unutmamamız gerekir” sözleriyle faiz indirimlerinin enflasyon üzerindeki etkilerine de değindi.

‘PARA POLİTİKASI YERİ GELDİĞİNDE SIKILAŞTIRICI DA OLABİLİR’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan buradaki konuşmasında şunları söyledi:

“Para politikasının sadece genişleyici yönde değil, gerektiğinde sıkılaştırıcı yönde kullanımının dengelenmesi için gerekli olduğunu unutmamamız gerekli. Uzun vadede tüm ekonomik paydaşlara fayda sağlayacak bir ortam yakalamak için de kullanılan para politikası bileşenleri ne kadar sade ve anlaşılır olursa istenilen noktaya ulaşmak da o denli kolay olacaktır.

Ekonomik aktörler tarafından kolayca anlaşılabilen bu politikalar, bütüncül etkileri değerlendirilmeden tasarlanan mikro düzeydeki aşırı karmaşık politikalardan çok daha iyi sonuçlar verecektir.

Unutmayalım ki, fiyat istikrarı olmadan ekonomiyi doğru şekilde işletemeyiz ve bu durum, daha önce de belirttiğimiz gibi, hiçbir paydaşa da fayda sağlamaz. Enflasyonla doğru mücadelenin, sağlıklı büyümesi için önkoşul olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.”

KREDİYE ERİŞİM HER GEÇEN GÜN DAHA DA ZORLAŞIYOR

Türkiye’nin ilk çeyrekte yüzde 7 oranda büyümesine rağmen, ekonomideki öncü göstergelerin ihracatta da iç ekonomide ve üretimde yılsonuna doğru hızlı bir yavaşlamayı işaret ettiğini belirten Turan, “Cari açık halen artış trendinde. Enflasyon hedeflediğimiz seviyelerde değil, refah kaybımız yüksek” dedi.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan konuşmasında krediler ve bankacılık sektöründeki düzenlemelere de ayrıca değindi. Turan “Krediye erişim her geçen gün zorlaşıyor. Yoğun regülasyon döneminden geçen finansal kesimlerin de bu regülasyonlar çerçevesinde kredi vermesi daha da zorlaşıyor. Unutmayalım ki sağlıklı bir şekilde işleyen üreten, istihdam yaratan bir reel kesimin arkasında bu süreci de destekleyen sağlıklı işleyen bir finansal sektöre ihtiyaç var” dedi.