Patronlar yabancılara konut satışında KDV istisnasını değerlendirdi!
İnşaat patronları; ‘yabancılara konut ve iş yeri satışında KDV istisnası düzenlemeleri’ni de içeren ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni değerlendirdi:
Doğan Dağ / Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
Böyle kararlar ekonomiye ivme kazandırır
Yeni düzenleme; Bakanlar Kurulu’nu tapu harcı oranını, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla 1 katına kadar artırmaya ve 10’da 1’ine kadar indirmeye yetkili hale getiriyor. Böylece harç oranını vergi değerine göre oran belirleme imkanı doğacak. Teklif, yabancılara konut ve işyeri satışında KDV istisnası düzenlemelerini de içeriyor. Yeni düzenlemeyle Türkiye'de konut veya iş yeri satın almak isteyen ve belli şartları barındıran yabancılar için KDV olmayacak. Bu da yabancıyı Türkiye’ye çekmek açısından önemli. Bizler sektörleri ve ekonomiyi rahatlatacak, ivme kazandıracak böyle tedbirlerin bundan sonra da alınmaya devam etmesini istiyoruz.
İbrahim Babacan / Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
“Çok olumlu bir uygulama, Eximbank imkanlarını da bekliyoruz”
Gayrimenkul sektöründe yabancılara yapılacak konut ve özellikle işyeri satışında KDV istisnası sağlanacak olması; tartışmasız döviz girişine katkı sağlayacak. İhraç edilen ürünler KDV ve vergilerden muafken gayrimenkul bu kapsamın dışındaydı. Bunun fark edilerek böyle bir düzenlemeye gidilmiş olması önemlidir. Oysa ki gayrimenkul satışı hem en büyük ihracattır. Hem de turizm geliridir. Bizim sattığımız gayrimenkul yurtdışından dövizi gelmekle kalmıyor peşi sıra bu evin tüm dekorasyonu, elektriği, suyu, doğalgazı dahil yabancıya hizmet ve ürün de satılıyor ve ekonomiye katkı sağlıyor. Bu düzenleme ile yabancıya yapılacak satışların artmasını bekliyoruz. Babacan Holding olarak şimdiye kadar 700 adete yakın gayrimenkulü en küçük bir destek almadan kendi imkanlarımızla yabancılara satarak 100 milyon dolar civarında döviz girişi sağladık. Bu düzenlemeye ilave gayrimenkul satışının ayrıca ihracat kapsamına alınması ihracat teşvikleri ve Eximbank imkanlarından da faydalanılmasını bekliyoruz.
Ayrıca; Maliye Bakanlığı’nın, KDV tebliğiyle de önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre, 150 metrekarenin altındaki konutların ilk yapımı sırasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi ürünler yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV’ye tabi tutulacak. Maliye, müteahhitlerin bu eşyaya ilişkin ödedikleri KDV’nin yüzde 17’sini iade edecek. Bu indirimin yeni yapılacak evlerde fiyatlara yüzde 1 ila 1.5 düşüş olarak yansıması, yani 300 bin TL’lik bir evin fiyatında 4 bin 500 TL düşüş yaratması bekleniyor. Önceden 150 m2 altında olup ya da arsa değeri 1.000 TL’nin altında olan ve kentsel dönüşüm kapsamında üretilen indirime tabi konutların inşaat malzemelerini % 18 ile alıp satışını % 1 veya % 8 ile yapıyorduk. Aradaki vergi iadesi için yönetmelikte muğlak olan ifadeler bulunuyordu. Bazı emtialar sonradan sökülebileceği düşünülerek iade kapsamına alınmıyordu. Şimdi netleşti, bu emtialar % 18 yerine % 1 KDV’ye tabi tutulacak. Bu durum konuta indirim olarak yansıyacak olup tüketicinin lehine bir durum yaratacaktır.
Mustafa Baygan / ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü:
Alıcıya teşvik tamam, sıra satıcıya teşvikte…
Yabancıya satışın teşviki iki aşamada yapılır; bunlardan birincisi alıcıya ikincisi ise satıcıya teşviktir. KDV istisnası alıcıya teşvik olacak. Belirtilen şartları yerine getirenler için geçerli olacak bu uygulama çok yerinde ve beklenen bir karar. İkinci teşvik yani satıcıya yönelik teşvik ise bir ihracat olarak görülmeli ve düzenlemelerin ona göre yapılmalı. Bu teşvik, konut inşa eden yatırımcının bu satıştan bir ihracat teşviği alması olabilir. Eğer satıcıya teşvik için de gerekli düzenlemeler de yapılırsa iki taraflı teşvik gerçekleştirilmiş olacak. Alıcıya teşvik öncelikli yapılması gerekendi o da yapıldı. İkincisi yani satıcıya teşviki de bekliyoruz.