Patronun iş güvenliği yükünü devlet üstleniyor!
Hükümet iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimlerinin ücretlerinin ödenebileceği İş Sağlığı ve Güvenliği Fonu için de çalışmalara başladı
Hükümet, Soma, Ermenek kazalarının ardından iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimlerinin ücretlerinin ödenebileceği İş Sağlığı ve Güvenliği Fonu için de çalışmalara başladı. İşyerinin çalışan sayısı, tehlike sınıfı dikkate alınarak belirlenecek ve işverenlere aylık olarak ödenecek ücretler bu fonda toplanacak.
Havuzda toplanacak
Fon'un işveren, çalışan ve iş sağlığı, güvenliği profesyonellerinin temsilcilerinden oluşacak bir kurul tarafından yönetilmesi sağlanacak. Bu alandaki profesyonellerin her bir saati için ücretleri belirlenecek ve iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimlerinin ücretleri bu fondan ödenecek.
Kaza harcamalarında ve iş güvenliği uzmanlarının yetiştirilmesinde kullanılmak üzere oluşturulacak Fon'un finansmanı için kesilen cezaların da aktarılması öngörülüyor. Bunun yanı sıra işverenden havuza aktarılmak üzere bir miktar ücret alınması ve bu oluşan fonla bütün işçilerin, uzmanların yetiştirilmesi de öneriler arasında yer alıyor. Bakanlık yetkilileri, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılardan dolayı yükünün arttığını dile getirerek, "Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu ekstra maliyet çıkarıyor. 10'dan az çalışanı bulunan tehlikeli sınıftaki işyerlerine destek ödemesi yapılıyor. Yeni dönemde desteklerin bu fondan karşılaşması yükü hafifletecektir" dedi. Soma kazasının ardından iş güvenliği uzmanlarının tarafsız rapor verebilmesi için maaşı şirketten değil özerk bir fondan alması gündeme gelmişti. Özerk bir yapıda görev yapmaları durumunda hazırlayacakları raporların da tarafsız olacağını belirten uzmanlar, "İGS Fonu'nun bu amaçla kullanılması önemli" dedi.
Yeni Asır