Genel

Paul Böhm, cami mimarisinde haç sembolleri kullandı!

Almanyanın Köln kentinde olaylı bir şekilde yapımı devam eden DİTİB Merkez Camisinin Alman mimarı Paul Böhmün cami projesini çizerken Hıristiyanlığa ait haç sembolleri kullanıp komplo kurmakla suçlandığı iddia edildi

Die Welt Gazetesinde yer alan yazıda, DİTİBin iki binin üzerindeki inşaat hatasının yanı sıra Böhmün Almanyanın ortasında kurulan İslam Merkezine gizlice eski Yunancada İsa anlamına gelen PX işaretini koyduğu için işine son verilmek istendiği öne sürüldü. Hicivli bir dille kaleme alınmış yazıya göre iki ayrı bölmeden oluşan kubbe için Hıristiyanlığın erken sembollerinden balığa benzetilebilirdi.

Mimar Prof. Paul Böhm, geçen hafta, Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin kendisi hakkındaki suçlamaları yanıtlamak amacıyla Neumarktta Alman Mimarlar Birliğinden Rheinhard Angelis, Böhm Mimarlık Bürosu Proje Yöneticisi Martin Amme ve Avukatı Frank Siegburg ile bir toplantı düzenlemişti. Toplantıda inşaat halinde olan ve tamamen bitmemiş bir yapıda ufak tefek hatalar bulunmasının normal olduğunu ve bir bilirkişi tutularak rapor tutulmasını anlayamadıklarını ifade eden Proje Yöneticisi Martin Amme, Hatta inşaata başlanmadan önce sunulan proje çizimi üzerinde Ankaradan gelen talimat üzerine değişiklikler yapıldı.

Gerekçe olarak caminin görünüşünün üstten kesitinin kağıda döküldüğünde Paul Böhmün isminin baş harfinin ortaya konulduğu, haçlı seferlerinde kullanılan haç ve Hıristiyanlık alemi için İsa anlamına gelen PX sembollerinin kullanıldığı gibi iddialarda bulundular. Bunun gerçek payı olmadığını ve spekülasyon yapıldığını belirterek, isteklerinin doğrultusunda projede değişiklikleri gerçekleştirdik dedi. DİTİB, iddialar hakkında bir yorum yapmadı.

Camiye Hıristiyan semboller mi gizlediler

Avrupanın en büyük camisi olması beklenen Köln Camisinin mimarı Alman Paul Böhmün işine son verilmesi Dan Brownun Da Vinci Şifresi isimli kitabına benzer komplo teorilerine yol açtı. Welt Gazetesi, Alman mimarın, camiye Hıristiyan semboller eklediği gerekçesiyle işine son verildiğine dair söylentiler bulunduğunu yazdı.

Kilise inşaatıyla ödül almıştı

Almanyanın en ünlü mimarları arasında yer alan Paul Böhm, 2006 yılında Kölnde inşa edilecek olan DİTİB Merkez Camii için açılan projeyi kazandı. Bonnda Alman Posta İdaresinin binasının inşaatında birincilik ödülü aldı, Potsdamda Hans Otto Tiyatrosunun inşaatı, Kölnde St. Theodor Kilisesinin yapımında yine birincilik ödülü aldı. Wünsdorfdaki Multiversa Kilisesi ile ikincilik ödülüne layık görüldü.

Bilgi notu

Da Vinci Şifresi kitabında Kutsal Kase diye anılan Hıristiyanlığın en büyük sırrının peşine düşen roman kahramanları, dini mekanlara gizlenmiş şifreleri çözerek Hz.İsanın sülalesiyle ilgili sırra ulaşmaya çalışıyordu.