Pay Temliki nedir?
Taşınır ya da taşınmaz herhangi bir malı başka bir kişiye bir bedel karşılığında vermeye temlik deniyor. Peki pay temliki nedir? Pay temliki nasıl olur? İşte sorularınızın yanıtı...
Pay Temliki nedir?
Temlik, taşınır ya da taşınmaz herhangi bir malı başka bir kişiye bir bedel karşılığında verme işlemine deniyor. Türk Dil Kurumu'na göre ‘temlik’ kelimesi şu şekilde tanımlanıyor “Mülk olarak verme, bir hakkın diğer bir kimseye geçirilmesi.” Peki pay temliki nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.
Pay temliki nedir miras..
Pay temliki, kayıtlı taşınmazlar üzerinde mirasçılar tarafından gerçekleşiyor. Örneğin, babanızın vefat etmesi durumunda mal varlığı olan dairesi çocuklar ve anne üzerinden paylaştırılır.
Mirasçı kardeşlerinden birinin kendi payını mirasçılardan birine ya da diğerlerine bedel karşılıklı ya da karşılıksız bir şekilde devretmesine, pay temliki deniyor.
Diğer temlik şekilleri şu şekilde sıralanıyor:
- Rızai Temlik
Taşınır ya da taşınmaz malı, alacaklısı ve vereceklisi ile arasında karşılıklı anlaşmaya, sözleşmeye dayalı gerçekleşen temlik türüdür.
- Kanuni Temlik
Herhangi bir durum karşısında hak sahibinin kanunlar çerçevesinde başka birisine geçmesi işlemidir. Mesela; bir vefat durumunda oluşan temlik, kanuni temliği kapsar.
- Kazai Temlik
Alacağın mahkeme kararı ile temlik olmasına denir. Örneğin; mirasçıların anlaşamadığı durumlarda mahkemeye başvuruda bulunarak mahkeme tarafından malın kişilere devretmesi şeklinde gerçekleşir.