Emlak Terimleri

Paydaşın ölümü halinde ortaklık nasıl giderilir?

Bir taşınmaza bir kişi sahip olabileceği gibi birden fazla kişi de taşınmazın maliki olabiliyor. Paydaşlığın giderilmesi için, ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki, paydaşın ölmesi halinde ortaklık nasıl giderilir?

Paydaşın ölümü halinde ortaklık nasıl giderilir?

Ortaklığın giderilmesi davası, ortak mülkiyete sahip olan hissedarların malları aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılıyor.


Bu davadaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak ifade ediliyor. 


Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Peki, paydaşın ölmesi halinde ortaklık nasıl giderilir?


Paydaşın ölümü halinde!

Dava açılmadan önce ölmüş paydaş aleyhine dava açılması durumunda dava reddedilmiyor. Ölen paydaşın mirasçılarına davanın yöneltilmesi gerekiyor. Bunun için davaya bakan mahkemeden ölen paydaşın mirasçılık belgesinin sunulması için süre ve mirasçılık belgesi çıkartılmak üzere yetki istenebiliyor. 


Eski usul kanunu yürürlükteyken mirasçılık belgesi verilmesi sulh hukuk mahkemelerinin görevine girmekteydi. Ancak yeni HMK’da sulh hukuk mahkemelerine böyle bir görev verilmediği gibi Noterlik Kanunu’na eklenen 71/A maddesi ve Adalet Bakanlığı’nın çıkardığı ilgili yönetmelikle mirasçılık belgesi verilmesi görevi noterlere de verildi. 


Buna göre davacı taraf ya davanın görüldüğü mahkemeden alacağı yetki belgesi ile notere gidip ölü paydaşın mirasçılık belgesini çıkartabiliyor ya da mahkeme doğrudan notere yazı yazarak ölü paydaşın mirasçılık belgesinin çıkartılarak gönderilmesini talep edebiliyor. 


Yargılamanın uzamaması için davacı tarafın mahkemeden yetki alarak noterden mirasçılık belgesi çıkartıp getirmesi daha uygun oluyor. 


Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılmaz?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com