Genel

Paylaşılamayan miras nasıl satılır?

Miras yolu ile kişilere geçen mallar bazen sorunlara neden olabilir. Örneğin paylaşılmayan miraslar. Bu durumla karşılaşan kişiler neler yapmalıdır? İşte merak edilenler!Miras hissesinin haciz ile, varsa miras konusu konut, arsa ya da dükkan her ne ise gelirleri ve mirasın paylaşımı sonucunda hisseye düşecek olan tasfiye payı haczedilmiş olur

MİRASÇILARDAN BİRİ İCRALIK OLURSA NE OLUR?

Alacaklının isteği üzerine borçlunun miras hissesi üzerine haciz konulabilir yani böyle bir durum mümkündür. Miras hissesinin haciz ile, varsa miras konusu konut, arsa ya da dükkan her ne ise gelirleri ve mirasın paylaşımı sonucunda hisseye düşecek olan tasfiye payı haczedilmiş olur.

İşte “Paylaşılamayan miras nasıl satılır?” sorusunun yanıtı…

PAYLAŞILMAYAN MİRAS NASIL SATILIR?

TMK 642/2 hükmü gereğince her mirasçı, terekenin yani mirasın tamamını ya da sadece terekedeki değerli eşyalar, paralar vs. dâhil olmak üzere belli malların paylaştırılmasını isteyebilir. Bu hükme göre mirasın paylaştırılması davasında terekenin yani miras bırakılan malların tamamına karşı dava açılmasına gerek bulunmaz. Yalnızca ferden belirlenebilir bir bölümü tereke mallarının paylaştırılması istenebilir.

Bununla beraber mirasın paylaştırılması sadece miras bırakan tarafından mirasçılara bırakılan malların paylaştırılması anlamına gelmez, terekenin pasifleri yani borçları da bu paylaştırmaya girer.

TMK m. 642/2: “Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi sureti ile paylaştırmayı yapar. Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yolu ile giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.” düzenlemesine yer verilir. Buna göre mirasın paylaştırılması terekedeki malların satış yolu ile paylaştırılması olabileceği gibi aynen taksim halinde de mümkün olabilecektir. Dava içinde mirasçıların talepleri doğrultusunda aynen taksim yapılamıyor ise satışa gidilir.

MİRAS KALAN EVİN İÇİNDE MİRASÇILARDAN OTURAN VARSA NE OLUR?

Anneden ya da babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ancak miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir. Zira her bir mirasçı miras kalan evde elbirliği sıfatıyla maliktir.

EYT'lilerin promosyon heyecanı! İşte promosyon miktarları!

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar?