Eğitim

Paylaşım Boya'nın iflası istendi

2001 krizinde sıkıntıya düşen ÇBS Boya'nın dümeni teslim ettiği Paylaşım Boya için iflas davası açıldı

Yarım asırlık devin zor günleri
2001 krizinde sıkıntıya düşen ÇBS Boya'nın dümeni teslim ettiği Paylaşım Boya için iflas davası açıldı. Daha önce Betek Filli Boya'da genel müdür yardımcılığı da yapan Rıfat Oğuz Paylaşım Boya'yu kurmuş ve 2007 yılında ÇBS'nin Çayırova'daki fabrikalarının yönetimini devralmıştı. ÇBS'nin içinde bulunduğu mali sarmaldan kurtulamayan Paylaşım Boya İçin alacaklı KTM Kimyevi Maddeler iflas davası açtı.

Zor günler eskiye dayanıyor
Aslında ÇBS'nin sıkıntılarının geçmişi 2001 krizine dayanıyor. Kriz sonrasında borçlu olduğu bankalarla anlaşan ÇBS, Çayırova'daki fabrikasını 2007 yılı başında Paylaşım Boya Üretim Dağıtım ve Pazarlama Danışmanlık şirketine kiralamıştı. Paylaşım Boya, ÇBS'nin fabrikalarında inşaat boyaları üretmeyi sürdürürken, bir taraftan da şirketin münhasır bayiliğini (Türkiye'de tek satıcılık) almıştı. Paylaşım Boya'yı, Betek Boya'da (Filli Boya'nın üreticisi) uzun yıllar genel müdür yardımcılığını yapan ve boya sektörünün yakından tanıdığı bir isim olan Rıfat Oğuz kurmuştu.

Hem Paylaşım, hem ÇBS Boya da tatsız günler yaşanıyor
ÇBS Boya, şimdi de dümenin başına geçen Paylaşım Boya'nın yaşadığı sıkıntılar nedeniyle tatsız günler geçiriyor. Aslında Paylaşım'da ekim ayının başına kadar işler yolunda gidiyordu. Son iki yılda yüzde 60'a yakın ciro artışı yakalayan firma, ekim ayı başında bankaların ve faktoring firmalarının fonlamayı kesmesi nedeniyle nakit sıkıntısı yaşamaya başladı. Halen şirketin alacakları ve stokları düşüldükten sonra, bankalara, faktoringçilere ve tedarikçilerine yaklaşık 6 milyon YTL borcu bulunuyor. Ekim sonundan itibaren çekleri yazılmaya başlayan firma, Kasım ayında da bir hafta üretimi durdurdu ama yeniden üretime başladı. Paylaşım Boya Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Oğuz, sıkıntı yaşadıklarının doğruluyor ve alacaklı finans kurumları ile tedarikçilere yönelik borçların yeniden yapılandırılmasının sürdüğünü söylüyor. Piyasaya mal vermeyi kesmediklerini özellikle vurgulayan Oğuz, buna kanıt olarak da 3.6 milyon YTL civarındaki kasım ayı cirosunu gösteriyor. Halen fabrikada 1 ay üretim yapabilecek siparişleri olduğunu açıklayan Oğuz, sözlerini şöyle sürdürüyor:'Fonlamanın durması bizi sıkıntıya soktu. Borçlarımızı ödemeye devam ediyoruz. Borçlarımızı ödemediğimiz söylentilerinin aslı astarı yok. Böyle bir şey diyen varsa yüzleşmeye hazırım. Hiçbir borcumuzu inkar etmiyoruz. Borçlularımıza yeni müşteri çeki veriyoruz. Giderlerimizde tasarrufa gittik. ÇBS Boya da bize bu süreçte anlayış gösterdi. Finansal sorunlarımıza rağmen küçülüp, işçi çıkarmayacağız. 120 arkadaşımızla yola devam ediyoruz. Ama bu sıkıntılardan aldığımız bir ders var. 2009'un ikinci yarısından itibaren hiçbir bankanın yanından geçmeyecek bir düzen kurmak istiyoruz. Artık faize bulaşmak istemiyoruz. 2009 sonuna kadar da borçlarımızı kapatmayı planlıyoruz.'Yarım asırlık firma ÇBS Boya, Çavuşoğlu ailesi tarafından 1953'te kuruldu. 1989'da Gebze Çayırova'daki entegre tesislerine taşınan şirket, 1995'te hisselerini halka arz etti. Halen ÇBS Boya hisselerinin yüzde 30'u halka açık… ÇBS Boya'nın Gebze'deki tesislerinde bu yıl şimdiye kadar 17 milyon ton inşaat boyası üretildi. Fabrikanın yılda 20 milyon ton üretim yapabilecek kapasitesi bulunuyor. Bu yılki üretimin yüzde 80'i ÇBS, yüzde 20'si ise Paylaşım Boya bünyesindeki 'Goya' markasıyla yapıldı. Bir zamanlar pazar payı yüzde 25'i bulan ÇBS Boya, 2001 kriziyle yaşanan sıkıntılı süreçte yüzde 6'lara kadar geriledi. Halen ÇBS'nin fabrikasında üretim yapan Paylaşım Boya'nın ise 120 çalışanı var.
Para Dergisi