Paylı mülkiyette gayrimenkul hisseleri satılabilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde paylı mülkiyeti ve hisse satış şartlarını kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde gayrimenkullerde paylı mülkiyeti ve hisse satış şartlarını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "5107.61 metrekarelik bir tarla için e-Devlet’te hisse pay/payda olarak 1000/20000 yazıyor. Yani hisseler ayrılmış olup isteyen hissesini satabilir mi? ‘Arsa payı’ dedikleri buysa, paylı mülkiyetle aynı mı? Miras olunca pay/payda yazınca hisseler ayrı sanılıyor, aynı şey değilse hisse devri de zor sanırım. Durumum nedir?" sorusunu yöneltti.
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
***
Okuyucum tereddüt etmekte haklı, bazı kavramlar soyut, bu da onlardan biri. Ancak okuyucuma pratik bir bilgi vereyim. Bir gayrimenkulün tapusuna baktığımızda, malik hanesinde muhtelif isimler var ise bu ortak mülkiyettir. İsimlerin karşısında okuyucumun yukarıda verdiği örnekte olduğu gibi pay ve payda yazıyor ise bu paylı mülkiyettir. İsimlerin karşısında pay ve payda yazmıyor ise bu elbirliği mülkiyetidir.
***
Paylı mülkiyette, payın sahibi payını satabilir, bu hukuken mümkündür ama aynı gayrimenkulün diğer hissedarlarının bu payı almakta öncelik hakkı vardır. Dolayısı ile satıştan sonra, satışın iptali ile bu hissenin adlarına tescilini dava edebilirler. Yani satma hakkı vardır ama bir şekilde de kısıtlanmış olmaktadır. Şayet isimlerin karşısında pay ve payda yazılı değil ise bu ortaklık elbirliği ortaklığı olduğu için satış mümkün değildir. Hissedarların payları da rakamsal olarak belli değildir.
***
Şimdi okuyucumun bahsettiği gayrimenkulde okuyucumun 1000/20000 payı bulunduğuna göre burada mülkiyet, paylı mülkiyettir ve okuyucum hissesini satabilir. Fakat ortaklar dışında birine satarsa, satıştan sonra ortaklardan biri veya birkaçı satışın iptali ile kendi adlarına tescilini talep ederek dava açabilir. Şayet satış ortaklardan birine yapılırsa, böyle bir dava açmak ve satışın iptalini istemek mümkün olmaz.