Kent Haberleri

Pazar esnafının omuzlarındaki vergi yükü azaltılıyor! Bu haber vatandaşa da yarayacak! Fiyatlar düşüyor mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar esnafını gelir vergisinden istisna tutacak düzenlemeyi kamuoyuna duyurdu. Böylece esnafın omuzlarındaki vergi yükü azaltılmış olacak. Peki pazar fiyatları düşecek mi? Böylece Esnafın omuzlarındaki vergi yükü azaltılmış olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 büyükşehirdeki pazarcı esnafının da basit usulde vergilendirilmesine olanak sağlayan tanıyan düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Böylece Esnafın omuzlarındaki vergi yükü azaltılmış olacak.

Düzenlemeye göre; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun olmak üzere 13 büyükşehirde faaliyet gösteren pazarcı esnaf basit uzulden yararlanabilecek. Belirtilen 13 ilde basit usule tabi olma şartlarını taşıyan pazarcı esnafının kazançları gelir vergisinden istisna edilecek. 

FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR!

Yeni düzenleme pazarcı esnafın yüzünü güldürdü. Pazarcı esnafları vergi istisnası gibi düzenlemeler ile giderlerinde azalma olduğu takdirde bunun tezgahlardaki fiyatlara da düşüş olarak yansıtılması bekleniyor. 

İstanbul’da faaliyet gösteren pazarcı esnafı Cumali Kabaksız, ''Vergi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlandı. Bundan sonra bizim de diğer esnaf odaları gibi odamız olacak.

 

Yeni düzenleme bizim için olumlu bir gelişme. Giderlerimiz azalınca tezgahlardaki fiyatlara da düşüş olarak yansır. Vergilerin yüksek olması bizi zor duruma sokabiliyordu. Yeni düzenleme pazarcı esnafın faydasına olacaktır'' ifadelerini kullandı.

VEGİ MUAFİYETİ'NDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Gelir Vergisi Kanunu’nda basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarının başında yıllık alış, satış ve gayrisafi iş hasılatı hadleri geliyor.

Bu kapsamda, 2023 yılı için belirlenmiş hadlere göre, satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanlarda yıllık alım tutarı 440 bin lirayı, yıllık satım tutarı ise 700 bin lirayı aşmayanlar, diğer işlerle uğraşanlarda yıllık hasılatı 220 bin lirayı aşmayanlar ve bu işlerin birlikte yapılması halinde yıllık hasılatı 440 bin lirayı aşmayan esnaf basit usulden yararlanabiliyor, pazarcı esnafı da gerekli şartları taşıyorsa basit usule tabi olabiliyor.

Bağ-Kurlular dikkat! Torba yasada Bağ-Kur tescil affı olacak mı?