Kent Haberleri

Pazarcı esnafına sağlanacak vergi desteğinin detayları ortaya çıktı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı pazarcı esnafına yapılacak vergi desteği sayesinde 80 bin esnaf senelik satım hadleri çerçevesinde basit usule tabi olabilecek. Açıklanan desteklerinden biri de 13 büyükşehirde faaliyet gösteren 30 bin pazarcı esnafını kapsıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'nın Gemlik ilçesinde bir konuşma yapmıştı ve bu konuşmada  esnafa sağladıkları vergi desteklerininden bahsetmişti.

Açıklanan desteklerinden biri de 13 büyükşehirde faaliyet gösteren 30 bin pazarcı esnafını kapsıyor. Bu şekilde söz konusu 80 bin esnaf belirlenen yıllık satım hadleri çerçevesinde basit usule tabi olabilecek. İşte detaylar...

İstisnanın mevzuat çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca sürdürülüyor.

"837 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutuluyor"

Daha evvel bakkal, manav, kasap, berber, terzi, taksici, dolmuşçu, servisçi gibi esnaftan gelir vergisi almayarak dünyada eşi benzeri olmayan bir düzenlemeye imza attıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an 837 bin esnafın hem gelir vergisi muafiyetinden faydalandığını hem de KDV ödemediğini vurguladı.

 

"Basit usul dışında kalan 13 büyükşehirdeki pazarcı esnafı da artık yararlanabilecek"

Erdoğan, bu sene basit usule tabi olma hadlerini yeniden düzenlediklerini, bu şekilde mevcut hadleri aştığı için gerçek usulde vergilendirmeye geçmesi gereken esnafın basit usulden faydalanmaya devam etmelerini sağladıklarını belirten Erdoğan, ayrıca basit usul dışında kalan 13 büyükşehirdeki pazarcı esnafın gelirlerini de bu istisna uygulamasına dahil edeceklerini açıkladı.

Gelir Vergisi Kanunu'nda basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarının başında senelik alış, satış ve gayrisafi iş hasılatı hadleri geliyor.

Yıllık alım tutarı 440 bin TL'yi, yıllık satım tutarı ise 700 bin TL'yi aşmayanlar

Bu kapsamda, 2023 yılı için belirlenmiş hadlere göre, satın aldıkları malları olduğu gibi yada işledikten sonra satanlarda yıllık alım tutarı 440 bin TL'yi, yıllık satım tutarı ise 700 bin TL'yi aşmayanlar, diğer işlerle uğraşanlarda yıllık hasılatı 220 bin TL'yi aşmayanlar ve bu işlerin birlikte yapılması halinde yıllık hasılatı 440 bin TL'yi aşmayan esnaf basit usulden faydalanabiliyor, pazarcı esnafı da gerekli şartları taşıyorsa basit usule tabi olabiliyor.

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun olmak üzere 13 büyükşehirde çalışmalarını sürdüren 30 bin pazarcı esnafı ise uygulanmakta olan mevzuata göre basit usule tabi olamıyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin takibinde devam eden mevzuat çalışmaları sonrasında yakın zamanda yayımlanması beklenen Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu şehirlerde çalışan pazarcı esnafının da basit usulden yararlanabilmesinin önü açılacak.

80 bin pazarcı esnafının tümü yararlanacak

Bu sayede Türkiye'de bulunan yaklaşık 80 bin pazarcı esnafının tümü, belirlenen yıllık satım hadleri çerçevesinde basit usule tabi olacak ve kazançları gelir vergisinden istisna olacak.

Yaz tatili için devrim niteliğinde bir karar! Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor

Cumhurbaşkanı'ndan çiftçilere 10 yeni müjde! Tek tek açıkladı!

Doları olanlar mutlaka baksın! Merkez Bankası'ndan açıklama: Yıl sonunda dolar kaç lira olacak?