Genel

Pazarlık usulü ihaleler meclis gündeminde!

2003 yılından itibaren Bakanlığın Kamu İhale Kanunu'nun 21'inci maddesinin b bendi kapsamında yürüttüğü pazarlık usulü ihaleler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, 2003 yılından itibaren Bakanlığın Kamu İhale Kanunu'nun 21'inci maddesinin b bendi kapsamında yürüttüğü pazarlık usulü ihalelere ilişkin soru önergesi verdi. Kabukcuoğlu, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Kabukcuoğlu,''Aşağıdaki sorularımın, Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakary Sayin Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu. 

Kabukcuoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Ulusal basında ( Çiğdem Toker, 31.6.2021) haberine göre, "Kamu kaynaklarının kısıtlı olması ve toplumsal beklentilerin gün geçtikçe artmasıyla birlikte kamu kaynaklarının etkin, verimli ve ekonomik kullanılması gerekliliği daha da önem kazanmıştır. Türkiye'de kamu alımlarını düzenleyen ihale kanunu olan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu düzenlenmiştir. Kamu İhale Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle; kamu hukukuna tabi olan, kamunun denetimi altında bulunan veya kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihaleler bu kanun kapsamına alınmıştır. İktidarın 2003'ten bu yana Kamu İhale Kanunu'nu tam 191 kez değişmiştir." 

"Devletin bu usulle açtığı ihaleler 2016'da bir önceki seneye göre yüzde 86 artarken, 2017 yılının ilk altı ayı döneminde geçen yıl aynı döneme nazaran artış yüzde 175 olmuş ve 6.1 milyar TL'den 16.8 milyar TL'ye çıkmıştır. Bu ihalelerin yüzde 81'i, 21. Madde'nin b fikrası istinaden doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybi tehlikesi gibi diye başlayan fıkraya" dayanarak yapılmıştır ( Yıldırım. H. Syf 12, Aralık 2018 denetim raporu). 

Gerçekleşme sonuçlarına göre, pazarlık usulü, açık ihale usulünden sonra en fazla başvurulan ihale usulü olmuştur. Bu sonuç, ihale yapmak isteyen idarelerin, açık ihale usulüne ilişkin usul/şekil kurallarına tabi olmaksızın, pazarlık usulüne getirilen kolaylıklardan yararlanarak ihale yapma yolunu tercih ettiklerini göstermektedir.''

 

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu'nun soruları:
1-Bakanlığınız ve tüm bağlı kuruluşlarınızca 1 Ocak 2003 tarihinden bu zamana kadar kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesi kapsamında kaç ihale verilmiştir? Bu ihaleler hangi firmalara hangi iş karşılığında kaç TL'ye verilmiştir? 

2-1 Ocak 2003 tarihinden bu zamana kadar kamu ihale Kanunu'nun 21/b maddesi kapsamında ihaleye katılan ancak, teklifleri geçerli sayılmayan firmalar hangisidir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com