27 / 04 / 2024

Pek çok sektörde insan emeği yapay zekadan daha cazip gözüküyor...

Pek çok sektörde insan emeği yapay zekadan daha cazip gözüküyor...

Yapay zekanın pek çok sektörde insanların işlerini elinden alacağına dair endişelerin yükseldiği bir dönemde yapılan çalışma, insan emeğinin yapay zekadan çok daha ekonomik olarak hâlâ cazip olduğu gösterdiği açıklandı.



ABD'deki Massachussetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) araştırmacıların yaptığı çalışma kapsamında, insan görsel sisteminin yapabileceği görevler için ödenen işçi ücretleri dikkate alındığında, görevlerin yalnızca yüzde 23'ünün yapay zeka otomasyonu için ekonomik olarak uygun olduğunu ortaya koymuş oldu.

MIT bünyesindeki Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı, Verimlilik Enstitüsü ve IBM'in İş Değeri Enstitüsünden araştırmacılar, hangi işlerin otomatikleştirilmesinin ekonomik açıdan cazip olacağına ilişkin yaptıkları çalışmanın bulgularını paylaştığı da belirtildi.

Öte yandan, "Yapay Zekaya Maruz Kalmanın Ötesinde: Bilgisayarlı Görüyle Hangi Görevlerin Otomatikleştirilmesi Uygun Maliyetlidir?" başlıklı çalışma doğrultusunda, insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri otomatikleştirmenin yapılacak masraflar açısından da uygunluğu modellendi.

YALNIZCA YÜZDE 23'Ü DAHA UYGUN

Yapay zekanın çok fazla alanda  insanların işlerini elinden alacağına dair endişelerin öne sürüldüğü  bir dönemde yapılan çalışmanın bulguları, söz konusu görevler için ödenen işçi ücretleri de dikkate alındığı zaman yalnızca yüzde 23'ünün yapay zeka otomasyonu için ekonomik olarak uygun olduğunu gösterdi.

Çalışmada, yapay zekanın, çalışanların işlerini elinden almasının ciddi düzeyde olacağı ancak bunun kademeli olarak gerçekleşeceği ve bu nedenle işsizliğin etkilerini hafifletmeye yönelik politika ve eğitimler için alan olduğu belirtildi.

Pek çok sektörde insan emeği yapay zekadan daha cazip gözüküyor...

YAPAY ZEKA NEDİR?

“Yapay Zekâ” Nedir? Literatürde “Yapay Zekâ”nın tanımı, teknolojinin gelişmesiyle değişim göstermektedir. Yapay zekâ, bir bilgisayarın yada bilgisayar kontrollü olan bir robotun, genellikle akıllı varlıklar ile ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir.

YAPAY ZEKANIN TEMEK AMACI NEDİR? 

Yapay zekanın temek hedef,  normal olarak insan zekasını gerektiren görevleri yapabilecek olan işleri makinalar yapmaktır.  Yapılan bu araştırmalarının amacı ise insan varlığında gözlemlediğimiz  "akıllı davranış" olarak da adlandırdığımız davranışları gösterebilen bir bilgisayarlar tasarlamaktır. Yapay zeka, büyük ölçekli verileri akıllı algoritmalar ile yinelemeli işlemleme ile birleştirerek çalışmaktadır. Buna göre yapılan  işlemlenen verilere ait desen veya özellikler yapay zekanın otomatik olarak öğrenmesini sağlamaktadır. Çeşitli işlevlere sahip yapay zeka farklı yöntem ve teknolojiler ile beraber çalışır.

Ünlü yatırım bankacısı Blair Effron gençleri uyardı: Bunları zaten yapay zeka yapacak! 

İMSİAD Başkanı Demir: İnşaat sektörü yapay zeka çağına ayak uydurmalı!

Yapay zeka sayesinde "Çimento Fabrikaları" 10-15 yıla kalmadan aramızdan ayrılacak...

Yapay zekanın ele alacağı 20 meslek grubu açıklandı! En az çatı ustaları, inşaatçılar ve sıvacılar etkileniyor...


Geri Dön